Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Terugblik Praktijkdag Zwemonderwijs

Terugblik Praktijkdag Zwemonderwijs

Praktijkdag Zwemonderwijs 2018 – Doelgroepen in de spotlights

Op 6 december 2018 hebben we doelgroepen in de spotlights gezet tijdens de Praktijkdag Zwemonderwijs in Sportcomplex Merwestein in Nieuwegein.

Samen met ruim 200 vakgenoten hebben we een fantastische dag mogen beleven. De dag stond in het teken van kennis opdoen over de diverse doelgroepen en activiteiten in het zwembad en alle aspecten van zwemveiligheid. De koppeling tussen zwemlessen en vervolgaanbod om mensen te stimuleren te blijven zwemmen speelde hierin een belangrijke rol.

Het blijft mooi om te zien dat we met elkaar vol passie werken aan onze gezamenlijke missie ‘Heel Nederland zwemveilig’. Door gezamenlijk kennis en ervaringen uit te wisselen, komen we verder.

De dag begon al vroeg. Om 7.30 uur mochten we de eerste deelnemers al verwelkomen die zich hadden aangemeld voor een nieuw onderdeel, namelijk het vroege vogels ontbijt. Ideaal voor mensen die op deze manier files wilden omzeilen. Om 9.00 uur heette Evert-Jan Hulshof, directeur van de Nationale Raad Zwemveiligheid, iedereen van harte welkom. Daarna volgden de workshoprondes, masterclasses en lezingen. Zo was er op het droge aandacht voor noviteiten op het gebied van zwemles en activiteiten in het zwembad. Diverse doelgroepactiviteiten kwamen aan bod, waaronder ouder en kind zwemmen en Fifty fit. Er was ook aandacht voor de ontwikkelingen binnen de beroepsopleidingen. Andere onderwerpen waren onder andere het geven van inspirerende feedback aan kinderen, toezichthouden in zwembaden, leren reanimeren en de mening van ouders over zwemles en zwemveiligheid. In het water konden deelnemers zich uitleven tijdens workshops snorkelen, survivalzwemmen, Aqua DrumVibes en leren zwemmen met een motorische beperking. Tijdens de masterclasses konden deelnemers kennis bijspijkeren over onder andere het lesgeven aan kinderen met gedragsproblemen, anders instructie geven en ssstil lesgeven.

We hebben mooie complimenten mogen ontvangen van de deelnemers. Van ‘Goede organisatie, leuk programma’ en ‘Zeer goed toepasbaar in de praktijk’ tot ‘Veel interessante workshops en ruimte om met andere deelnemers van gedachte te wisselen. Zo krijg je weer verfrissende ideeën’. Deze woorden sluiten goed aan bij het doel van dit evenement.

In het KennisCafé werden de deelnemers uitgedaagd om kennis om te zetten naar praktijk. Een 8-tal feiten uit publicaties en producten van ons kennisproject NL Zwemveilig stonden hierbij centraal. We vinden het belangrijk om onderzoek op een praktische wijze aan te bieden, zodat iedereen die dit wenst de kennis direct toe kan passen in de praktijk. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier voor een overzicht van de 8 feiten of meld je aan voor de nieuwsbrief van NL Zwemveilig.

Nieuw dit jaar was de event app waarin mensen hun persoonlijke programma en de plattegrond konden raadplegen. Een handige digitale tool die enthousiast is ontvangen.

Als afsluiter hadden we een inspirerende openwater zwemmer uitgenodigd. Hiermee hadden we onze deelnemers een beetje op het verkeerde been gezet. In werkelijkheid zagen we een vermakelijk trio die op een gevatte wijze de ontwikkelingen binnen de zwembranche wist te omschrijven. Dit gecombineerd met zeer goed uitgevoerde jongleerkunsten. Ze wisten ze zaal continue te boeien en aan het lachen te krijgen. Een leuke afsluiter van een leerzame dag.

Op naar volgend jaar! Zien we iedereen dan weer?

Recente berichten

Meer Nieuws