Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Veel gestelde vragen

Bij de beroepsopleidingen van de Nationale Raad Zwemveiligheid ontwikkel jij je tot professional in de zwembranche. Je doet veel praktijkgerichte kennis op. Hieronder staan antwoorden op de veelgestelde vragen over de beroepsopleidingen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Opleidingen

 • Welke specialisaties kan ik als zwemonderwijzer volgen?

  Als zwemonderwijzer kun je verschillende specialisaties volgen. Een aantal specialisaties zijn gericht op doelgroepen, zoals leren zwemmen met leer en gedragsproblemen of medische indicatie. Ook kun je je specialiseren in zwemmen met baby’s en peuters, zwangeren of senioren. Daarnaast zijn er specialisaties waarbij de activiteit centraal staat. Denk hierbij aan aquafitness/aquasport, conditiezwemmen, zwemvaardigheid, snorkelen en survivalzwemmen.

  Wil je meer weten over de specialisaties en waar je deze kunt volgen? Bekijk dan de pagina Allround zwembadmedewerker specialisaties.

 • Hoeveel kost een opleiding en wanneer kan ik starten?

  Voor meer informatie over kosten en startdata van cursussen/opleidingen kan je contact opnemen met de opleidingsinstituten. Klik hier om te kijken waar (delen van) de beroepsopleiding Allround zwembadmedewerker te volgen zijn en hier voor de beroepsopleiding Zwembadtechniek.

 • Hoe wordt de kwaliteit van de opleidingen getoetst?

  De Nationale Raad Zwemveiligheid staat voor kwaliteit. De Examenraad van de opleidingen Allround zwembadmedewerker en Zwembadtechniek houdt toezicht op de kwaliteit van examens en opleidingsinstituten van de beroepsopleidingen van de zwembranche.
  Waar een opleidingsinstituut aan moet voldoen is opgenomen in de ‘kwaliteitscriteria voor opleidingsinstituten’.

 • Ontvang ik na het afronden van de opleiding een officieel certificaat/diploma?

  Indien je de gehele opleiding gevolgd hebt en voldaan hebt aan het eindniveau bij de examens, ontvang je een officiëel NRZ branchecertificaat/-diploma.

 • Ik ben geïntereseerd in een opleiding, hoe schrijf ik mij in?

  Als je geïnteresseerd bent in een opleiding kun je contact opnemen met één van de opleidingsinstituten. Klik hier om te kijken waar (delen van) de beroepsopleiding Allround zwembadmedewerker te volgen zijn en hier voor de beroepsopleiding Zwembadtechniek.

 • Ik werk al jaren in de zwembranche, is het ook mogelijk om een ervaringscertificaat (EVC) te ontvangen?

  In sommige gevallen is het mogelijk om voor een EVC-traject in aanmerking te komen en daaree een erkend branchediploma of -certificaat te ontvangen.Wil je meer weten over het Ervaringscertificaat (EVC)? Klik dan hier.

 • Waar kan ik terecht voor bemiddeling bij een geschil?

  De Nationale Raad Zwemveiligheid wil je zo goed mogelijk van dienst zijn. Toch kan het zijn dat je niet tevreden bent. Indien er een geschil ontstaat tussen met een opleidingsinstituut dat over de licentie van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) beschikt kun je de NRZ verzoeken op te treden als bemiddelaar. Meer over deze bemiddeling vind je hier.