Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Praktijkvoorbeeld: Gemeente en stichting Leergeld zorgen dat kosten voor zwemles in Nijmegen geen probleem meer zijn

Over een ding is iedereen het wel eens: kinderen moeten op jonge leeftijd goed leren zwemmen, zodat ze veilig zijn in de buurt van water. De meeste ouders zorgen er dan ook voor dat hun kinderen al op jonge leeftijd leren zwemmen. Maar niet alle ouders kunnen zwemlessen betalen.

“De gemeente Nijmegen wil dat alle kinderen de basisschool verlaten mét zwemdiploma”, vertelt sportconsulent Thijs de Mulder. “Zwemles is een investering voor het leven. Daarom willen we dat in Nijmegen álle kinderen ten minste zwemdiploma A halen, ook kinderen uit gezinnen die onder de armoedegrens leven. De financiering voor deze groep is rond, het is nu zaak om ouders en kinderen enthousiast te maken voor zwemlessen.”

Nadat schoolzwemmen rond 2012 in veel gemeenten werd afgeschaft, groeide het aantal kinderen dat niet kan zwemmen. Ook in Nijmegen. “Er kwamen steeds meer signalen bij ons binnen dat kinderen zonder zwemdiploma de basisschool verlieten”, vertelt De Mulder. “Vooral kinderen uit gezinnen die onder de armoedegrens leven. Nijmegen is een waterrijke gemeente, daarom is het juist belangrijk dat kinderen leren zwemmen. Bovendien is zwemles een investering voor het leven. Hoe jonger je leert zwemmen, hoe langer je er plezier van hebt. En hoe kleiner het risico van verdrinking.”

Daarnaast ziet de gemeente Nijmegen ook een sociale component. Kinderen moeten kunnen meedoen aan sociale activiteiten, maar wie niet kan zwemmen, staat op zomerse dagen vaak letterlijk aan de kant.

Stichting Leergeld
De gemeente Nijmegen heeft samen met Stichting Leergeld een vangnetregeling opgezet voor zwemlessen voor kinderen in gezinnen met lage inkomens.

“Deze ouders kunnen een bijdrage van maximaal twee keer € 225 aanvragen bij het Zwemfonds van de gemeente’, vertelt De Mulder. Daarmee kunnen ze zwemlessen volgen in een van de 7 zwemscholen in de gemeente. “Daarnaast is er de mogelijkheid om voor sportactiviteiten een bijdrage aan te vragen bij Stichting Leergeld. Dat zou ook aan zwemmen besteed kunnen worden.”

YouTube-filmpje
De kosten van zwemles hoeven dus geen probleem meer te zijn. Tijd voor de volgende stap: lagere-inkomensgroepen bereiken met deze informatie.

De Mulder: “Dat doen we via de basisscholen en de buurtsportcoaches van de gemeente. Sportdocenten en leerkrachten kennen de leerlingen en hun ouders het beste, zij weten wie er mogelijk tot de doelgroep behoren. In samenwerking met de buurtsportcoaches kunnen zij de ouders enthousiast maken. Ze helpen met het aanvragen van een bijdrage uit het Zwemfonds en met het helpen vinden van de juiste zwemaanbieder. Daarnaast hebben we een animatiefilmpje gemaakt dat iedereen via ons Youtube-kanaal kan bekijken. Daarin wordt kort en in heldere beeldtaal uitgelegd waarom het zo belangrijk is dat kinderen leren zwemmen. En wat je als ouder kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw kinderen ook een zwemdiploma halen.”

Leuk, lekker zwemmen!
Uit de contacten met Nijmeegse scholen blijkt dat het aantal kinderen dat nu de basisschool met ten minste zwemdiploma A verlaat, is gestegen van 91% in 2013 naar ruim 97% in 2019. De Mulder is blij met de stijgende lijn, maar blijft aandacht vragen voor het onderwerp. “We willen graag weten waarom sommige ouders hun kinderen niet naar een zwemschool sturen. Geld is slechts één probleem. Soms vinden kinderen zwemmen niet leuk, dat kan. Ook daar denken we over na. We gaan kijken hoe we van het bezoek aan het zwembad een leuk uitstapje kunnen maken. Want alleen zwemdiploma A is niet voldoende. Dan verleer je het zwemmen snel. Je moet na het halen van je diploma(‘s) blijven oefenen. Zeker als je in open water terecht komt, is goede zwemvaardigheid van levensbelang. Kinderen blijvend laten zwemmen, daar gaan we ons nu op beraden.”

Dit bericht is tot stand gekomen vanuit het kennisproject NL Zwemveilig.

Recente berichten

Meer Nieuws