VOL! De Dag van het Zwemonderwijs zit helemaal vol! Wil je op de reservelijst geplaatst worden? Stuur dan een mail naar nvdweerdhof@nrz-nl.nl
Geef zwemonderwijs meer kleur
De rode draad van deze Dag van het Zwemonderwijs is kleur! We hebben een palet aan kleurrijke verhalen, workshops en masterclasses. We kijken terug op 25 jaar Zwem-ABC, maar kijken ook naar de toekomst en bovenal houden we ons bezig met de huidige, dagelijkse praktijk. Hoe kun jij (nog) meer kleur geven aan jouw lessen? We geven je daar handvatten, tools, achtergrondinformatie en leuke ideeën voor.
De Dag van het Zwemonderwijs vindt plaats op vrijdag 1 december bij Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.
Aan de hand van je zelf samengestelde programma kun je diverse lezingen, masterclasses en workshops volgen. Deelname aan de Dag van het Zwemonderwijs verzekert je van inspiratie, nieuwe ideeën en concrete handvatten om je zwemlessen verder te verbeteren. En ook deze keer is er gelegenheid om (gratis) deel te nemen aan de digitale toets Examinator Nationale Zwemdiploma’s.
Zie hier de flyer.
Programma
Het programma voor deze dag ziet er als volgt uit:
09.30 uur Welkom
10.20 uur Ronde 1
11.30 uur Ronde 2
12.30 uur Lunch
13.30 uur Plenair
14.00 uur Ronde 3
15.10 uur Ronde 4
16.10 uur Netwerkborrel
Klik hier voor het schematische programma.
Masterclasses en workshops
Hieronder vind je een overzicht van de verschillende masterclasses en workshops die gehouden worden.
Bekijk hier de masterclasses
Lezing/masterclass Het zwemeffect – Mark Mieras
Zwemmen heeft een verrassend groot effect op de plasticiteit van de hersenen: je ziet geheugenfunctie en cognitie verbeteren, zowel bij kinderen als ouderen. Vandaar ook het positieve effect op zwaarmoedigheid en depressie. Laat je meevoeren door wetenschapsjournalist Mark Mieras in de nieuwste inzichten over het zwemeffect. Wat doet water op de huid en hoe maken we van elk kind een flexibele zwemmer?

Mark Mieras is wetenschapsjournalist gespecialiseerd in de hersenontwikkeling. Hij schreef onder andere de veel gelezen boeken 'Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Voor Jantje Beton schreef hij een literatuurstudie over de relatie van bewegen en leren. Mieras is een enthousiast en meeslepend spreker. Zijn verhaal zit vol experimentjes, praktische ervaring en ideeën.
Deze lezing/masterclass kun je bijwonen in ronde 1 plus 2
Hoe ga je om met de verschillende communicatie stijlen van ouders? – Nicolette Smale
In het thema van deze praktijkdag zit het woord kleur. We weten allemaal dat er verschillende communicatie- en gedragsstijlen bestaan die we kunnen verpakken in kleuren. Iedereen heeft alle kleuren in huis maar wel zijn of haar voorkeursstijl. Onze stijl van communiceren wordt beïnvloed door verschillende factoren; de situatie (context) waar we in zitten, met wie we zijn, het onderwerp van gesprek, heb je een goede of een slechte dag, ben je moe, heb je stress, etc… Communiceren tussen verschillende voorkeursstijlen gaat soms vanzelf maar is ook wel eens keihard werken en ingewikkeld.
Voor de ouders van de kinderen op zwemles geldt bovenstaande uiteraard ook. Daarbij komt dat we beperkt de tijd hebben voor contact met hen en dat het hoofdonderwerp, hun kind, ouders per definitie niet objectiever maakt. Zie hier de ideale cocktail voor misverstanden, irritaties, frustraties en ontevredenheid bij alle betrokkenen.
In deze masterclass gaan we de ouders categoriseren. Welke typen zijn er? Hoe gedragen die zich dan? Wat vinden zij van ons als docenten? Hoe is hun beleving bij de zwemles? Welke vragen stellen zij? Wanneer vragen ze dat? Wat bedoelen ze precies? Wat is hun vraag achter de vraag? Ik heb een hele gave verrassing bij me deze keer die ons enorm gaat helpen….
Dus heb je een goeie dag, ben je uitgerust, durf je lekker te oefenen, wil je veel experimenteren en leren, meld je dan aan! Er zit humor in, spanning en je wordt lekker uit je tent gelokt en deze keer niet alleen door mij 😉.

