Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Gedelegeerde van de NRZ aan het woord

‘Je kunt ervaringen uitwisselen en elkaar versterken.’

Onze gedelegeerden kunnen gelukkig binnenkort weer op pad! De gedelegeerde is een belangrijke schakel in de externe kwaliteitsborging van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. Steekproefsgewijs is een gedelegeerde namens de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) aanwezig bij het diplomazwemmen. De kwaliteit van het diplomazwemmen in totaliteit wordt geobserveerd en gerapporteerd richting onze organisatie. Cindy van Erp (rechts op de foto) is werkzaam als zwemonderwijzer bij Golfbad Oss en gaat daarnaast regelmatig op pad als gedelegeerde namens de NRZ. We laten Cindy graag aan het woord over deze rol.

Samen staan we voor zwemveiligheid
Cindy geeft aan waarom ze zich is gaan inzetten als gedelegeerde van de NRZ: ‘Ik was binnen de zwembranche al actief met het geven van zwemles via de zwemvereniging en had er inmiddels ook mijn werk van mogen maken bij het Golfbad Oss. Na het lezen van een oproep voor gedelegeerde, werd mijn interesse aangewakkerd om mezelf nog breder in te zetten voor de zwembranche en heb ik mezelf aangemeld.’ Als gedelegeerde bezoekt ze in haar vrije tijd collega-zwemlesaanbieders. ‘Ik probeer minimaal eens per 2 maanden te gaan. Over het algemeen is dit redelijk te combineren met de wisselende werkweekenden. Tijdens de bezoeken observeer ik de gang van zaken en het zwemniveau wat de Licentiehouder laat zien. Waar nodig is er ruimte voor feedback en kunnen er ervaringen worden uitgewisseld. Samen staan we voor zwemveiligheid: zwemlesaanbieders, gedelegeerden en de Nationale Raad Zwemveiligheid.’

Het haalt je uit je eigen standaard kaders
Op de vraag wat ze er voor zichzelf uithaalt, geeft ze aan dat ze het collegiale contact met zwemlesaanbieders fijn vindt. ‘Op deze manier kun je ervaringen uitwisselen en elkaar versterken,’ aldus Van Erp. Ze raadt het iedereen – die voldoet aan de voorwaarden – aan zich aan te melden als gedelegeerde. Waarom? ‘Leuk contact met collega’s uit de branche en het haalt je uit je eigen standaard kaders. Daarbij is het altijd leerzaam om contact te hebben met de andere gedelegeerden tijdens de regionale en landelijke bijeenkomsten.’

Verbondenheid en trots
Als gedelegeerde bezoek je onder andere grote zwembaden, kleine zwemscholen en zwemverenigingen. Cindy: ‘Tijdens het diplomazwemmen is er vaak een algemene verbondenheid en trots. De zwemonderwijzers hebben het samen maar weer voor elkaar gekregen om een mooie groep kinderen op weg te helpen naar zwemveiligheid. Elke zwemlesaanbieder vult het diplomazwemmen op zijn of haar manier in. De ene kiest voor rust en structuur, waar een ander er juist een uitbundig feestje van maakt. Steeds vaker krijg je als gedelegeerde ook de kans om een maatwerk diplomazwemmen te bekijken. Tijdens een maatwerk programma zijn vele manieren van uitvoering mogelijk. Het is leuk om te zien hoe iedereen de verschillende eisen zelf weer in een ander jasje steekt. De tips die ik geef gaan vaak over de puntjes die nog op de i kunnen of over hoe een organisatievorm nog net iets soepeler verloopt.’

In de praktijk
Begin dit jaar heeft Cindy als gedelegeerde een bezoek gebracht aan Feel fit Center Vught. ‘Het was leuk om hier na een jaar weer eens te mogen zijn. Ik werd prettig ontvangen en het contact was spontaan. Tijdens het vorige bezoek had ik enkele suggesties gedaan naar aanleiding van mijn observatie en het was mooi om te zien en te horen dat ze als team ermee aan de slag waren gegaan.’  

Ze geeft aan dat het ook voor haarzelf leerzaam was. Ze heeft kunnen zien hoe diverse onderdelen van het C-diploma in een maatwerk programma uitgevoerd kunnen worden. En wat was haar terugkoppeling aan deze zwemlesaanbieder? Cindy: ‘Ik hoefde geen tips te geven ten aanzien van dit diplomazwemmen. Alles zag er goed uit. Ik heb daarbij zelfs nog aangegeven dat enkele kinderen een erg mooie borstcrawl beheersten en het zonde zou zijn als deze kinderen na het behalen van hun C diploma zouden stoppen met zwemmen.’

Wil je meer weten over de rol van gedelegeerde of wil je weten hoe je gedelegeerde wordt? Klik dan hier.

Recente berichten

Meer Nieuws