Na het grote succes van 2022 organiseren we de Praktijkdag Zwemonderwijs maar liefst twee maal, te weten op donderdag 20 en vrijdag 21 april a.s. in Sportcomplex Merwestein in Nieuwegein. Het programma van beide dagen is identiek. Dus je hoeft alleen te kiezen welke dag jou het beste uitkomt.
We gaan deze Praktijkdag Zwemonderwijs verder op het onderwerp van de Dag van het Zwemonderwijs: stilstand is achteruitgang en zonder verandering is er geen vooruitgang. Het is daarom van groot belang om te blijven innoveren, ook als het gaat om de zwembranche en zwemles.
Spreker
Als spreker mogen we Erik Hulzebosch verwelkomen! Maak hem even van nabij mee en je krijgt het idee dat je de wereld aan kunt. Nee, je kúnt de hele wereld aan. Zijn geheim? Altijd en overal met beide benen op de grond – mag ook ijs zijn – blijven staan. En wat je ook doet of van plan bent te gaan doen, doe het vol overgave en met veel, heel veel plezier! Ga er voor, met hart en ziel. Succes verzekerd: hij is er zelf het levende bewijs van.
Klik hier voor de folder.
Programma
Het programma van deze dag ziet er als volgt uit:
09.00 uur Binnenkomst
09.30 uur Welkom
09.55 uur Ronde 1
11.05 uur Ronde 2
12.15 uur Ronde 3 en lunch
13.25 uur Ronde 4 en lunch
14.35 uur Lezing Erik Hulzebosch
15.45 uur Ronde 5
Vanaf 15.45 Netwerken, borrel en hapje
Klik hier voor het schematische programma.
Hieronder vind je meer informatie over de lezingen, masterclasses en workshops
LEZINGEN
Wat voor lesgever ben jij? – Titeke Postma
Tijdens het lesgeven merk je regelmatig dat het met het ene kind wel en het andere kind niet klikt. Het ene kind doet alles wat je zegt en het andere lijkt juist precies dát te doen wat jij níet wilt. Wat zegt dat over jou als lesgever? Hoe werken zulke processen? Wat kun jij doen om ook de voor jou ‘lastigere’ kinderen mee te laten doen in de les? In deze lezing kom je er achter welk type lesgever jij bent en hoe dat terug te zien is in jouw lesgeefstijl.
Je krijgt op een andere manier inzicht in verschillen tussen kinderen en ontdekt waar jouw persoonlijke lesgeefuitdaging ligt. (Vooraf krijg je huiswerk dat je ongeveer 20 minuten tijd kost).
Deze interactieve lezing wordt gehouden in ronde 2. Je ontvangt hiervoor wel huiswerk!
Ouders en kinderen betrekken bij de zwemles met video – Herma Steenbergen
Het gebruik van video tijdens het leren zwemmen biedt veel kansen. Je kunt het bijvoorbeeld inzetten om kinderen en ouders voor te bereiden op wat er in een niveau wordt geleerd. Herma en Marjanne vertellen hoe dat er in de praktijk uit kan zien. Ze vertellen over de reacties van de kinderen én de ouders. Laat je inspireren om kinderen en ouders gemotiveerd en betrokken te houden.
Deze lezing volg je in ronde 4.
Hoe krijg je meer grip op een kind met pittig gedrag? – Simone van Dijk
Een kind wil het water niet in, de bandjes niet omdoen of niet door het gat zwemmen. Het kind wordt boos en je kan het kind steeds minder bewegen te doen wat er van hem verwacht wordt.
Lastige en energie slurpende situaties waarin je je soms machteloos voelt omdat je de verantwoordelijkheid hebt om het kind veilig te leren zwemmen en je je ergert omdat jij gewoon je werk wilt kunnen doen. Er staan per slot van rekening nog meer kinderen te wachten die les moeten krijgen en jouw aandacht verdienen.