En dat alles in ronde 1 en 2.
Motorische ontwikkeling van kinderen – Sanne Veldman en Eef Hollander
Deze masterclass zal verzorgd worden door Sanne Veldman en Eef Hollander, onderzoekers bij het Mulier Instituut. Zij zullen jullie meer vertellen over de motorische ontwikkeling bij kinderen, de trends in deze ontwikkeling en de mogelijke gevolgen hiervan. Wat betekent dit voor de zwemles? En hoe hangt dit samen met de laatste trends in het aanbod van zwembaden en zwemlessen? Kom naar deze interactieve sessie en leer, denk mee en inspireer!

Sanne Veldman heeft ruime (internationale) onderzoekservaring en expertise op het gebied van motorische ontwikkeling en 24-uurs-beweeggedrag (bewegen, zitten, slapen en beeldschermgebruik) bij jonge kinderen. Ze hoopt hiermee een bijdrage te leveren aan de vertaalslag van onderzoeksuitkomsten naar beleidsveranderingen in de praktijk. Daarnaast heeft ze een brede achtergrond als bewegingswetenschapper en fysiotherapeut en (praktijk)ervaring met verschillende doelgroepen, zoals kinderen, ouderen en topsporters.

Eef Hollander is dé zwemwater-expert van het Mulier Instituut en is in die rol actief betrokken bij onderzoeken naar schoolzwemmen, zwemvaardigheid en zwemveiligheid. De combinatie van kennis over zwembaden en zwemmen geeft ze graag mee aan een groter publiek om zo beleid in sport op verschillende vlakken te kunnen verbeteren.
De masterclass vindt plaats in ronde 1 + 2.
Masterclass/lezing Omgaan met (pittige) emoties van kinderen – Tischa Neve
Kinderen kunnen behoorlijk pittige emoties hebben en het kan best een uitdaging zijn om hier op een goede en effectieve manier mee om te gaan. Als je niet oplet, dan maak je de emoties alleen maar groter. Zodra je een kind en zijn of haar emoties beter begrijpt, kun je als professional echter veel doen om heftige emoties behapbaar te houden. Tischa Neve, psycholoog, opvoedkundige en auteur van o.a. het boek 'Emotieklets' neemt je mee in de wereld van emoties van kinderen.
En hierin neemt Tischa dan ook de onderwerpen ‘Meewerken & luisteren’ en ‘Liefdevol begrenzen’ mee.
Tijdens deze masterclass komt onder andere aan bod:
- Wat zijn emoties, hoe werkt dat in je lijf en hoofd?
- Hoe voorkom je heftige emoties?
- Hoe kun jij als persoon bijdragen aan het versterken van emoties bij kinderen en hoe kun je dat voorkomen?
- Hoe kunnen wij kinderen helpen om te gaan met hun (heftige) emoties?
- Het hoe en waarom van (niet) meewerken en luisteren.
- Probeer dingen vanuit het perspectief het kind te zien.
Natuurlijk is er tijdens de lezing ook ruimte voor vragen.

