Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Podcast van het Klokhuis: Uitvinding waar je kletsnat van wordt

Het Klokhuis is een programma dat kinderen informeert over de wereld om hen heen. Naast dat zij elke werkdag om 18:23 uur op Zapp een uitzending uitbrengen, maken ze ook podcasts. De podcasts gaan over uitvindingen of ontwikkelingen die de wereld veranderd hebben. Of eigenlijk, dingen die we heel gewoon vinden, maar die ontzettend belangrijk blijken te zijn. In aflevering 11 gaat het over een uitvinding waar je kletsnat van wordt, namelijk het zwembad.

Het raadsel is het onderwerp van de podcast
In de podcast beginnen Geerke en Bart met een raadsel. Het antwoord op het raadsel is het onderwerp van de podcast. Het raadsel: “Het is ochtend. Mevrouw Janssen wordt vroeg wakker en springt onder de douche. Het is koud dus ze kleed zich warm aan. Maar een paar uur later, besluit ze iets anders aan te trekken. Ze doucht die dag nog twee keer en ze kleed zich die dag nog een keer om. Waarom doet ze dat?”
Bart begint fanatiek met raden. Na een paar foute antwoorden verklapt Geerke dat mevrouw Janssen naar het zwembad ging. Het onderwerp van deze podcast is dus: Het zwembad!

Cijfers, getallen en geschiedenis over zwembaden en leren zwemmen
De inhoud van het onderwerp start met cijfers en getallen. Er wordt besproken hoeveel zwembaden er in Nederland zijn en in hoeveel zwembaden je op zwemles kunt.
Verder zoeken Geerke en Bart in deze podcasts uit of zwembaden onmisbaar zijn. Om deze vraag te beantwoorden behandelen Geerke en Bart een stukje geschiedenis. De geschiedenis wordt op een aansprekende verhalende manier verteld en gaat over de oude Grieken, de Romeinse en de Middeleeuwse tijd. De oude Grieken geloofden toen al dat baden en bewegen belangrijk was om gezond te blijven. En de Romeinen maakten de zwembaden blauw, waardoor het aantrekt om te gaan zwemmen. Dit is iets wat wij in hedendaagse zwembaden nog steeds terugzien.

Het belang van het behalen van het C-diploma
In de podcast wordt ook verteld dat je pas met een C-diploma klaar bent om in natuurwater te zwemmen. Geerke en Bart leggen de luisteraar uit dat je bij A alleen de basis leert en dat je dan kunt zwemmen in een zwembad, dat je bij B extra dingen leert zoals gebruik maken van een glijbaan en dat je bij C genoeg techniek hebt om in natuurwater te kunnen zwemmen.

Het gevaar van natuur water
In een zwembad is het overzichtelijk en kun je door het heldere water de bodem zien. In natuurwater zitten kuilen in de bodem, zijn er planten, is er stroming en is het donker en modderig. Het is onvoorspelbaar en moeilijker. Op een luchtige en verhelderende wijze bespreken Bart en Geerke hoe het komt dat je zwemmen in natuurwater leert in het zwembad.

Het zwemonderwijs in Nederland is uniek
Dat zwemmen in ons waterland zo in onze cultuur zit is uniek. Door de watersnoodramp zijn vele mensen verdronken. De overheid besefte hoe gevaarlijk water kon zijn. Er werden daarom in de jaren 70 overal in het land zwembaden gebouwd. De Nederlandse schoolkinderen kregen zwemles. Schoolzwemmen was gewoon gratis. Het was onderdeel van de lesstof en iedereen moest het leren. Nog steeds staat Nederland bekend als het land met het beste zwemonderwijs ter wereld. In Nederland leren kinderen met kleren aan zwemmen, en dat leren kinderen in het buitenland niet. Er is geen enkel land, waarbij zwemles zo in de cultuur zit als in Nederland.

Het zwembad is onmisbaar
Naast allerlei leuke weetjes over zwemkleding, chloor en patat eten bij een bezoek aan het zwembad, komen Geerke en Bart tot de conclusie dat het zwembad een onmisbare uitvinding is. Zonder zwembad zou er geen zwemles zijn. Er zouden veel meer mensen verdrinken als er geen zwembaden zouden zijn.

De podcast sluit af met een lied over de leuke dingen in het zwembad. Ben je benieuwd naar de podcast? Beluister de podcast via een podcast-app of via Spotify, Apple en Google. Deze podcast duurt 28 minuten en is ook uitermate geschikt voor kinderen, waardoor je de podcast ook kunt gebruiken als lespakket en bij voorlichting.

De podcast ‘Uitvinding waar je kletsnat van wordt’ van het Klokhuis is ontwikkeld met medewerking van de Nationale Raad Zwemveiligheid op sommige onderdelen.

Recente berichten

Meer Nieuws