In de lezing ‘Hoe krijg je meer grip op een kind met pittig gedrag?’ ervaar je met welke dagelijks herkenbare taal je het kind prikkelt meer negatief gedrag te laten zien. En geef ik je handvaten:
- hoe je het kind liefdevol kan helpen, waardoor het kind zich gehoord en gezien voelt door jou en zijn gedrag aanpast.
- hoe je jouw grens duidelijk en liefdevol kan aangeven, waardoor het kind eerder bereid is te doen wat jij vraagt.
Deze lezing kun je in het programma vinden in ronde 5.
MASTERCLASSES
Gespreksvoering met ouders, soms een hele klus! – Marjolijn Ham (donderdag) en Danique Thuis (vrijdag)
Heb je te maken met een ouder die zich niet aan de afspraken houdt? Hoe moet je omgaan met een boze ouder of een ouder die zich teveel bemoeit met de zwemtraining?
Je luisterhouding en je gesprekstechnieken bepalen of iemand gemotiveerd is te luisteren en wat met je feedback te doen. Gedrag roept immers gedrag op. Er bestaan verschillende typen ouders en deze gesprekken hebben allemaal een ander gespreksdoel en vereisen andere gespreksvaardigheden. In deze afwisselende masterclass gaan we praktisch aan de slag en krijg je tips en tools aangereikt die je direct kunt toepassen!
Deze masterclass vindt plaats in ronde 1 en 2.
Wat heeft de game wereld te maken met het nieuwe zwemmen 3.0? – Sylvia van Toorn en Debby Struijs
Werken vanuit de drie peilers:
- De autonomie, een basis behoefte van een opgroeiend kind. Ik doe het zelf.
- Het kinderbrein, hoe maak je verbindingen vanuit zintuigelijke waarnemingen?
- De motoriek, spieren beheersen en gebruiken. Welke hulpmiddelen heb je daarvoor nodig?
Door deze drie peilers te gebruiken in combinatie met de game wereld staat een kind volledig open voor het proces leren zwemmen. Door de heldere doelen, beloning en een gevoel van controle is de game wereld heel aantrekkelijk om te gebruiken bij het aanleren van nieuwe processen.
Tijdens deze masterclass beginnen we met een stuk theoretische uitleg om het daarna in het water te gaan ontdekken.
Deze masterclass wordt gegeven door Sylvia van Toorn en Debby Struijs, de grondleggers van de ABC Game zwemles methode.
Let op: deel 1 van deze masterclass is in de zaal in ronde 1 en deel 2 in het zwembad in ronde 2.
Het gedrag van je collega’s beter begrijpen met behulp van DISC – Nicolette van Mierlo
Onze productiviteit daalt met meer dan 40% als we moeten samenwerken met iemand die we niet goed begrijpen. Een collega waarmee de samenwerking stroef verloopt en die we voor ons gevoel telkens verkeerd lijken te benaderen. Dat kost veel energie en is niet ontspannen werken. De werkdruk in teams is de afgelopen jaren enorm toegenomen. We krijgen regelmatig te maken met nieuwe collega’s of invallers. Wanneer de samenwerking dan snel soepel en makkelijk verloopt, is dat voor iedereen fijn.
In deze masterclass maken jullie kennis met DISC, een wetenschappelijk ontwikkeld instrument dat helpt menselijk gedrag beter te begrijpen. Het maakt behoeftes inzichtelijk en leert je waarom mensen op verschillende manieren worden gemotiveerd. Met DISC leer je effectiever communiceren. In deze masterclass bespreken we het DISC model en gaan ermee oefenen aan de hand van praktijkvoorbeelden. Je ervaart wat er gebeurt als je “meekleurt” met je collega en leert stress situaties herkennen. We bespreken valkuilen en “angsten” van de verschillende stijlen, zodat je naar huis gaat met handvatten voor effectief communiceren.
Deze masterclass kun je volgen in ronde 2 plus 3.
