Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Nationale Norm Zwemveiligheid; de basis om te kunnen genieten van ons waterrijke land

Om veilig te kunnen zwemmen en recreëren bij de vele mooie (zwem)locaties op, in of langs buitenwater zoals recreatieplassen is het belangrijk dat je naast het kiezen voor een aangewezen zwemlocatie (zie www.zwemwater.nl) voldoende zwemvaardig bent. Maar wanneer ben je zwemvaardig? Of beter gezegd, wanneer ben je zwemveilig? 

Wanneer ben je zwemveilig?
Zwemveilig zijn betekent dat je in, op en om de Nederlandse zwemwateren op een veilige manier kunt bewegen en recreëren. Zwemveiligheid wordt bepaald door jouw vaardigheden in het water, door wat je aan het doen bent en door de omstandigheden.

Je bent zwemveilig als:

  • Je de zwemvaardigheden beheerst.
  • Je fysiek en mentaal in staat bent om jezelf te redden in het water.
  • Je het leuk vindt om te zwemmen en je je prettig en vertrouwd voelt in het water.

De omstandigheden bepalen ook of je zwemveilig bent:

  • De dynamiek van de omgeving (transparant/ troebel water, temperatuur en weer, stroming etc.).
  • Je hebt in de gaten waar mogelijke gevaren in de omgeving zijn en weet hoe je daar mee moet omgaan.

Nationale Norm Zwemveiligheid
Er zijn drie niveaus van zwemvaardigheid, die aansluiten op de Nederlandse zwemwateren. Dit is gekoppeld aan onze Nationale Zwemdiploma’s A, B en C:

  • Zwemdiploma A: je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties.
  • Zwemdiploma B: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.
  • Zwemdiploma C: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Advies: blijf regelmatig zwemmen!
Als je het Nationaal Zwemdiploma C hebt gehaald, heb je een paspoort voor een leven lang zwem- en waterplezier. Het is echter raadzaam om daarna ook regelmatig te blijven zwemmen. Als je je zwemvaardigheid niet op peil houdt, loop je het gevaar dat je zwemveiligheid afneemt of zelfs verloren gaat. Dit blijkt uit onderzoek. Het spreekt voor zich dat daarmee je veiligheid in het geding is.

Dit artikel is geschreven door de Nationale Raad Zwemveiligheid en gepubliceerd in samenwerking met KNRM, Reddingsbrigade Nederland, Rijkswaterstaat en Zwemwater.nl. We ondersteunen gezamenlijk het doel de zwemveiligheid van de hele Nederlandse bevolking op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Simpel gezegd willen we dat iedereen plezier heeft in, op of langs het water, zich kan redden en niemand verdrinkt.

Dit bericht is tot stand gekomen vanuit het kennisproject NL Zwemveilig.

Recente berichten

Meer Nieuws