Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

CBS: minder inwoners verdronken in 2021

In 2021 zijn 80 inwoners van Nederland verdronken in open water, of in of om het huis. Dat waren er 27 minder dan een jaar eerder. Het aantal verdrinkingen is naar verhouding hoger onder migranten en hun hier geboren kinderen. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers over doodsoorzaken. Elke verdrinking is er één te veel. De Nationale Raad Zwemveiligheid blijft zich daarom inspannen om verdrinkingen te voorkomen.

Risicogroepen
Het CBS constateert dat er meer verdrinkingen zijn onder niet in Nederland geboren kinderen. Onder niet-Europese migranten jonger dan 20 jaar, was het risico op verdrinking 9 tot 10 keer groter dan onder jongeren die in Nederland zijn geboren.
De reden dat zij zijn oververtegenwoordigd komt volgens de Nationale Raad Zwemveiligheid mogelijk vanuit de culturele achtergrond. Het leren zwemmen zit niet zo in de cultuur.

Daarnaast blijkt uit de cijfers van het CBS dat de afgelopen decennia het aantal accidentele verdrinkingen het hoogst was onder mensen van 60 jaar en ouder.

Minder mooie zomer en ervaring met zwemmen is minder geworden
Er is vaak wel verband tussen het aantal verdrinkingen en de zomerperiode. Een mogelijke verklaring voor minder verdrinkingen kan de minder mooie zomer zijn.
Niet alleen in open water, maar het zwemmen in een zwembad neemt af door de jaren heen. Als je een zwemdiploma hebt gehaald is het belangrijk regelmatig te zwemmen. Wanneer je niet blijft zwemmen loopt de zwemvaardigheid snel terug. Als je dan op een later moment wel gaat zwemmen, neemt het risico dat je in de problemen komt toe. Het advies van de Nationale Raad Zwemveiligheid is daarom om te blijven zwemmen. Vooral voor de zomer is het zinvol een paar keer te gaan zwemmen, om je vaardigheden weer op peil te brengen.

Lees hier het bericht op de website van het CBS.

Recente berichten

Meer Nieuws