Ontwikkel een groeimindset bij jouw leerlingen – Ilse Jacobs (Vilan Onderwijsadvies)
De manier waarop wij taal inzetten heeft veel invloed op het leervermogen en de motivatie van leerlingen. Om dit te stimuleren maken we gebruik van groeitaal. Dit is taal waarmee we kinderen helpen een groeimindset te ontwikkelen en op die manier positief tegenover leren te staan. Daarbij heeft een groeimindset een positieve uitwerking op het zelfvertrouwen en het geloof in eigen kunnen. Wil je graag meer weten over de groeimindset en hoe je groeitaal in kunt zetten om dit te stimuleren bij leerlingen?
In deze masterclass word je meegenomen in een stukje theorie over mindset en vertrek je met veel praktische handvatten zodat je er direct mee aan de slag kunt!
Je kunt deze volgen in ronde 2 plus 3.
Differentiëren in de zwemles – Titeke Postma
Omgaan met verschillen in de zwemles, het blijft een lastig onderwerp. Hoe zorg je ervoor dat je alle kinderen evenveel aandacht kunt geven? Hoe hou je als lesgever het overzicht? Hoe hou je de vooruitgang van de kinderen bij, zodat je het leerlingvolgsysteem goed kunt invullen? In deze masterclass inventariseren we kort welke verschillen je tegen kunt komen bij de kinderen. Daarna bespreken we een aantal ‘kant en klare’ voorstellen die je helpen om te differentiëren. En waarmee je direct aan de slag kunt gaan.
Deze masterclass vindt plaats in ronde 4 plus 5.
WORKSHOPS
Integriteit binnen jouw organisatie – Joyce van Binsbergen (Enjoy EsC)
‘In 2032 is Nederland het sportiefste land ter wereld en heeft iedereen dagelijks sportplezier.’ Dat is de ambitie van NOC*NSF, uitgewerkt in de Sportagenda 2032. Als onderdeel van deze ambitie streven alle sportbonden naar een 100% sociaal veilige, gezonde en inclusieve sportomgeving. Dit geldt uiteraard ook voor zwembaden, -scholen en -verenigingen.
Voor iedere zwemonderwijzer zal het bovenstaande statement niet als een verrassing komen, zeker niet gezien de huidige tijd en alle incidenten die we de afgelopen jaren in de media voorbij hebben zien komen. Maar wat is 'integriteit' dan precies? En op welke manier kan een organisatie er zelf mee aan de slag gaan om ervoor te zorgen dat iedereen in de organisatie integer handelt? Op welke manier kan een goed integriteitsbeleid er voor zorgen dat iedereen in de organisatie binnen een veilige, eerlijke en inclusieve omgeving kan sporten en werken?
In deze workshop gaan we hierop in en krijgen jullie inzichten, tools en achtergrondinformatie aangereikt om met integriteit binnen jouw organisatie aan de slag te gaan.
Volg deze workshop in ronde 1.
Over Drs. Joyce van Binsbergen
Drs. Joyce van Binsbergen is CEO van Enjoy EsC, een Training & Consultancy Bureau. Een internationaal onderscheiden en veelgevraagde High Performance Leadership & Cognitive Behavioral Expert, oud topsporter, international speaker en moeder van 2 tieners. Ze is voor NOC*NSF productontwikkelaar en kerndocent van onder andere de volgende programma's: De 4-inzichten in trainerschap, Trainersbegeleiding, Sportief Coachen, e-learning Integriteit niv 4 en 5, Club kader Coach en Veilig Sport Klimaat. Met haar werk helpt Joyce mensen en organisaties om hun maximale potentie, performance en impact te behalen.
Wat kies jij? Leren zwemmen in diep, ondiep of beide? – Titeke Postma
Sinds de opkomst van de zwempakjes heeft het leren zwemmen in diep water een enorme ontwikkeling doorgemaakt. We weten inmiddels dat het veel voordelen biedt. Maar waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. En dat geldt óók voor lesgeven in ondiep water. In deze workshop zetten we alle voor- en nadelen van leren zwemmen in diep en ondiep water op een rij. Daarna beantwoorden we de vraag: is een combinatie van diep en ondiep het lesgeven van de toekomst? Wat vind jij?
Deze workshop wordt gehouden in ronde 1.
