Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Beroepsopleidingen voor nieuwe én huidige zwembadmedewerkers

Beroepsopleidingen voor nieuwe én huidige zwembadmedewerkers

Beroepsopleidingen voor nieuwe én huidige zwembadmedewerkers

In 2018 hebben al meer dan 700 mensen een vakopleiding voor de zwembadbranche afgerond via de Nationale Raad Zwemveiligheid. Geslaagde cursisten/studenten zijn beschikbaar voor de vele vacatures en kunnen met hun branchecertificaat op zak aan de slag in het zwembad als lifeguard, begeleider van specifieke activiteiten of doelgroepen, zwemonderwijzer of technisch medewerker. Maar ook voor huidige zwembadmedewerkers bieden de beroepsopleidingen de mogelijkheid om erkenning te krijgen voor vakmanschap of verbreding/verdieping daarvan.

Nieuwe geslaagden beschikbaar voor vacatures
De deelname aan de beroepsopleiding Allround zwembadmedewerker en beroepsopleiding Zwembadtechniek (nieuw) zit flink in de lift. Dat is ook niet gek, met de vele vacatures in de zwembaden en vraag naar goed opgeleide professionals. Zowel bij de aangesloten 28 particuliere opleidingsinstituten als bij de 34 mbo-instellingen lijkt de interesse voor de brancheopleidingen net als in 2016 en 2017 verder toe te nemen. Met de branchecertificaten willen we als Nationale Raad Zwemveiligheid staan voor de minimale kwaliteit van de geslaagde cursisten/studenten, die overal in Nederland aan dezelfde eindkwalificaties moeten voldoen. Ze zijn startklaar voor de arbeidsmarkt. Dat wil overigens niet zeggen dat een geslaagde al ‘vakvolwassen’ is. Pas na 3 tot 5 jaar werken in de praktijk van het zwembad is je vakmanschap volgroeit.

Verdieping en verbreding voor huidige zwembadmedewerkers
De beroepsopleidingen bieden ook mogelijkheden tot verdieping of verbreding voor huidige zwembadmedewerkers:

  • Begeleider recreatieve zwemactiviteiten; vanaf 2019 kun je dit branchecertificaat behalen gekoppeld aan één specifieke specialisatie op het terrein van bijvoorbeeld aquasport, snorkelen of zwemmen met senioren. Kijk binnenkort hier voor meer informatie over het precieze aanbod.

Heb je dit branchecertificaat al, dan komt er ook de mogelijkheid om aanvullende specialisaties te volgen en te laten ‘bijschrijven’. Heb je ook het branchecertificaat Lifeguard en Lesgever Zwem-ABC al, dan ontvang je in combinatie met het certificaat Begeleider recreatieve zwemactiviteiten automatisch het branchediploma Allround zwembadmedewerker

  • Leidinggevende in het zwembad; deze opleiding is geschikt voor de ervaren zwembadmedewerker en richt zich op het ontwikkelen van activiteitenprogramma’s en het leidinggeven aan collega’s in het zwembad. Zie hier meer informatie.
  • Technisch medewerker; binnen de nieuwe beroepsopleiding Zwembadtechniek kun je kennis opdoen over alle installaties in het zwembad en de rol en verantwoordelijkheden die je als technisch medewerkers hebt. Voor huidige lifeguards en zwemonderwijzers die watermetingen verrichten en filters spoelen is er ook de korte opleiding tot ‘Onderhoudsmedewerker’. Zie hier meer informatie.

Ben je op zoek naar een geschikt opleidingsinstituut in jouw regio? Kijk hier voor meer informatie over de opleidingen en waar te volgen. Voor vragen of opmerkingen over de opleidingen neem ook gerust contact met ons op via info@nrz-nl.nl of 0318 83 02 50.

Recente berichten

Meer Nieuws