Tischa Neve (1970) is psycholoog, en opvoedkundige, auteur, moeder van Dim (2009) en pleegmoeder. Sinds het opvoedtv-programma Schatjes (2006) waarin zij ouders coachte, richt zij zich met ‘Groot&klein’ (www.grootenklein.nl) op het inspireren en ondersteunen van ouders en professionals bij de opvoeding en het grootbrengen van kinderen. Boeken, lezingen, workshops, coaching en online cursussen: alles om opvoeden (nog) leuker en makkelijker te maken. Regelmatig zie je bijdragen van haar in bladen, kranten en tv-programma’s. Ze is o.a. vaste deskundige van NRC, Psychologie Magazine, Ouders van Nu, en Kinderopvang totaal.
Sinds februari 2023 heeft Tischa de populaire gratis podcast ‘Even over mijn kind (www.evenovermijnkind.nl ) waarin zij met ouders praat over hun opovoedvragen. Ook schreef ze meerdere boeken rond opvoeden en kinderen.
Haar benadering van ouders en kinderen is positief, vol humor en geïnspireerd op oplossingsgericht coachen, verbindend gezag en geweldloos communiceren. Opvoeden vanuit samenwerking en verbinding met je kind, in plaats van vanuit macht en controle. Dat is waar Tischa in gelooft.
Meer informatie, inspiratie en aanbod van coaching, cursussen en webinars voor professionals, organisaties en ouders:
Kijk op www.grootenklein.nl
De lezing/masterclass kun je volgen in ronde 3 plus 4
Zwemmen hoofd boven water / zwemmen hoofd onder water – Paul Leeuwenkuijl en Ronald van Driel
In deze masterclass willen we met jullie ingaan over hoe de ontwikkeling van een kind verloopt, wat de invloed is van water en hoe je dit kan herkennen in het water. Daarnaast bespreken we met jullie de sensomotorische ontwikkeling van een kind. Wat zijn belangrijke onderdelen om voortgang in de zwemontwikkeling te realiseren.
- Wat heb je daar voor nodig?
- Waarom lopen kinderen vast?
- Hoe herken je blokkades?
- Wat is de invloed van de verschillende zintuigen?
Wij vinden het van belang dat problemen vroegtijdig herkend worden en jullie daarop in kunnen springen of gericht om hulp kunnen vragen.

Ronald van Driel, Bewegingsagoog revalidatie centrum Klimmendaal te Arnhem / Paul Leeuwenkuijl, kinder Fysiotherapeut revalidatie centrum Klimmendaal te Arnhem
Beiden zijn we werkzaam in een revalidatiecentrum op de afdeling kind en Jeugd, waar wij kinderen met de leeftijd van 0 tot 18 jaar behandelen. Deze kinderen hebben uiteenlopende ontwikkelingsniveaus, van regulier onderwijs met rugzak tot speciaal onderwijs. Een groot deel van onze behandeling bestaat ook uit therapie in het water, gericht op met name zwemvaardigheid ( motoriek en lichaamsbesef in water).
Wij krijgen steeds meer verwijzingen van kinderen ter observatie, die in de zwemlessen vastlopen op motorisch vlak. Bij deze kinderen is dan vaak nog geen leerachterstand of een diagnose vastgesteld (kinderen starten met zwemlessen in Groep 1 of 2 basisschool).
Zwemles is vaak de eerste graadmeter waarbij problemen in de motoriek of leerontwikkeling worden vastgesteld.
Je volgt deze masterclass in ronde 3 en 4.
De lesgever als coach, hoe ziet dat er uit? – Titeke Postma
In ons huidige zwemonderwijs werken we met groepjes, stuurkaarten, spelmaterialen en meer. Spelend (impliciet) leren wordt steeds belangrijker. Al die veranderingen in de lessen vragen ook om een verandering van de rol van de lesgever. Er wordt wel gezegd dat de lesgever meer een coach moet worden. Wat betekent dat concreet? Die vraag staat centraal in deze masterclass. Wat doe je als coachende lesgever? Wat zeg je dan? Hoe zorg je ervoor dat de doelen van het leren zwemmen worden bereikt? Doe mee en kom erachter wat jij al doet en nog wilt en kunt ontwikkelen!
Deze masterclass kun je volgen in ronde 3+4.
Bekijk hier de workshops
Watergewenning bij kinderen met autisme spectrum stoornissen – Patty van ’t Hooft
Tijdens de watergewenning leren kinderen de eigenschappen van water kennen die van invloed zijn op hun houding en beweging. Ze voelen opwaartse kracht, weerstand, golven en stroming. Tijdens de watergewenningsperiode zouden de kinderen zo zelfstandig, automatisch en adequaat mogelijk moeten leren reageren op situaties die je in het water tegenkomt. Een goede watergewenning is daarmee een voorwaarde voor het veilig en plezierig leren van zwemvaardigheden. Bij veel kinderen met Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) zie je een verminderde kwaliteit van bewegen waardoor dat aanpassen aan de eigenschappen van water niet vanzelf gaat.
In deze workshop gaan we in op de methodische opbouw van de watergewenning om deze zo passend mogelijk te maken voor kinderen met ASS, zodat ook zij vanuit een goede watergewenning, plezierig zwemvaardigheden kun leren.

