Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Jan Rijpstra nieuwe voorzitter Nationale Raad Zwemveiligheid

Op 1 februari treedt Jan Rijpstra aan als nieuwe voorzitter van de Nationale Raad Zwemveiligheid.  Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid heeft als doel de zwemveiligheid van de hele Nederlandse bevolking op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Met Rijpstra als boegbeeld heeft de organisatie gekozen voor een ervaren bestuurder die grote affiniteit heeft met het thema ‘zwemveiligheid’.

Na zijn opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Groningen begon hij zijn politieke loopbaan in de Groningse gemeenteraad. Vanaf 1994 was hij elf jaar lid van de Tweede Kamer met onder meer onderwijs, volksgezondheid, welzijn en sport als portefeuilles. Destijds pleitte hij als Kamerlid met succes voor onderzoek naar de inzet van drenkelingendetectiesystemen in zwembaden, waarvoor één miljoen euro werd vrijgemaakt. Na zijn vertrek uit de landelijke politiek werd hij burgemeester van Tynaarlo en Noordwijk en sinds 27 maart 2019 is Rijpstra burgemeester van de Friese gemeente Smallingerland.

Verder heeft Rijpstra rijke bestuurlijke ervaring op het terrein van de (gehandicapten)sport en een breed netwerk in de Nederlandse sportwereld. De afgelopen vier jaar heeft Rijpstra zich als voorzitter van Reddingsbrigade Nederland sterk gemaakt voor zwemveiligheid in open water. Ook was hij negen jaar voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO)

Rijpstra geeft aan zeer gemotiveerd te zijn voor zijn nieuwe functie. “De onderwerpen zwemveiligheid en zwemvaardigheid liggen dicht bij mijn eigen interesses. Er zijn al mooie stappen gemaakt met de Nationale Raad Zwemveiligheid en ik zet mij graag in om de autoriteitspositie van de organisatie verder uit te bouwen. Op deze manier wil ik bijdragen aan ons mooie Nederland waterland”.

Rijpstra volgt Marriët Mittendorff op die vanaf oktober 2015 de voorzittersfunctie bekleedde. Rijpstra is onafhankelijk voorzitter van een bestuur met daarin vertegenwoordigers van diverse partijen uit de zwembranche, waaronder de oprichtingspartijen Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), HISWA-RECRON (voorheen RECRON) en de KNZB.

Recente berichten

Meer Nieuws