Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Opbrengsten project NL Zwemveilig verstuurd naar Tweede Kamer

Maandag 13 november 2017 zijn de opbrengsten van het plan ‘Op weg naar een duurzaam zwemveilig Nederland in 2020’ door het ministerie van VWS verstuurd naar de Tweede Kamer. Dit plan is in de periode 2016-2017 uitgevoerd binnen het project NL Zwemveilig. Het project is gericht op het verzamelen van cijfers en kennis over zwemonderwijs, zwemvaardigheid en zwemveiligheid in Nederland. Door kennis te verzamelen kan de zwemveiligheid naar een hoger niveau worden getild. Dat is het doel van het NL Zwemveilig.

Het project wordt gecoördineerd door de Nationale Raad Zwemveiligheid namens de zwembranche en ondersteund door het ministerie van VWS. Het afgelopen jaar zijn veel onderzoeken verricht door onder andere het Mulier Instituut, Hogeschool Windesheim, Hanzehogeschool Groningen en Kenniscentrum Sport. Wat heeft de nieuwe kennis over zwemveiligheid tot nu toe concreet opgeleverd:
• Nieuwe Nationale Norm Zwemveiligheid vanaf 1 januari 2018.
• Nieuwe exameneisen diplomazwemmen Nationale Zwemdiploma’s vanaf 1 januari 2018.
• Nieuwe Nationale Zwemdiploma’s vanaf 1 januari 2018.

Klik hier om het complete verslag met de opbrengsten 2016-2017 van NL Zwemveilig en de onderzoeken te downloaden.

Nieuwe Nationale Norm Zwemveiligheid
De onderzoeken van NL Zwemveiligheid hebben concreet geleid tot een Nationale Norm Zwemveiligheid die op 1 januari 2018 van kracht wordt. De Nationale Norm Zwemveiligheid staat gelijk aan het Zwemdiploma C. Het complete Zwem-ABC is een paspoort voor een leven lang zwemplezier. Met de Nationale Norm Zwemveiligheid/Zwemdiploma C beheers je vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). De Zwemdiploma’s A en B zijn tussenstappen naar het complete Zwem-ABC. Het hogere doel van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ is de zwemveiligheid van de hele Nederlandse bevolking op een zo’n hoog mogelijk niveau te brengen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen het complete Zwem-ABC behalen en voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Zwemvaardig zijn is de beste remedie tegen verdrinking.

Duidelijkheid
De Nationale Norm Zwemveiligheid geeft duidelijkheid over wanneer je voldoende vaardigheden beheerst om plezier te hebben en je te redden in verschillende situaties. Dat is bij Zwemdiploma C. Je beheerst dan de vaardigheden voor een zwembad met attracties en open water, zoals recreatieplassen, brede sloten en vaarten.

Bij het Zwemdiploma A leer je de vaardigheden te beheersen voor een zwembad zonder attracties. Bij het Zwemdiploma B leer je vaardigheden te beheersen voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling. Pas bij het Zwemdiploma C leer je vaardigheden om op een veilige manier plezier te hebben en je te redden in open water (behalve in de zee). Vaardigheden worden opgebouwd per zwemdiploma.

Hoger niveau
Het doel van NL Zwemveilig is om de zwemveiligheid in Nederland naar een hoger niveau te tillen door kennis te verzamelen. Het eerste jaar heeft al veel interessante kennis opgeleverd. En het project is nog niet afgelopen. Er wordt nog volop gewerkt aan het afronden van inventarisaties en onderzoeken naar bijvoorbeeld schoolzwemmen, zwemveiligheid vluchtelingen, zwemlesaanbod en verdrinkingsachtergronden. Houd de publicaties op www.nlzwemveilig.nl in de gaten en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Recente berichten

Meer Nieuws