Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Ontwikkelingen beroepsopleidingen

De zwembaden zijn gelukkig weer open en dat betekent dat ook de stages van stagiaires voor de beroepsopleiding Allround zwembadmedewerker weer zijn hervat.

Sinds het begin van de coronatijd hebben we met passen en meten gezorgd dat de examens zo veel als mogelijk door konden gaan en kandidaten niet extra vertraging opliepen omdat de zwembaden dicht waren. Zo is de mogelijkheid geboden eindgesprekken online af te leggen én is op sommige onderdelen uitstel verleend totdat het binnen de geldende maatregelen weer mogelijk was. Hierbij is er goed op gelet dat kwaliteit wel geborgd blijft.

Afgelopen jaar is verder de lijst met EHBO-diploma’s/certificaten die we accepteren binnen de beroepsopleiding herzien. Om als zwembadmedewerker aan de slag te kunnen vinden we de belangrijk dat iemand goed eerste hulp kan verlenen en een complete opleiding heeft afgerond. Dit zijn de certificaten/diploma’s die we accepteren vanaf 1 januari 2021: Diploma Eerste Hulp (Oranje Kruis), Certificaat Uitgebreide EHBO incl. kinderen (Rode Kruis), Certificaat Uitgebreide EHBO i.c.m. de aantekening EHBO aan baby’s en kinderen (Rode Kruis), Certificaat Acute Zorg Verlener (NIKTA) Certificaat Eerstehulpverlener (Allround) (NIKTA), Certificaat Eerste hulp aan Kinderen (First Aid Network) en Certificaat Bijscholing Eerste hulp aan kinderen (First Aid Network).

Ook is er extra aandacht voor de rol van stagebegeleiders. De afgelopen weken hebben we input gevraagd aan stagebegeleiders door middel van een enquête. Dank aan de 155 respondenten! Zo krijgen we een beter beeld bij de huidige praktijk en wensen van de stagebegeleiders. Begin volgend jaar zal er een factsheet worden gepubliceerd met de uitkomsten en wordt bepaald wat dit betekent voor de rol van stagebegeleiders binnen de beroepsopleiding. Afsluitend merken we graag op dat een goede samenwerking tussen opleidingsinstituut en stagebad cruciaal is om nieuwe goed opgeleide zwembadmedewerkers te krijgen. Mocht je vragen hebben over die samenwerking, neem dan gerust contact met ons op. Daarbij gaan we er natuurlijk wel vanuit dat je samenwerkt met een opleiding die bij ons is aangesloten. Zo zijn er bijvoorbeeld ook een aantal mbo-instellingen die niet zijn aangesloten. Zie hier de lijst met onderwijsinstellingen die zijn aangesloten en waar de NRZ toeziet op de kwaliteit van onze branche examens.

Recente berichten

Meer Nieuws