Omgaan met autisme in de zwemles – Maaike de Valk (Gowiththeflow Coaching)
In deze workshop word je meegenomen in de wereld van autisme. In het kort wordt uitgelegd wat autisme inhoudt, je ervaart het en wordt er gekeken naar praktische oplossingen voor situaties binnen de zwemles.
Maaike de Valk heeft al meer dan tien jaar ervaring met het lesgeven aan kinderen met iets extra’s. Daarnaast is zij ervaringsdeskundige als moeder van 3 kinderen met wat extra’s, waaronder autisme.
Volg deze workshop in ronde 1.
In de zwemles observeren om kinderen met autisme (nog) beter te laten leren – Patty van ’t Hooft (Passend Bewegen)
Veel kinderen met autisme hebben een (kans op) achterstand in hun motorische vaardigheden. Dat maakt het leren zwemmen voor hen er niet makkelijker op. Omdat kinderen met autisme ook anders afstemmen in sociaal gedrag, is het niet altijd makkelijk uit te zoeken of het kind iets niet kan, iets niet durft of iets niet wil. Aanpassen van je zwemles aan de onderwijsbehoefte van het kind wordt dan lastig. In deze workshop wordt ingegaan op een observatie instrument om het bewegingsgedrag van kinderen met autisme in het water vast te leggen. De observatiegegevens kunnen helpen om een beter inzicht te krijgen in waar het kind leerhulp bij nodig heeft, om passende doelen te stellen en om na een lesperiode te kijken of het bewegingsgedrag is veranderd. In deze workshop wordt ingegaan op de systematiek van het observeren en via videobeelden kan er worden geoefend.
Deze workshop vind je in het programma in ronde 2.
Haal het maximale uit je zwemles – Kim Bant (Mondriaan)
De les duurt maar 45 minuten en je wilt schoolslag, rugslag, borst- en rugcrawl doen en we moeten ook nog drijven en door het gat... Hoe zorg je ervoor dat alle onderdelen in je les aan bod komen en de kinderen óók nog optimaal leren? De eerste stap is uiteraard dat alle kinderen de hele les bezig zijn, je leert immers zwemmen door in het water te zijn en niet door op de kant te staan. Maar hoe doe je dat dan? Alle kinderen in de gaten houden, uitleg geven, aanwijzingen en eigenlijk ook nog een voorbeeld geven. Na deze workshop kun je aan de slag met praktische tips om tijdens je les optimaal gebruik te maken van de lestijd.
Deze workshop wordt gehouden in ronde 3.
Zwemles voor kinderen met TOS – Kitty Loduvica Hiert (Super Family)
Wist je dat er in Nederland ruim 266.000 kinderen zijn die moeite hebben met het leren zwemmen omdat er voor hun geen specifieke zwemeducatie is? We hebben het hier over kinderen met een taalontwikkelingsstoornis of TOS. Deze kinderen zijn super slim, leergierig, beweeglijk en zijn goed in nadoen. Echter hebben zij moeite met talige instructies.
Drie jaar geleden hebben Super Family en het Rivièrabad hun krachten gebundeld en zijn speciale Superhelden lessen begonnen. Deze zwemlessen zijn afgestemd op de leerbehoefte van kinderen met TOS, zodat zij, binnen dezelfde tijd als andere kinderen, met heel veel plezier hun zwemdiploma kunnen halen.
Voor deze praktijkdag geeft Kitty van Super Family een speciale workshop. Deze toegankelijke workshop is een combinatie tussen kennis over Taalontwikkelingsstoornis en fysieke voorbeelden van zwemeducatie.
Deze workshop kun je volgen in ronde 5.
Diplomazwemmen? Maatwerk past ook bij jou! – Ellen Schripsema (Nationale Raad Zwemveiligheid)
In deze workshop worden bestaande Maatwerk Examenprogramma’s getoond en besproken. Klaar voor gebruik!
Verder is er ruimte om met elkaar originele, speelse aanvullingen te geven op de Maatwerk Examenprogramma’s die je kunt uitproberen tijdens je zwemlessen.
