Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Beroepsopleider in beeld – HeBe training en advies

‘Kijk op diverse locaties naar manieren van lesgeven en ga experimenteren’, hier legt Henrica Bergsma, eigenaar van HeBe training en advies, graag de nadruk op. ‘Dat wat er in de theorie wordt geleerd moet naar de praktijk vertaald worden.’ HeBe training en advies is al sinds 2010 aangesloten bij de beroepsopleiding van de Nationale Raad Zwemveiligheid. ‘Ik ga voor de kwaliteitsborging en ik weet dat de Nationale Raad Zwemveiligheid die biedt.’

De opleidingen die HeBe training en advies levert, zijn allen op maat gemaakt. In overleg met de cursist en vooral ook samen. ‘Zelf wil ik ook altijd op de hoogte zijn van alle nieuwe facetten die het zwemonderwijs biedt. Door zelf in de praktijk te kijken naar het gedrag van kinderen in de zwemles, kun je gebruik maken van deze praktijkervaring en dit ook terugkoppelen naar de cursisten. Ik maak veel filmpjes en fotomateriaal en deel dit met de cursisten en in bijscholingen’ zo zegt Henrica.

Henrica wordt blij van het enthousiasme van de cursisten in welke vorm dan ook. Of het nu gaat om de particuliere opleidingen of om de bijscholingen in teams. ‘Het is vooral leuk om te zien dat zij vervolgens weer enthousiast aan de slag gaan met nieuwe ideeën. Het geeft mij een extra tevreden gevoel wanneer ik de cursisten jaren in de branche zie werken en zie hoe ze gegroeid zijn in hun manier van lesgeven.’

In de afgelopen jaren heeft Henrica ook een duidelijke verandering meegemaakt: ‘Veel cursisten gaan liever niet meer iedere week naar school en volgen heel graag de online leerweg.’ Henrica biedt dan ook de beroepsopleiding Allround Zwembadmedewerker in een digitale leeromgeving aan. Zij ziet wel graag dat nog meer theorie in opleidingen gedigitaliseerd gaat worden, zoals bijvoorbeeld Lifeguard. ‘Dan heb ik als opleider nog meer tijd om te besteden aan de praktische begeleiding.’

Een andere verandering, waar ze haar zorgen over uit, is de hoeveelheid certificaten die in omloop zijn bij de diverse opleidingsinstituten: ‘Als zwembadmanager denk je dat degenen die een zwemopleiding hebben gevolgd een bepaald niveau hebben. Helaas is dit echter niet altijd het geval.’ Henrica ziet graag dat alle opleidingen onder 1 overkoepelde organisatie vallen, zodat alle cursisten hetzelfde niveau hebben.

HeBe training & advies biedt alle eenheden van de beroepsopleiding Allround Zwembadmedewerker aan, te weten Lifeguard, Begeleider Recreatieve Zwemactiviteiten en Lesgever Zwem- ABC. Daarnaast kan ook de opleiding Leidinggeven in het Zwembad gevolgd worden. De opleiding Zwemmend Redden voor zwembaden wordt ook verzorgd. Naast deze opleidingen kunnen er scholingen en opleidingen op maat gemaakt worden o.a. in samenwerking met de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Recente berichten

Meer Nieuws