Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Meer hulp nodig om kinderen van vluchtelingen op zwemles te krijgen en houden

Ouders met een vluchtelingenstatus hebben meer hulp nodig om te zorgen dat hun kinderen voldoende zwemvaardig worden. Zij vinden het belangrijk dat hun kinderen in Nederland kunnen (leren) zwemmen, maar lopen tegen belemmeringen aan. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut naar redenen dat zij minder vaak zwemdiploma’s halen.

Veiligheid belangrijkste betekenis van kunnen zwemmen
Ouders vinden het vooral belangrijk dat hun kinderen kunnen (leren) zwemmen vanwege de veiligheid. Zij hebben namelijk gezien en gehoord dat er in Nederland veel water is; meer dan in hun land van herkomst. Verdrinkingsongevallen van bekenden of trauma’s door het vluchten maken dit gevoel van zwemveiligheid voor sommige ouders extra urgent.

Combinatie van belemmeringen voor ouders
Het is voor vluchtelingen lastig zwemdiplomatrajecten voor hun kinderen prioriteit te geven, te organiseren en vol te houden. Dat komt door verschillende belemmeringen, zoals:

• onbekend zijn met zwemles zoals in Nederland gebruikelijk;
• een taalbarrière;
• geen stabiele woonsituatie;
• financiële problemen.

Professionals zien verbetermogelijkheden in systeem van zwemles
Naast het wegnemen van belemmeringen hebben professionals suggesties om het zwemlesaanbod voor kinderen met een vluchtverleden toegankelijker te maken. Voorbeelden daarvan zijn:

• meer voorlichting geven;
• zwemdiploma’s van deze kinderen in kaart brengen;
• gericht hulp bieden aan ouders bij het zoeken en regelen van zwemles.

Wil je meer weten over de aanbevelingen, de achtergrond of het volledige rapport lezen?

Klik hier voor het volledige bericht van het Mulier Instituut of lees de bevindingen in het rapport: ‘Belemmeringen bij het leren zwemmen voor kinderen van vluchtelingen’.

Organiseer je zwemactiviteiten voor deze doelgroep of ben je van plan dit te doen en wil je graag ervaringen delen of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Recente berichten

Meer Nieuws