Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Financiële ondersteuning voor zwemles volwassenen

Op 25 maart hebben de Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid en het Volwassenenfonds Sport & Cultuur een convenant ondertekend. Met de samenwerking willen beide organisaties zich sterk maken voor volwassenen die leven onder of rond het bestaansminimum en nog niet kunnen zwemmen. Met een financiële bijdrage uit het Volwassenenfonds kan zwemles worden gevolgd. Titus Visser, directeur Nationale Raad Zwemveiligheid, vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen aan wateractiviteiten. “Zwemplezier, bootje varen, lekker spelen en werken aan je conditie en gezondheid in het water horen bij ons waterrijke Nederland. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur is een goed initiatief. Gezamenlijk willen we volwassenen waar nodig ondersteunen bij het volgen van zwemlessen, zodat ook zij veilig kunnen genieten in, op en bij het water.”

Het is bekend dat 10 procent van de 20 – 54 jarigen en 40 procent van de 65 – 79 jarigen geen zwemdiploma heeft. Ook vinden de meeste verdrinkingen met dodelijke afloop plaats bij volwassenen. Slechts 31 procent van de Nederlandse gemeenten heeft een (financiële) regeling om zwemlessen voor volwassenen toegankelijk te maken, 69 procent (nog) niet. “We roepen gemeenten op om te zorgen dat er lokaal een regeling beschikbaar is. Samenwerking met het Volwassenenfonds Sport & Cultuur is daarbij een kans”, aldus Titus Visser. “Daarnaast zou het mooi zijn als naast de zwemles voor kinderen tot en met 12 jaar ook zwemles voor volwassenen weer kan worden opgestart in de zwembaden.”

Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland heeft geen geld voor sport of een culturele hobby. Om hen te ondersteunen is het Volwassenenfonds Sport & Cultuur in het leven geroepen. Het Volwassenenfonds zorgt ervoor dat het lesgeld, bijvoorbeeld voor zwemles voor deze groep, wordt betaald. Deelnemen aan sport of creatieve activiteiten zorgt onder andere voor een goede conditie, verminderde kans op ziekten, sterk sociaal netwerk én een groeiend zelfvertrouwen. Nederlandse gemeenten zijn de primaire financiële bron van het Volwassenenfonds. Rita van Driel, voorzitter Volwassenenfonds Sport & Cultuur: “In Nederland groeien we op met het plezier van zwemmen, maar ook met de gevaren die het water in zich heeft. Daarom leert elk kind in Nederland al op jonge leeftijd zwemmen. De laatste jaren horen we elke zomer weer van verdrinkingsgevallen waar veelal mensen die niet in Nederland zijn opgegroeid de gevaren van zwemmen in open water hebben onderschat. Het is belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te leren over deze gevaren, maar ook om zwemvaardig te worden. We zijn daarom blij met de Nationale Raad Zwemveiligheid als partner, zodat we samen kunnen werken aan dit doel.”

Klik hier om het persbericht te downloaden:

Recente berichten

Meer Nieuws