Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Zwemdiploma is meer dan een papiertje

Het zwemdiploma is meer dan alleen het behalen van een papiertje. Het wordt gezien als waardering voor het harde werken, het begin van ‘echt’ spelen en zelfstandig zwemmen.

Dat blijkt uit de studie van Martijn Grolleman  (‘De kracht van het zwemdiploma’, Hogeschool Windesheim). Hij hield o.a. interviews bij een zwemschool met een aanbod voor kinderen met lichamelijke beperking, gedrags-, leer- of ontwikkelingsachterstand. Centraal stond de vraag wat de betekenis van het zwemdiploma is, voor de kinderen, de ouders en ook de organisator van de zwemles.

Het blijkt dat er, vanuit verschillende perspectieven, op een andere manier betekenis wordt verleend aan het zwemdiploma. De organisatie kijkt meer vanuit maatschappelijk oogpunt, ouders meer vanuit de doelstelling veiligheid en kinderen hechten veel waarde aan het moment van het krijgen van het diploma. Het zorgt ervoor dat ze ‘erbij horen’ en mee kunnen doen aan allerlei (water) activiteiten.

Kijk voor het volledige rapport hier.

Dit bericht is tot stand gekomen vanuit het kennisproject NL Zwemveilig.

Recente berichten

Meer Nieuws