Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Jongeren redden levens via project ‘Veilig in zee met MDT’

Deze maand start het project ‘Veilig in zee met MDT’. Tijdens hun MDT – maatschappelijke diensttijd – zetten jongeren tussen de 14 en 27 jaar zich vrijwillig in binnen de zwembranche en kunnen zo hun talenten ontdekken. Het project is een vervolg op het proeftuinproject ‘Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!’ dat een groot succes was. In het vervolgtraject vindt een landelijke verbreding plaats onder aanvoering van de Nationale Raad Zwemveiligheid. De jongeren verrichten hun maatschappelijke diensttijd bij reddingsbrigades, zwemverenigingen en zwembaden.

De jongeren worden eerst getraind in ‘levensreddend handelen ‘ (reanimeren en AED gebruik) door geneeskundestudenten van het Erasmus Medisch Centrum die hiervoor zijn opgeleid door artsencollectief en opleider Schok & Pomp. Het verzorgen van trainingen aan jongeren is voor de geneeskundestudenten ook hun maatschappelijke diensttijd. De jongeren worden bij de trainingen enthousiast gemaakt om een maatschappelijke bijdrage te leveren in relatie tot zwemveiligheid.

De doelstelling van ‘Veilig in zee met MDT’ tot eind 2022 is dat 60 geneeskundestudenten circa 4.800 jongeren op scholen (VO, MBO en HBO) trainen in levensreddend handelen en dat er van deze groep 540 jongeren ook kiezen voor een maatschappelijke diensttijd in relatie tot zwemveiligheid. De jongeren leveren bij zwembaden, reddingsbrigades of zwemverenigingen een maatschappelijke bijdrage, bijvoorbeeld, als hulpverlener bij evenementen of als begeleider bij lessen, trainingen of andere wateractiviteiten in, op en rond het water. Om deze verantwoordelijke taken te kunnen doen, behalen de jongeren eerst hun EHBO diploma en krijgen zij een gerichte opleiding. Kiezen wat bij jou past, snappen hoe je plezier, uitdaging en veiligheid combineert, samenwerken met gelijkgestemden en het hebben van een leuke en leerzame tijd zijn hierbij het uitgangspunt voor de taken die ze gaan verrichten.

Titus Visser, directeur van de Nationale Raad Zwemveiligheid, ziet grote kansen voor de zwembranche: “Via dit MDT-traject zorgen we ervoor dat jongeren bijdragen aan de veiligheid van badgasten en ze leren levensreddende handelingen te verrichten. Zo kunnen ze, nu en later, levens redden. Daarnaast is dit een kans voor reddingsbrigades, zwemverenigingen en zwembaden om jongeren te binden aan hun organisaties en maatschappelijke doelen.”

Reddingsbrigade Nederland voerde eerder met succes het proeftuinproject uit. Koen Breedveld, directeur van deze organisatie, geeft aan dat een MDT-project alleen maar winnaars kent. “Jongeren krijgen een mooie kans om zich te ontwikkelen en daadwerkelijk anderen te helpen, de zwembranche krijgt nieuwe impulsen en de samenleving profiteert van meer veiligheid in, op en langs het water.”

Foto: Lisette Vlassak

Recente berichten

Meer Nieuws