Laat je inspireren bij deze workshop in ronde 5.
Leer eens andere collega’s kennen
Als je terugkomt van een evenement geeft het altijd een goed gevoel als je nieuwe mensen hebt leren kennen, ervaringen hebt kunnen uitwisselen en wellicht verrassende ideeën van elkaar hebt kunnen opdoen. Zeker bij een dag als deze, want alle mensen hebben dezelfde passie: zwemles geven!
Helaas komt het er niet altijd van, omdat je ervaart dat je toch vaak dezelfde mensen opzoekt. Daarom helpen we je een handje bij deze speeddate-sessie. Een superleuke manier om met nieuwe mensen en dus met nieuwe ideeën in contact te komen!
Date mee in ronde 5!
WORKSHOPS IN HET WATER
In de praktijk: Omgaan met kinderen die bang zijn in het water – Patty van ’t Hooft (Passend Bewegen)
Angst voor en in het water ontstaat vaak doordat kinderen geen controle, grip of handvatten hebben op hun bewegen in het water. Ze hebben er daardoor vaak weinig vertrouwen in dat hun eigen vaardigheden in het water hen kunnen helpen veilig en plezierig te leren zwemen. In deze natte workshop verkennen we de aspecten van angst die zijn gekoppeld aan de eigenschappen van water en hoe daar vakkundig mee om te gaan. Om beter in de angsten van kinderen te kunnen inleven start de workshop met zelf ervaren welke invloed de eigenschappen van het water hebben op het zijn en bewegen in het water. Vanuit die ervaring gaan we systematisch een opbouw maken in activiteiten en leerhulp passend bij thema’s die voorkomen bij kinderen die bang zijn in het water. Methodisch komen aspecten gebaseerd op het Halliwick tien punten programma aan bod en bij het aanbieden wordt rekening gehouden met de principes van impliciet leren.
Deze praktijkworkshop vindt in ronde 1 plaats in het zwembad.
In de praktijk: Dancing with the drops – Jaromir Cremers
In deze workshop brengen we de emotie van dans en de kracht van AquaFitness tezamen tot een spetterende workout.
Jaromir Cremers, die internationaal doorbrak als danser en choreograaf in 'Dancing with the stars', ontdekte enkele jaren geleden zijn passie voor water bij Katrien Lemahieu (Kataqua). Sindsdien is hij over de hele wereld actief op diverse dans, fitness en aquafitness conventies.
Ga lekker los in deze workshop in het zwembad in ronde 3.
In de praktijk: Hoe maak je conditiezwemmen leuk? – Baukelien Kuiper
Conditiezwemmen is een belangrijk onderdeel van de zwemles. We bouwen op van korte stukken naar lange stukken. Als je in de buurt van het diplomazwemmen komt, wordt het zwemmen van ‘banen’ steeds belangrijker. Op welke manier kun je dit interessant houden voor de kinderen? In deze workshop ga je het ervaren!
Ga lekker het zwembad in voor deze praktijkworkshop in ronde 4.
Digitale toets gratis
En uiteraard is het ook nu weer mogelijk om de digitale toets Examinator Nationale Zwemdiploma’s gratis te doen.
Extra
Tijdens deze dag kun je ook (op het droge) kennismaken met Virtual Reality Slide. Zij bouwen AR & VR Games & Experiences voor de zwembranche. Door middel van een VR bril kun je een virtuele wereld in! Deze bril is er voor glijbanen en voor snorkelen. Kom het zelf ervaren!
Kosten
De kosten voor deze dag zijn € 299,- voor Licentiehouders Nationale Zwemdiploma’s, Licentiehouders Snorkelen en erkende organisaties Zwemvaardigheidsdiploma’s en € 325,- voor overige geïnteresseerden. Genoemde bedragen zijn exclusief BTW.
MELD JE SNEL AAN!
Deze dag wil je niet missen! Dus meld je snel aan.
Voor donderdag 20 april kun je je hier aanmelden.
Voor vrijdag 21 april kun je je hier aanmelden.