Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven reikt 15 miljoenste Nationale Zwemdiploma uit.

Donderdag 7 december 2017 reikte prof.mr. Pieter van Vollenhoven het 15 miljoenste Nationale Zwemdiploma uit aan de 7-jarige Eline de Klein uit IJsselstein. Zij behaalde op 22 november het Zwemdiploma C. Aansluitend nam prof.mr. Pieter van Vollenhoven het eerste exemplaar van het nieuwe Nationale Zwemdiploma in ontvangst. Het Nationale Zwemdiploma krijgt vanaf 1 januari 2018 een nieuw uiterlijk. De officiële momenten vonden plaats tijdens de Praktijkdag Zwemonderwijs, een studiedag voor zwemonderwijzers in Sport- en Evenementencomplex Merwestein in Nieuwegein, met dit jaar als thema ‘Heel Nederland zwemveilig’.

De Nationale Zwemdiploma’s, waaronder het Zwem-ABC, worden uitgegeven door stichting het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ die vanaf 1 januari 2018 verder gaat onder de naam Nationale Raad Zwemveiligheid. Deze organisatie heeft als doel de zwemveiligheid van de hele Nederlandse bevolking op een zo’n hoog mogelijk niveau te brengen. Dit betekent dat iemand zich kan redden wanneer hij of zij in het water valt en veilig kan recreëren in het zwembad en in open water in Nederland. Daarom geeft de Nationale Raad Zwemveiligheid het Zwem-ABC uit. Met Zwemdiploma C van het Zwem-ABC wordt voldaan aan de nieuwe Nationale Norm Zwemveiligheid.

Het uitreiken van zwemdiploma’s gebeurde al voor de Tweede Wereldoorlog. Nederland kende toen verschillende diploma’s met verschillende inhoudelijke eisen. Na de oorlog vond er enigszins stroomlijning plaats. Om eenduidigheid en helderheid te krijgen naar het publiek besloot de overheid in 1984 om te komen tot het Nationaal Zwemdiploma, uitgegeven door de voorganger van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ.

Leden van de Koninklijke Familie tonen betrokkenheid vanaf de uitgifte van het eerste Nationale Zwemdiploma. In 1984 reikte Prins Bernhard het eerste Nationale Zwemdiploma uit. In 1995 werd de uitreiking van het 5 miljoenste Nationale Zwemdiploma gedaan door prof.mr. Pieter van Vollenhoven. Prins Pieter Christiaan reikte het 10 miljoenste Nationale Zwemdiploma uit in 2005.

Recente berichten

Meer Nieuws