Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Dag van het Zwemonderwijs – Kinderen laten leren door te communiceren

De Dag van het Zwemonderwijs staat dit jaar in het teken van communicatie. Als zwemonderwijzer ben je voor, tijdens en na de zwemles continu bezig met communicatie. Verbaal en non-verbaal zet je allerlei vormen van communicatie in om kinderen met veel plezier te leren zwemmen en zwemveilig te worden. Naast je contact met de kinderen heb je te maken met ouders, collega’s, je leidinggevende en anderen. Met een divers programma van lezingen, masterclasses en workshops gaan we daar dieper op in willen we elkaar ontmoeten en inspireren om zwemlessen nog beter en leuker te maken.

Ook bij de Nationale Raad Zwemveiligheid is 2018 een jaar waarin communicatie extra aandacht krijgt. Nadat per 1 januari 2018 de Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s (voorheen BREZ) en de vormgeving van de Nationale Zwemdiploma’s zijn vernieuwd, moet dit in 2018 nationale bekendheid krijgen. Communicatie en samenwerking met onze zwemlesaanbieders staat daarin centraal. Vanaf 1 januari is ook de Licentie Nationale Zwemdiploma’s verplicht en de komende periode zullen we de Licentie, de Examenregeling en de nieuwe diploma’s actief uitdragen naar ouders. Ook dragen we samen het belang uit van gediplomeerde zwemonderwijzers, zodat vakmanschap bij zwembadmedewerkers (nog) meer waardering krijgt.

Klik hier voor het schematische overzicht van het programma.

Lezing Tako Rietveld – De Kindercorrespondent

Tako Rietveld is bedenker, initiator en drijvende kracht van De Kindercorrespondent. Tako vindt dat er teveel over kinderen wordt gepraat, en te weinig met ze. Ook over zwemlessen en zwemonderwijzers hebben kinderen veel te vertellen en Tako wil dat kinderen meer aan het woord komen. Tako was 10 jaar lang verslaggever voor het NOS Jeugdjournaal, maar vliegt inmiddels als Kindercorrespondent de wereld over.

Keuzemogelijkheden masterclasses, lezingen en workshops
Masterclasses (2,5 uur)
1    Omgaan met uitdagend gedrag
2    Zwemles geven aan kinderen die hoogbegaafd zijn
3    Uitbreiden van je pedagogische en didactische toolbox

Lezingen & sessie (1 uur)
4    Lezing – Onderzoek NL Zwemveilig; zwemles – toezichthouden – basisschooljeugd
5    Lezing – Effectief communiceren met kinderen
6    Sessie – Nieuwe Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s

Workshops (1 uur)
7    Social media; binden en werven van kinderen en ouders
8    Communiceren met ouders – over visie en een ‘lastige’ boodschap
9    Taalgebruik met kinderen en een ‘lastige’ boodschap
10  Communicatie voor, tijdens en na het diplomazwemmen
11  Toezichthouden en het voorkomen van verdrinking tijdens je zwemles
12  Je zwemlesplan versus de Examenprogramma’s
13  Sssst, zuinig zijn op je stem!
14  Van leren zwemmen naar blijven zwemmen
15  Gezocht: goed opgeleide zwemonderwijzers
16  Veilig zwemwater en het uitvoeren van watermetingen
17  Preventie en aanpak van grensoverschrijdend gedrag
18  Als kinderen niet (kunnen) begrijpen wat je zegt

Klik hier voor uitgebreide informatie over de verschillende Masterclasses, lezingen, sessie en workshops.

Aanmelden
Het unieke aan dit evenement is dat je jouw persoonlijke programma samenstelt door te kiezen voor workshops waar jij in geïnteresseerd bent. Het is ook mogelijk om een halve Dag van het Zwemonderwijs te volgen.Uit ervaring weten we dat de inschrijvingen voor de Dag van het Zwemonderwijs snel gaan. Wil je verzekerd zijn van deelname én de workshops/lezingen/masterclasses van jouw voorkeur kunnen volgen? Schrijf je dan zo snel mogelijk in. Dat kan via het aanmeldingsformulier.

Kosten
Deelname aan de Dag van het Zwemonderwijs kost € 295,- excl. BTW. Een halve dag kost € 195,- excl. BTW (ochtend of middag). Je krijgt daarvoor een inspirerende dag vol lezingen, workshops en/of masterclasses en een lunch. Als werknemer en werkgever aangesloten zijn bij de CAO Recreatie of CAO Zwembaden kan subsidie (€ 125,- per persoon) aangevraagd worden bij KIKK recreatie.

Benieuwd naar hoe het eraan toe gaat tijdens onze evenementen? Bekijk hier de impressie van de Praktijkdag Zwemonderwijs 2017:

Meer Evenementen