Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Praktijkvoorbeeld: Zeemeerminzwemmen; eerst de techniek, dan de glitters

Bewust, bewegen, beleven. De slogan van zeemeermin organisatie Word Zeemeermin is bewust in die volgorde opgesteld. Eigenares Tria Zwerver begon twee jaar geleden met het aanbieden van workshops en lessen zeemeerminzwemmen. Ze importeerde een aantal monovinnen en zocht contact met enthousiaste zwemonderwijzers. Met succes: Word Zeemeermin is inmiddels uitgegroeid tot één van de best bekendstaande zeemeermin organisaties van Noord-Nederland, waarbij ze aangeven dat veiligheid en bewustzijn voorop staat.

Bewust en veilig
Tria Zwerver: ‘Je ziet dat zeemeerminzwemmen steeds vaker wordt aangeboden in zwembaden. Soms schaft de organisatie een paar staarten aan, deelt die uit aan kinderen en laat hen vervolgens vrij zwemmen in een ondiep stuk van het bad. Het kind is enthousiast, de ouders kopen vervolgens een monovin, een staart, en laten de aspirant-zeemeermin haar gang gaan. Maar juist dán gebeuren er ongelukken, want het kind heeft geen techniek geleerd en weet niet wat het moet doen in diep water.’

‘Bij onze cursussen en workshops is plezier heel belangrijk, maar staat veiligheid voorop. We oefenen bewust in diep water, waar de zeemeerminnen niet kunnen staan. Ze leren omgaan met het materiaal en de mogelijkheden van een monovin, maar leren ook de beperkingen kennen. Niet voor niets is een onderdeel van onze cursus altijd het zelf uittrekken van de staart terwijl je in het water hangt.’

Kennis over zeemeerminzwemmen
De cursusleiders van Word Zeemeermin zijn allemaal gediplomeerd, maar komen uit verschillende disciplines. Er zit een bewegingswetenschapper bij, iemand met ervaring in het onderwijs aan kinderen met gedragsproblemen, een wedstrijdzwemmer, een lifeguard. ‘De een heeft affiniteit met de sportwereld en open water, de ander met gezondheid, bewegen en fysiotherapie. We vullen elkaar aan en wijzen elkaar op mogelijkheden, oplossingen en kansen. Zo werken we voortdurend aan de kwaliteit van de lessen die we geven. Het zou goed zijn dat ook op landelijk niveau ervaringsdeskundigen nagaan hoe we in de zwembranche zorgen voor veilige lessen en veilig recreatief gebruik van deugdelijk materiaal.’

Blijven bewegen
Zwerver ziet dat zeemeerminzwemmen in een behoefte voorziet. ‘Het is al lang geen hype meer, maar een echte trend. Kinderen die zwemmen leuk vinden, hebben na het behalen van hun zwemdiploma’s vaak niet veel keus in activiteiten. Veel zwembaden zijn erg zoekende om aanvullende cursussen aan te bieden. Zeemeerminzwemmen blijkt een brugfunctie te kunnen vervullen om na het Zwem-ABC te blijven meedoen aan zwemactiviteiten. En zo te blijven bewegen. We zien bij Word Zeemeermin dat veel kinderen na onze cursussen op den duur de stap zetten en lid worden van een zwemclub of overstappen op synchroonzwemmen.’

Beleven
De thuisbasis van Word Zeemeermin is zwembad Scharlakenhof in Haren, maar het aantal zwembaden in (Noord) Nederland waar Zwerver cursussen op locatie aanbiedt is flink gegroeid. Zeemeerminzwemmen is ook gewild als vrijgezellenfeest of teamuitje. Niet alleen kinderen zwemmen met een monovin, ook volwassenen. Zwerver: ‘Voor veel mensen is het een wens die in vervulling gaat om als een zeemeermin door het water te glijden. Wij bieden hen die mogelijkheid, inclusief een mooie staart en onderwaterfoto’s. En juist omdat we zoveel aandacht besteden aan het kunnen beheersen van de basistechnieken, weten we dat de zeemeermin (of -man) zich zeker voelt in het water. Dat maakt het sprookje en de glitter helemaal af en geeft ook de ouders langs de kant een veilig gevoel als hun zoon of dochter met de staart aan onder water poseert. Bewust, bewegen, beleven.’

Foto: Pepijn van den Broeke

Dit bericht is tot stand gekomen vanuit het kennisproject NL Zwemveilig.

Recente berichten

Meer Nieuws