Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Zwemveiligheid op en rond open water actueler dan ooit

Het is warm in Nederland en mensen vieren dit jaar massaal vakantie in eigen land. Daarbij wordt volop gebruikt gemaakt van de vele recreatieplassen en stranden die Nederland rijk is. We genieten enorm, zowel in, op als langs het water. Helaas zijn daarbij de afgelopen weken diverse personen onder uiteenlopende omstandigheden verdronken. Goede voorlichting is enorm belangrijk. Het is belangrijk dat mensen ook in het laatste deel van de zomer goed voorbereid gaan zwemmen en zich bewust zijn van risico’s. We zetten nog even een aantal voorlichtingsmaterialen op een rij.

8 tips voor ouders
Het is natuurlijk fantastisch om met het gezin te genieten op en aan het water. Maar het is wel belangrijk dat dit veilig gebeurt. Eerder publiceerden we samen met Reddingsbrigade Nederland 8 tips voor ouders ter voorkoming van verdrinking.

Voorlichtingsmaterialen in diverse talen
Reddingsbrigade Nederland heeft in het kader van de campagne ‘Aan de slag voor meer veiligheid’ tevens verschillende soorten posters in diverse talen gemaakt. Zo is er een poster met tips voor meer veiligheid bij zee, met daarin onder andere informatie over muien en de betekenis van de strandvlaggen. Daarnaast is er ook een poster met nuttige tips beschikbaar voor meer veiligheid bij binnenwater. Speciaal voor kinderen is er een flyer beschikbaar met tips, waarbij uiteraard duidelijk wordt aangegeven dat je ten eerste goed moet leren zwemmen en het Nationaal Zwemdiploma’s C moet halen.

Stroming en muien
Een aantal van de verdrinkingen in de afgelopen week deed zich voor als gevolg van zogeheten muien. Voor de kust liggen zandbanken. Tussen twee zandbanken bevindt zich een mui, waarbij water de zee in stroomt (bij laagwater, eb) of richting het strand (bij hoogwater, vloed). In muien is de stroming sterk en deze trekt richting open zee. Het is belangrijk niet tegen zo’n stroming in te zwemmen. Iedere zwemmer, hoe geoefend ook, wordt er doodmoe van en redt het niet. Beter is het om met de stroming mee te gaan en schuin weg te zwemmen, zodat je op een zandbank belandt. Lukt dat niet dan is het zaak de aandacht van lifeguards en/of strandbezoekers te trekken. Als men gaat zwemmen in zee, is het belangrijk dit te doen op een plek waar toezicht wordt gehouden door lifeguards. Muien worden door hen waar mogelijk aangegeven. Meer uitleg en campagneposters in diverse talen zijn te vinden op de website van Reddingsbrigade Nederland.

RTL Nieuws maakte recent deze reportage over muien.

Zwem bij een officiële zwemwaterlocatie
In Nederland zijn er 770 zwemwaterlocaties in open water waar verschillende veiligheidsaspecten door de overheid jaarlijks worden gecontroleerd. Er is er dus altijd wel één in de buurt. Deze locaties zijn zodanig ingericht dat de kans op verdrinking (of ander letsel) zo klein mogelijk is. Waar ze te vinden zijn zie je op www.zwemwater.nl en in de zwemwater-app. Je vindt op de site en in de app ook de laatste informatie over de zwemwaterkwaliteit van de locaties. Zo kan je thuis al zien of recreatieplas of kuststrook waar je wilt gaan recreëren geschikt is om dat veilig te doen.

Praktijkvoorbeelden zwemactiviteiten open water
Vanuit ons kennisproject NL Zwemveilig hebben we de afgelopen jaren diverse praktijkvoorbeelden gedeeld over zwemactiviteiten die kinderen voorbereiden op zwemmen in open water. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen Zwembad de Witte Brug in Castricum en de reddingsbrigade aldaar. Na het behalen van Nationaal Zwemdiploma C kunnen kinderen een programma volgen om te leren omgaan met de gevaren in zee of ander open water. Het eerste deel wordt verzorgd in het zwembad, waar het zwemmen in zee wordt nagebootst en de kinderen oefeningen uitvoeren ter voorbereiding op de praktijk. Het tweede deel van het programma vindt plaats bij de lokale reddingsbrigade.

Op www.nlzwemveilig.nl zijn meer van dit soort voorbeelden te vinden.

Dit bericht is tot stand gekomen vanuit het kennisproject NL Zwemveilig.

Recente berichten

Meer Nieuws