Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Dag van de Beroepsopleiding 2018 – Kennis over leren en veiligheid

De Dag van de Beroepsopleiding 2018 staat in het teken van nieuwe kennis over leren zwemmen en zwemveiligheid. Onder meer vanuit het project NL Zwemveilig zijn er recente inzichten over zwemveiligheid, toezichthouden en de manier waarop het zwemonderwijs in Nederland is georganiseerd. In info-sessies en workshops komen deze en diverse andere onderwerpen aan bod om opleidingsdocenten van de beroepsopleiding Allround Zwembadmedewerker te informeren en inspireren.

Ook voor stage/BPV-begeleiders vanuit de zwembaden en zwemscholen is er een interessant aanbod. De samenwerking tussen opleiders en leerbedrijven en goede begeleiding van stagiaires is namelijk een van de belangrijkste succesfactoren voor studenten/cursisten om de opleiding succesvol af te ronden.

Andere onderwerpen zijn onder meer zwemmend redden, de technische eisen van de zwemslagen & de nieuwe Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s, bewegen op muziek, waterkwaliteit meten, het aanleren van biomechanica en gezamenlijke promotie van beroepen & beroepsopleiding.

Kom naar de Dag van de Beroepsopleiding! Doe nieuwe kennis op en ontmoet je vakgenoten op 22 maart in Ede!

Het programma ziet er als volgt uit:

08.30 – 09.00 uur   Ontvangst
09.00 – 09.45 uur   Welkom
09.45 – 10.30 uur   Lezing door drs. Marjan Kok
10.30 – 11.00 uur   Pauze
11.00 – 12.00 uur   Ronde 1 workshops en infosessies
12.00 – 12.45 uur   Lunch
12.45 – 13.45 uur   Ronde 2
13.55 – 14.55 uur   Ronde 3
14.55 – 15.15 uur   Pauze
15.15 – 16.15 uur   Ronde 4
vanaf 16.15 uur      Netwerkborrel

Klik hier voor het schematische programma.

Lezing
Motorisch leren; het uitlokken van onbewust leren
De meeste zwemonderwijzers in Nederland leren kinderen zwemmen vanuit principes van expliciet motorisch leren, waarbij ze instructies en feedback geven gericht op de juiste uitvoering van lichaamsbewegingen. Er is al langer wetenschappelijk onderbouwd dat dit niet voor alle kinderen de meest optimale manier van leren is. Verschillende vormen van impliciet motorisch leren, waarbij kinderen onbewust(er) leren, lijken effectiever. In deze lezing van Marjan Kok, bewegingswetenschapper bij de VU, worden die verschillende manieren van leren toegelicht en gekoppeld aan concrete bewegingsdidactiek voor zwemonderwijzers. Ook gaat zij in op de rol van opleidingsinstituten die zwemonderwijzers opleiden en hoe zij meer aandacht kunnen besteden aan impliciet motorisch in het zwemonderwijs.

De lezing wordt verzorgd door Drs. Marjan Kok van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij is bewegingswetenschapper, docent en expert op het gebied van motorisch leren. Ze richt zich met name op het maken van de vertaling van wetenschappelijke inzichten op het gebied van motorisch leren naar bewegingsdidactiek.

 

Programma
Het programma van deze dag bestaat uit de volgende workshops, infosessies en een minitraining.

Workshops (1 uur):

 1. Waterkwaliteit en leren goed te meten
 2. Toegankelijk maken van biomechanica in het water
 3. Promotie van beroepen en opleidingen
 4. Sociale veiligheid in het zwembad
 5. Techniek van de zwemslagen; wanneer is het goed?
 6. Zwemactiviteiten op muziek
 7. Samenwerking tussen stagebad en opleiding
 8. Nieuw leerboek opleiding Lesgever Zwem-ABC

Infosessies (1 uur):

 1. CE2; waarde vergroten door meer specialisaties
 2. Onderzoek naar zwemveiligheid
 3. Examen Zwemmend Redden voor Zwembaden
 4. Keuzedelen in het mbo
 5. Hoe is het toezichthouden in Nederland geregeld?

Minitraining (2,25 uur):

 1. Een goede stagebegeleider is goud waard

Hier vind je uitgebreide informatie over de workshops, infosessies en minitraining.

 

Kosten
De kosten voor deze dag bedragen € 150,- p.p. voor opleidingsdocenten van aangesloten opleidingsinstituten of medewerkers van aangesloten zwemlesaanbieders. De tweede persoon van dezelfde organisatie betaalt € 100,- en elke volgende € 75,-. Overige geïnteresseerden betalen € 245,- p.p. Genoemde bedragen zijn excl. BTW.

Als werknemer en werkgever aangesloten zijn bij de CAO Zwembaden of CAO Recreatie kan subsidie (€ 125,-) aangevraagd worden bij KIKK Recreatie.

Deze dag is ook toegankelijk voor studenten van de opleidingsinstituten. Zij betalen € 50,- p.p. (excl. BTW). We kunnen slechts een beperkt aantal studenten toelaten, dus weer er snel bij. Geef op het aanmeldingsformulier bij ‘evt. opmerkingen’ aan als de aanmelding een student betreft.

 

Gratis digitale toets
Deelnemers (met de juiste vooropleiding) kunnen deze dag gratis deelnemen aan de digitale toets Examinator Nationale Zwemdiploma’s. Dit dient wel vooraf aangegeven te worden op het aanmeldingsformulier.

 

Aanmelden
Meld je snel aan voor de Dag van de Beroepsopleiding via het aanmeldingsformulier.

Meer Evenementen