Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Ce2 Begeleider recreatieve zwemactiviteiten

Ce2 Begeleider recreatieve zwemactiviteiten

De Begeleider recreatieve zwemactiviteiten verzorgt recreatieve activiteiten, die aansluiten op de motieven en doelen van de specifieke (groepen) deelnemers. Daarbij let hij op de veiligheid van de deelnemer en voorkomt risicovolle situaties.

De opleiding voor de eenheid Begeleider recreatieve zwemactiviteiten is gericht op de volgende beroepscompetenties:

  • Ontwikkelen en evalueren van activiteiten
  • Verzorgen van activiteiten
  • Verlenen van eerste hulp tijdens de activiteit
  • Inspelen op de behoefte van de gast

De opleiding Ce2 bestaat uit een algemeen deel en uit een specialistisch deel. Het algemene deel omvat het opzetten van activiteiten en de omgang met bezoekers in het zwembad; hun motieven, wensen, beweeggedrag en (on)mogelijkheden. De cursisten doen (basis)kennis op over onder andere motieven van deelnemers, motorisch leren, de rol van de begeleider, trainingsleer, lesopbouw, doelgroepen en activiteiten, en de organisatie van evenementen. Deze opleiding is niet gericht op zwemles geven aan kinderen. 

Naast het algemene deel specialiseren kandidaten zich in minimaal 1 specialisatie. Er kan worden gekozen uit 10 specialisaties. Onder aan de pagina vind je een link naar een overzicht met mogelijke specialisaties en opleidingsinstituten waar deze specialisatie is te volgen. De naamgeving van de specialisatie kan bij de opleidingsinstituten afwijken van de standaard naam zoals hieronder.

De volgende onderdelen moeten worden behaald om de certificeerbare eenheid Begeleider recreatieve zwemactiviteiten af te ronden en het branchecertificaat te ontvangen:

  • Competentieopdrachten
  • 4 examenlessen (gericht op een gekozen specialisatie)
  • Mondeling examen (behorende bij het algemene deel)
  • Tonen van een geldig diploma Eerste hulp en het certificaat Zwemmend Redden voor Zwembaden 

Klik hier voor de specialisaties en hier voor de opleidingsinstituten waar deze opleiding te volgen is.