Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Heel Nederland zwemveilig: van kennis naar praktijk – deel 2

Het doel van ons kennisproject NL Zwemveilig is om nieuwe én bestaande kennis over leren zwemmen en zwemveiligheid te verzamelen en delen. Deze kennis draagt bij aan een groter doel: de zwemveiligheid van de Nederlandse bevolking op een zo hoog mogelijk niveau krijgen. We hebben een 8-tal feiten uit recente publicaties en producten van NL Zwemveilig op een rij gezet. Vorige week hebben we deel 1 gedeeld. Hieronder vind je deel 2. Ook deze week dagen we je graag uit om na te denken over hoe jij deze kennis kunt toepassen in de praktijk. 5 Blijven zwemmen na het behalen van je zwemdiploma’s is belangrijk. Gebeurt dit ook? Nee, 75 % van de zwemlesaanbieders constateert dat kinderen te weinig zwemmen na de zwemles waardoor hun zwemvaardigheid achteruit gaat. Ken jij voorbeelden van vernieuwend vervolgaanbod? TIP: Laco ontwikkelde Laco Gymics, dat bestaat uit een afwisselend programma met zwemactiviteiten en gericht is op kinderen van 6-12 jaar die hun zwemdiploma’s hebben behaald. De ene maand verbeteren ze hun zwemslagen, de andere maand duiken ze in de onderwaterwereld, of leren ze trefzeker gooien en zwemmen met een bal. Bij Laco Geldermalsen is het een doorslaand succes en hebben ze een wachtlijst. Lees hier over het praktijkvoorbeeld uit Geldermalsen. Wellicht is er ook vernieuwend vervolgaanbod mogelijk in jouw zwembad? Begin 2019 volgen tevens de uitkomsten van 2 studies over het belang van blijven zwemmen. Houd de NL Zwemveilig website in de gaten en/of meld je aan voor de NL Zwemveilig nieuwsbrief. 6 Zwemonderwijzers hebben ook een toezichthoudende taak. Wat wordt binnen wet- en regelgeving verstaan onder ‘kwaliteit van toezichthouden’? Een toezichthouder: moet iemand daadwerkelijk kunnen redden, moet weten waar gevaren optreden en waar hij vooral op moet letten, moet het geheel kunnen overzien, moet het gedrag en overwicht kunnen vertonen dat behoort bij een 21-jarige en moet fit zijn. Ben jij tevreden met de kwaliteit van toezichthouden in jouw zwembad? TIP: Bekijk hieronder de animatie ‘Toezichthouden in zwembaden – Weet waarvoor je staat!’ en klik hier voor de publicatie over wet- en regelgeving rondom toezichthouden in zwembaden.  Welke twee groepen lopen (statistisch gezien) het meeste risico om te verdrinken? Kinderen met een niet-westerse migratie achtergrond in de leeftijd 5-9 jaar en volwassenen ouder dan 65 jaar zijn de grootste risicogroepen als het gaat om verdrinking (CBS). Zijn er bij jouw zwembad mogelijkheden om de zwemveiligheid van risicogroepen te verhogen? TIP: Lees meer over de achtergronden van verdrinking in de publicatie ‘Meer zicht op verdrinkingen‘. Je kunt ook gebruik maken van de vlogs voor jonge nieuwkomers ‘Yasir hierrr’. Deze kun je bijvoorbeeld tonen in het zwembad op het moment dat je de doelgroep in huis hebt. 8 90% van de zwemorganisaties heeft aanbod voor mensen met een beperking. Wat wordt als meest belemmerende factor gezien in het opzetten van aanbod voor deze doelgroep? 35% van de zwemorganisaties geven aan meer behoefte te hebben aan opleidingsmogelijkheden voor instructeurs en willen meer ondersteuning bij het vinden van subsidies. Heeft jouw organisatie genoeg kennis en kunde in huis om sporters met een beperking les te geven? TIP: Lees de mooie praktijkvoorbeelden van Stichting Zwemgym en Wedex Zwemscholen over kinderen die niet mee kunnen komen in de reguliere zwemlessen. Het sportaanbod voor mensen met een beperking, waaronder binnen de zwembranche, is in kaart gebracht door het Mulier Instituut. Lees meer in de publicatie ‘De organisatie van sportaanbod voor mensen met een beperking’. Het vergroten van de deskundigheid bij zwemonderwijzers wat betreft kinderen met een beperking is een belangrijk speerpunt van NL Zwemveilig in 2019. Houd de website in de gaten en/of meld je aan voor de NL Zwemveilig nieuwsbrief. Klik hier voor een totaaloverzicht van de 8 feiten en tips. Dit bericht is tot stand gekomen vanuit het kennisproject NL Zwemveilig.

Recente berichten

Meer Nieuws