Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Lancering landelijke campagne zwemveiligheid

Van 17 april tot en met 17 mei 2019 vindt de eerste Nationale Maand van de Zwemveiligheid plaats. Deze campagne is een initiatief van de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid en gekoppeld aan het kennisproject NL Zwemveilig. Jaarlijks verdrinken nog steeds kinderen en volwassenen. Met de Nationale Maand van de Zwemveiligheid wordt extra aandacht gevraagd voor het belang van de zwemveiligheid van iedereen in Nederland. Onderdeel van deze campagne is de lancering van de Nationale ZwemChallenge, een nieuw concept om de zwemveiligheid op een uitdagende manier te testen.

Het motto van de Nationale Maand van de Zwemveiligheid is ‘Heel Nederland zwemveilig’. Zwemveilig zijn gaat vooral om kennis hebben van de risico’s van water en het beheersen van zwemvaardigheden om jezelf te kunnen redden. De campagne bestaat voor een deel uit algemene voorlichting gericht op alle Nederlanders en voor een deel uit specifieke voorlichting gericht op mensen voor wie het risico op verdrinking relatief hoger is. Er wordt samengewerkt met lokale en landelijke partners, zoals Vereniging Sport en Gemeenten, Reddingsbrigade Nederland en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In deze maand willen we uiteenlopende kwetsbare doelgroepen (zoals nieuwkomers) bereiken en vragen we extra aandacht voor thema’s (zoals verdrinking herkennen, risico’s van zwemmen in recreatieplassen of in de zee) en activiteiten (waaronder zwemlesmethoden).

Test je zwemveiligheid met de Nationale ZwemChallenge
Tijdens de Nationale Maand van de Zwemveiligheid lanceert de Nationale Raad Zwemveiligheid het nieuwe concept de Nationale ZwemChallenge. Bij zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen die de Nationale ZwemChallenge aanbieden, kunnen kinderen en volwassen met minimaal zwemdiploma A de eigen zwemvaardigheden ervaren. De zwemveiligheid wordt getest door een uitdagend en leuk parcours. De Nationale ZwemChallenge helpt mensen inzichtelijk te maken hoe zwemveilig ze zijn gerelateerd aan de Nationale Norm Zwemveiligheid (= Nationaal Zwemdiploma C). Iedereen kan meedoen aan deze leuke Challenge: volwassenen, kinderen, (groot)ouders samen met de (klein)kinderen en schoolklassen. Na het afleggen van de Challenge ontvangen deelnemers een certificaat met een persoonlijk advies hoe de zwemvaardigheden, waar nodig, te verbeteren.

Gedragsverandering
Met de Nationale Maand van de Zwemveiligheid willen we samen met partners een aanzet geven tot gedragsverandering. Het doel is dat Nederlanders zich bewuster zijn van risico’s op verdrinking en weten hoe risico’s te voorkomen, dus goed voorbereid zijn in de buurt van water. We willen dat de zwemvaardigheden van Nederlanders worden vergroot, doordat meer mensen (willen) voldoen en blijven voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. En we willen dat ouders voor hun kind – vaker dan nu het geval is op basis van inhoudelijke motieven – een bewuste keuze maken voor een zwemlesaanbieder.

Klik hier om het persbericht te als pdf te downloaden:

Handige links:
www.nationalemaandvandezwemveiligheid.nl
www.nationalezwemchallenge.nl


Recente berichten

Meer Nieuws