Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Start zwemseizoen voor zwemmen in buitenwater

Woensdag 1 mei start het zwemseizoen voor zwemmen in buitenwater. We hopen dat ook dit jaar weer veel mensen daarvan genieten. In Nederland zijn 724 officieel aangewezen locaties waar je kunt zwemmen. Er zijn ook risico’s verbonden aan zwemmen in natuurwater. Daarom geven de provincies tips en informatie:

Tip 1: Zwem uitsluitend in aangewezen zwemlocaties

Op aangewezen zwemlocaties wordt de waterkwaliteit, veiligheid en hygiëne regelmatig gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemlocaties zijn bij de zwemlocatie te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie. Op het bord staat een plattegrond met daarop de zwemzone en de plaats van een aantal voorzieningen.

Tip 2: Lees de informatieborden

Op de informatieborden wordt de kwaliteit van het zwemwater aangegeven in de volgende klassen:  uitstekend, goed, aanvaardbaar en slecht. De waterkwaliteitsklassen zijn een gemiddelde waarbij de Europese zwemwaterrichtlijn gevolgd wordt. Is er iets niet in orde met waterkwaliteit, veiligheid of hygiëne dan wordt dat op deze borden aangegeven.

Tip 3: Houd rekening met gezondheidsrisico’s

Zwemmen in buitenwater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Bijvoorbeeld maag- en darmklachten door blauwalg, zwemmersjeuk door parasieten, oorontsteking door bacteriën in het zwemwater, de Ziekte van Weil of botulisme. Op officiële aangewezen zwemwaterlocaties controleert de overheid de waterkwaliteit, dat verkleint gezondheidsrisico’s. Voor meer informatie hoe je zelf gezondheidsrisico’s kunt verkleinen zie www.zwemwater.nl.

Tip 4: Volg de informatie tijdens de Nationale Maand van de Zwemveiligheid

Van 17 april tot en met 17 mei vindt voor het eerst de Nationale Maand van de Zwemveiligheid plaats. De Nationale Raad Zwemveiligheid wil onder andere dat mensen bewust zijn van de risico’s die zwemmen in oppervlaktewater met zich meeneemt en zorgt door middel van allerlei publiekscampagnes en websites dat mensen daar de juiste informatie voor kunnen vinden.

Tip 5: Ga goed voorbereid zwemmen

Maak de komende maanden gebruik van de mooie zwemwaterlocaties in Nederland, maar zorg dat je goed voorbereid op pad gaat. Laat je via www.zwemwater.nl, informatie op locatie en aanwijzingen van de Reddingsbrigade als die er is, informeren over kenmerken van de zwemwaterlocatie en eventuele risico’s. Zorg daarnaast dat je zelf zwemvaardig bent. Je kunt jezelf laten checken door mee te doen aan de Nationale ZwemChallenge.

Tip 6: Pas op in koud water

De buitentemperaturen zullen de komende weken mogelijk al oplopen, de watertemperaturen zijn op veel zwemwaterlocaties nog erg laag. Pas op voor onderkoeling, ga de eerste weken van mei nog niet verder dan de enkels het water in. 

Tip 7: Wees alert bij lage waterstanden

Mensen moeten in sommige rivieren, beken en meren rekening houden met lage waterstanden waardoor het soms gevaarlijker is het water in te komen. Door de lage waterstand kan je namelijk eerder in dieper water komen. Voor kinderen en ongeoefende zwemmers vormt dit een extra veiligheidsrisico.

Tip 8: Houd rekening met de risico’s van zwemmen in rivieren

Bij hoge zomerse temperaturen trekken mensen ook naar de vele strandjes langs de grote rivieren als de Waal, de Rijn, de IJssel en de Maas. Het zwemmen in de grote rivieren, maar ook in kanalen, kan echter levensgevaarlijk zijn. Zwemmers kunnen verrast worden door sterke stromingen in de rivier, zuiging door een binnenvaartschip, diepe kuilen of obstakels onder water. Voor schippers zijn zwemmers slecht of niet te zien.  De provincie en Rijkswaterwaterstaat waarschuwen voor de grote risico’s die het zwemmen in de rivieren en kanalen met zich meebrengt. Desondanks zijn er in de afgelopen jaren mensen verdronken in open zwemwater in Nederland. Ga daarom alleen zwemmen op officieel aanwezen zwemlocaties.

Tip 9: Realiseer je dat je zwemt op eigen risico

De provincies adviseren om uitsluitend in aangewezen zwemlocaties te zwemmen, omdat daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid gecontroleerd wordt.  Zwemmen in natuurwater blijft overigens altijd op eigen risico.

Meer informatie

Op www.zwemwater.nl staat actuele informatie over alle aangewezen zwemwaterlocaties in Nederland. Ook is daar uitgebreide informatie te vinden over veilig zwemmen en de gezondheidsrisico’s van zwemmen in natuurwater. In de Zwemwater-app voor Android en Apple staat informatie over veilig zwemmen in natuurwater.

Dit bericht is tot stand gekomen vanuit het kennisproject NL Zwemveilig.

Recente berichten

Meer Nieuws