Patty van t Hooft is docent aan de opleiding psychomotorische therapie en onderzoeker in het lectoraat Bewegen en Gezondheid van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Zij heeft de opleidingen Fysiotherapie, Docent lichamelijke opvoeding en een master Psychomotorische therapie afgerond en binnen al deze opleidingen was haar afstudeeropdracht zwemmen gerelateerd. Ze werkt wekelijks in het water met kinderen met een autisme spectrum stoornis en ziet dat daar veel kansen liggen om deze kinderen toe te rusten voor deelname aan de Nederlandse zwemcultuur. Sinds 2021 doet ze onderzoek naar het effect van bewegen in water op de motorische en sociale ontwikkeling bij kinderen met autisme spectrum stoornissen. Daarnaast is zij eigenaar van Passend Bewegen, een coaching- en trainingsbedrijf.
Je kunt deze workshop volgen in ronde 1.
Welke kleur heeft jouw zwemles? – Titeke Postma
Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Zwemles ziet er in iedere organisatie anders uit. In deze workshop kom je erachter welke kleur jóuw zwemles heeft. Op een ludieke, creatieve manier word je meegenomen in een stukje geschiedenis én mogelijke toekomst van het leren zwemmen. Er is een model gemaakt met verschillende dimensies die de kleur van de zwemles bepaalt. Nieuwsgierig naar jouw kleur? En naar een mogelijke toekomst van leren zwemmen? Luister en praat mee!
Titeke geeft deze workshop in ronde 1.
100 jaar zwemonderwijs – Anja van Raam
Een terugblik op 100 jaar zwemonderwijs in Nederland. Wat doen we nu anders en hebben we bereikt wat we wilden bereiken? Een interactieve workshop over het verleden, het nu en de toekomst.

Anja van Raam
(Interim) Manager Sportaccomodaties/Zwembaden
Eigenaar Aqua Indoor Beheer B.V.
(Mede) auteur van o.a.: Baby's in onze zwembaden (N.V.Z.)
Zwemmen met baby’s (N.R.Z.)
Overlevingszwemmen (N.V.Z.)
Overlevingszwemmen voor peuters
Docente bij de N.R.Z en N.V.Z.
Je kunt deze workshop volgen in ronde 2.
Variatie om je doelen te bereiken – Titeke Postma
We leren kinderen in de zwemles verschillende vaardigheden die we toetsen tijdens het diplomazwemmen. We weten, vanuit onderzoek, dat variatie in het leren van groot belang is. Maar onze creativiteit is soms op. We ‘serveren’ in de les vaak dezelfde opdrachten en proeven. In deze workshop ga je op een speelse manier aan de slag met alles wat je altijd al doet. Je ontvangt een zak met ingrediënten voor variatie en krijgt recepten om er heerlijke, gevarieerde lessen van te maken!
Nieuwsgierig? Kom langs en doe mee! En dat alles in ronde 2.
Next Generation Lifeguards, samen-werken aan jonge instroom – Brigitte Muller en Saskia Gudde
Hoe interesseren we jongeren om in de zwembranche te gaan werken? Met het project Next Generation Lifeguards geven we jongeren een duwtje in de goede richting. Ze halen hun EHBO diploma, volgen een zwemgerichte opleiding én doen praktijkervaring op in de zwembranche. Samen met lokale organisaties werken we zo aan de instroom van jong personeel. Tijdens deze workshop delen we onze ervaringen en gaan we graag met jou in gesprek over dit thema.

Brigitte Muller

Saskia Gudde
Deze workshop kun je volgen in ronde 2.
Hoe je “onbereikbare kinderen” in een mooie samenwerking naar de zwemles laat gaan – Linda van Iersel
Grijp die kans!
In Nederland verlaten nog steeds kinderen het basisonderwijs zonder zwemdiploma. Sterker nog, soms zelfs zonder ooit in een zwembad te zijn geweest. Er zijn genoeg middelen om iedereen in Nederland zwemles te laten volgen, maar de vraag is; Hoe bereik je deze kinderen (en ouders)? Wanneer je de samenwerking opzoekt met de directie van de basisscholen, de gymdocenten, Stichting Leergeld en de ouders van deze kinderen is er veel te bereiken.
Hoe we na jaren proberen toch een succesverhaal creëren!

