Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Terugblik Dag van de Beroepsopleiding 2018

Op donderdag 22 maart vond dit jaar de tweede editie van de Dag van de Beroepsopleiding plaats. Geheel toepasselijk waren wij dit jaar te gast bij het Dulon College in Ede, één van de aangesloten opleiders van de beroepsopleiding Allround Zwembadmedewerker. De dag stond dit jaar wederom in het teken van kennisdeling en ontmoeting met opleidingsdocenten en stagebegeleiders. Het was een zinvolle dag met volop discussie over vakmanschap in de zwembadbranche.

De dag werd gestart door Jarno Hilhorst (Nationale Raad Zwemveiligheid) met een inleiding over beroepsopleidingen en nieuwe kennis over zwemveiligheid die beschikbaar is vanuit het project NL Zwemveilig. Dit vanuit het belang dat de Nationale Raad Zwemveiligheid hecht aan de kwaliteit van zwembadmedewerkers, die “cruciaal zijn om de zwemveiligheid van de Nederlandse bevolking op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen”.

Daarna verzorgde bewegingswetenschapper Marjan Kok van de Vrije Universiteit Amsterdam een zeer positief gewaardeerde lezing over ‘het uitlokken van onbewust leren’. Juist voor zwemveiligheid en dat kinderen het geleerde in andere (stressvolle) situaties weer kunnen uitvoeren kan onbewust leren van grote waarde zijn. Zij liet de bezoekers nadenken over de verschillende manieren hoe je als zwemonderwijzer (in opleiding) feedback kunt geven aan kinderen tijdens de zwemles. Vaak is die feedback gericht op het juist uitvoeren van lichaamsbewegingen met bijv. ‘Hielen naar je billen’ of ‘Buik omhoog!’, maar zij liet zien dat er ook alternatieven zijn waarbij je kinderen onbewuster (en wellicht effectiever) leert zwemmen.

Na deze lezing van Drs. Marjan Kok vonden er allerlei workshops en informatiesessies plaats. Zo was er een mini-training ‘Een goede stagebegeleider is goud waard’ van Johan van Kleeff, die zeer positief werd gewaardeerd, een workshop over het Zwemlesaanbod in Nederland, een informatiesessie betreft het nieuwe leerboek voor CE3 Lesgever Zwem-ABC, maar ook workshops over de Sociale veiligheid in het zwembad en over de Samenwerking tussen stagebad en opleider. Een workshop die minder goed uit de verf kwam was die over biomechanica in het water. Die deelnemers hebben we uitgenodigd om op een later moment alsnog de gewenste verdieping te kunnen opdoen.

De Nationale Raad Zwemveiligheid kijkt terug op een geslaagde dag bij het Dulon College. Overall bleek uit de evaluaties dat de deelnemers de dag positief waardeerden, hoewel sommigen ook kritisch zijn en het een uitdaging is om aan ieders verwachtingen te voldoen. Met de suggesties doen we ons voordeel om richting 2019 weer verder te verbeteren. We willen dan graag weer bij een locatie van een opleidingsinstituut te gast zijn, dat was succesvol. Misschien zijn we volgend jaar wel te gast bij jouw organisatie?

 

 

Recente berichten

Meer Nieuws