Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Waarschuwing voor ouders van kinderen 0 – 4 jaar: Let op bij het water – ook in en om het huis

Spelen in en om het water is heerlijk. Dit kan thuis in bad, maar vooral met warm weer is het fijn om te ontspannen bij het zwembad, de recreatieplas of in het badje in de tuin. Bij het water is het verstandig altijd goed op te letten, maar bij jonge kinderen is het van levensbelang extra alert te zijn. Voor jonge kinderen tot vier jaar oud is verdrinking de belangrijkste oorzaak voor dodelijke ongevallen[1]. Kinderen die verdrinken, vallen met name onder deze jongste groep[2]. Bij baby’s en peuters moet je als ouder goed blijven opletten.

Waarom lopen jonge kinderen extra gevaar?

  • Jonge kinderen kunnen ook in erg ondiep water verdrinken. Ze verkennen alles in de omgeving zonder dat ze de gevaren hiervan kunnen inzien. Ook zijn de motorische vaardigheden, zoals kracht en coördinatie, bij een baby of peuter nog maar beperkt ontwikkeld.
  • Kinderen kunnen al verdrinken in een laagje water van 10 centimeter. Dit betekent ook thuis in bad of in een opblaasbadje in de tuin of op het balkon.
  • Jonge kinderen kunnen niet zelfstandig uit het water komen.
  • Je kunt bij jonge kinderen de veiligheid slecht beïnvloeden door gedragsverandering. Waarschuwen voor de gevaren van water heeft nog weinig zin, omdat ze die nog niet inzien en onthouden, laat staan dat ze het toepassen wanneer bijvoorbeeld een bal in het water rolt.

We denken dat we met simpele voorzorgsmaatregelen en alertheid veel verdrinkingen kunnen voorkomen. Mede op basis van bestaand voorlichtingsmateriaal[3] zijn er zes tips voor ouders/verzorgers opgesteld:

  1. Zorg dat je je kind altijd kunt zien.
  2. Zorg dat je peuter niet ongezien het huis of de tuin kan verlaten (als er in de buurt bijvoorbeeld sloten of vijvers zijn).
  3. Blijf bij kleine kinderen (<3 jaar) zo dichtbij dat je ze kunt aanraken.
  4. Als er meerdere volwassen zijn, spreek dan goed af wie er op je kind let. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand anders wel even oplet.
  5. Laat je niet afleiden (door bijvoorbeeld je telefoon, tablet of boek).
  6. Zorg dat je kind zwembandjes om heeft (als het nog niet kan zwemmen) en op de boot een reddingsvest. Let op! Doe je kind geen zwemvleugels om in zee bij aflandige wind (wind die richting de zee staat) of in open water met stroming of harde wind.

Vanuit het kennisproject NL Zwemveilig wordt momenteel onderzoek verricht naar de achtergronden van verdrinkingen in de afgelopen jaren. Ook de doelgroep jonge kinderen heeft daarin de aandacht. Medio 2019 worden de uitkomsten bekend. Mede op basis daarvan willen we met organisaties zoals VeiligheidNL nagaan hoe we bovenstaande tips kunnen aanscherpen. Zo willen we samen met partners bijdragen aan het verder reduceren van het aantal verdrinkingen bij baby’s en peuters en vergroten van het plezier dat water voor jonge kinderen en hun ouders te bieden heeft.

Bronvermelding:

[1] Bron VeiligheidNL.

[2] Bron: Collard, D.C.M., & Floor, C. (2017). Meer zicht op verdrinkingen: verdrinking in Nederland: aantallen, oorzaken en preventieve maatregelen. Utrecht: Mulier Instituut.

[3] Bron: VeiligheidNL.

Dit bericht is tot stand gekomen vanuit het kennisproject NL Zwemveilig.

Recente berichten

Meer Nieuws