Linda van Iersel-Touw
Wat vind ik het leuk om te kijken waar de kansen liggen om zoveel mogelijk mensen in het zwembad te laten sporten, leren en plezier te hebben. Jarenlang was ik allround zweminstructeur, stond ik toezicht te houden op drukke zomerse dagen, zorgde ik dat de accommodatie schoon was en sprong ik bij in de receptie indien het nodig was.
Op dit moment ben ik leidinggevende bij het Sportbedrijf van de Gemeente Tilburg. Met veel plezier stuur ik Recreatiebad Stappegoor aan en denk ik met ons team graag verder over mogelijkheden die er wél zijn.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together!
Je kunt het succesverhaal van Tilburg gaan beluisteren in ronde 3.
Update Survival – Erik Willems
Tijdens deze sessie praten wij je bij over de ontwikkelingen rondom de nieuwe examenprogramma’s voor de Nationale Survivaldidploma’s 1, 2 en 3.
Wij informeren je over de vernieuwde Examenregeling en hoe dit tot stand is gekomen en krijg je alle informatie hoe je Licentie Survival kan worden aangevraagd en behaald.

Erik Willems is regio-adviseur bij de Nationale Raad Zwemveiligheid.
Je kunt deze sessie bijwonen in ronde 3.
Kleur in je les met de dobbelsteen – Baukelien Kuiper
Meer kleur in je les? Gebruik een dobbelsteen! Een geweldig hulpmiddel om kinderen af te leiden, uit te dagen, te focussen, kortom: in beweging te krijgen. In deze workshop staat de dobbelsteen centraal. Hoe gebruik je hem in de praktijk? Samen verzamelen we zoveel mogelijk ideeën, die je direct in jouw zwemlespraktijk kunt toepassen.

Mijn naam is Baukelien Kuiper, ik ben senior zwemonderwijzer in Zwembad de Waterwyck in Steenwijk. Zwemonderwijs is al jaren in ontwikkeling. In Zwembad de Waterwyck heb ik mijn ideeën over spelenderwijs zwemles mogen ontwikkelen en uitvoeren. Wij zijn allemaal zo gewend om een kind te vertellen hoe het moet zwemmen, maar een kind spelenderwijs laten ontdekken wat wel en wat niet werkt is zoveel leuker. Dat is wat ik erg leuk vind om te doen en uit te dragen
Volg de workshop van Baukelien in ronde 3.
Unicorns en regenbogen – Katrien Lemahieu
Unicorns en regenbogen. Kids zijn er gek op! Laat je inspireren door een kleurrijk gala van oefenstof, waarbij de kleuren van de regenboog een basis-element representeren: rood voor afstand zwemmen (conditie), blauw voor onderwater...
Verzamel in 1 les alle kleuren en maak de unicorn of de regenboog compleet! Een gemakkelijk toe te passen puzzel, met vele ideetjes voor zowel in voor- als hoofdtraject! Kant en klare thema-les(sen) voor een meer-dan-plezierige zwemles.

Katrien is al vele jaren een bekend gezicht in de zwembadbranche. Ze is weliswaar gespecialiseerd in aquafitness maar is en blijft ook nog altijd een 'zwemjuf'. Ze is behoorlijk geschoold voor werken in water, heeft meerdere cursussen gegeven voor het leren zwemmen is bekend voor haar creativiteit.
Je kunt deze workshop bijwonen in ronde 4.
Dilemmaspel – Henrica Bergsma
Heb jij wel eens een dilemma meegemaakt en hoe heb je dat opgelost?
Allemaal vragen waar Henrica als projectleider samen met werkgroepen mee aan de slag geweest is de afgelopen twee jaar tijdens het Nationaal Plan Zwemveiligheid. De plannen die daarvoor gemaakt of herschreven zijn terug te lezen op https://socialeveiligheidzwembranche.nl
Het dilemmaspel is een leidraad waarbij ik inga op o.a. de volgende items:
- Intimidatie(seksuele) & machtsmisbruik
- Discriminatie
- Aanspreken
- Agressie & Geweld
- Veiligheid & Privacy
- Pesten
- Aanrakingen

Deze workshop kun je volgen in ronde 4.
Kosten
De kosten voor deze dag zijn € 299,- voor deelnemers van Licentiehouders, overige deelnemers betalen € 325,-. Genoemde bedragen zijn exclusief btw.
Aanmelden
Meld je aan (vol = vol) en stel je eigen programma samen via het aanmeldingsformulier.