Nationale Raad Zwemveiligheid verwelkomt nieuwe gedelegeerden
Afgelopen weken vond er een scholing plaats voor gedelegeerden. Een gedelegeerde is een professional met praktijkervaring in het zwemonderwijs (en ervaring als Examinator), die namens de Nationale Raad Zwemveiligheid steekproefsgewijs aanwezig is bij het diplomazwemmen van Licentiehouders Nationale Zwemdiploma’s. De inzet van een gedelegeerde is vrijwillig, maar absoluut onmisbaar om samen te werken aan de kwaliteit en het professionaliseren van het zwemonderwijs. We wensen alle nieuwe gedelegeerden veel succes in hun nieuwe rol. Ben je benieuwd naar de rol van gedelegeerde en wil je weten waarom jij er beslist ook over na moet denken om je beschikbaar te stellen als gedelegeerde? Lees dan verder.
De zwemonderwijzer heeft een maatschappelijke taak
Leren zwemmen is in ons waterrijke land een must. Een zwemonderwijzer draagt daarbij een grote verantwoording. Uit onderzoek van de Hanzehogeschool blijkt dat een lesgever zwemles leuk of minder leuk kan maken en dat het plezier in grote mate de kwaliteit van de zwemles bepaalt.
Als Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid hebben we samen met zwemlesaanbieders de maatschappelijke taak om de kwaliteit van zwemles en het diplomazwemmen te borgen en te verhogen. Eén van de belangrijke schakels in onafhankelijke toetsing is externe kwaliteitsborging. Samen kijken hoe het zwemonderwijs (nog) beter kan, samen innoveren én elkaar versterken en dit kan alleen met mensen uit de praktijk (oftewel gedelegeerden).
De rol van de gedelegeerde
Als gedelegeerde bezoek je een Licentiehouder Nationale Zwemdiploma’s tijdens het diplomazwemmen. Daar observeer je de kandidaten, de rol van de examinator en de organisatie van het diplomazwemmen. Je signaleert, bespreekt en rapporteert. Dat observeren, signaleren, bespreken en rapporteren klinkt misschien allemaal ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Volgens Cindy van Erp, NRZ gedelegeerde aan het woord, is het vooral leuk om gedelegeerde te zijn. Je mag bij één van de eerste belangrijke mijlpalen van een kind aanwezig zijn, namelijk het diplomazwemmen. Als gedelegeerde heb je het voorrecht om een kijkje te nemen in de keuken van een andere zwemlesaanbieder. Je bezoek haalt je uit je eigen kaders en zet je aan het denken. Je wisselt ervaringen uit, geeft complimenten als het goed gaat en tips als je ideeën voor verbetering hebt.
Als gedelegeerde werk je namens en samen met de Nationale Raad Zwemveiligheid aan de kwaliteit van het zwemonderwijs. Je komt in contact met collega’s uit de branche en leert van andere gedelegeerden tijdens de regionale en landelijke bijeenkomsten. Gedelegeerde zijn is vrijwillig, maar als je gedelegeerde bent verwachten we dat je een aantal keer per jaar op bezoek gaat. Zo bouw je steeds meer ervaring op en draag je geregeld bij aan de kwaliteit aan het zwemonderwijs.
Scholing voor gedelegeerden
De scholing om gedelegeerde te worden bestaat uit drie verschillende momenten, zowel digitaal als fysiek (totaal ongeveer 14 uur). Tijdens de scholing word je ingewerkt in de rol van gedelegeerde. De scholing start met een theoriegedeelte en vervolgens oefen je aan de hand van casussen uit de praktijk. Als Nationale Raad Zwemveiligheid vinden we externe kwaliteitsborging ontzettend belangrijk, de scholing is daarom gratis en de reiskosten worden vergoed.
Gedelegeerde worden?
Geef jij zelf zwemlessen bij een Licentiehouder Nationale Zwemdiploma’s en wil jij ook verder werken aan een zwemveilig Nederland? Lees dan de pagina ‘Hoe word ik geledelegeerde’ en beoordeel of de rol van de gedelegeerde wat voor je is. Wie weet zien we je dan bij de volgende scholing voor gedelegeerden. Wil je weten of je over voldoende ervaring beschikt om gedelegeerde te worden of heb je andere vragen? Stuur dan een mail naar llicentie@nrz-nl.nl of bel (0318) 83 02 50.