Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

DuikTeam Schijndel de eerste NOB-vereniging die Nationale Snorkeldiploma’s uitgeeft

DuikTeam Schijndel is de eerste NOB-vereniging die de Nationale Snorkeldiploma’s uitgeeft. De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) had altijd een eigen diplomalijn en nu gaat DuikTeam Schijndel de Snorkeldiploma’s namens de Nationale Raad Zwemveiligheid uitgeven. We gingen in gesprek met bestuurder Brenda Hanff om meer te weten te komen over DuikTeam Schijndel. Ook lees je waarom deze duikvereniging de auditprocedure doorliep én wat voor hen de toegevoegde waarde is voor het uitgeven van de Nationale Snorkeldiploma’s.  

Waarborging kwaliteit
De belangrijkste reden dat DuikTeam Schijndel de audit doorliep en kiest voor de licentie van de Nationale Raad Zwemveiligheid is waarborging van kwaliteit. Brenda zegt: “Zowel naar ouders als naar onszelf als duikvereniging vinden we het belangrijk om de kwaliteit te waarborgen.” Brenda vertelt dat ze vorig jaar een sessie van de NOB hebben gevolgd. Daarin werd verteld over de samenwerking tussen de NOB en Nationale Raad Zwemveiligheid, waarbij is gekozen voor uniformiteit en het mogelijk is voor duik- en snorkelverenigingen om zich onafhankelijk te laten toetsen op kwaliteit en daarmee de Nationale Snorkeldiploma’s uit te mogen geven. “Dit heeft ons wel aan het denken gezet. We hebben ons toen afgevraagd: Wat willen we ermee?”, aldus Brenda.

DuikTeam Schijndel twijfelde niet lang en besloot om voor de Licentie Nationale Zwemdiploma’s onderdeel Snorkelen te gaan. Brenda vervolgt haar verhaal: “We dachten: We gaan het doen en zien wel of het ons lukt. In het begin zagen we wel een beetje tegen de procedure op, we dachten waar zijn we aan begonnen. Je moet er wel voor gaan zitten, maar uiteindelijk viel het mee.”

Als we vragen wat meeviel denkt ze even na en zegt dan: “Het aanvragen van VOG’s doen we al jaren. Een ontruimingsplan hebben we ook, maar eerlijk gezegd was deze niet meer up-to-date.” Brenda zegt dat het goed was om bewust over een aantal zaken na te denken: “Dit geldt ook voor het lesplan. We hebben wel een lesplan, maar deze moesten we wel even opfrissen met een paar nieuwe voorbeelden.”

Wanneer er wordt gevraagd wat uitdagend is in de audit antwoordt Brenda: “Er waren ook eisen die wat lastiger waren, of om wat meer inspanning vroegen. Bijvoorbeeld het plaatsen van een klachtenformulier op de website, het aanstellen van een vertrouwenspersoon en omscholing.” Een voorwaarde om de licentie te behalen is om ouders/verzorgers informatie te geven over de vorderingen met betrekking tot het leerniveau van de kinderen. Brenda licht toe dat ze hiervoor een app ontwikkelden: “Ouders kunnen via de app ‘Mijnduikopleiding’ mee kijken hoever de kinderen zijn met hun snorkelvaardigheden. Het is een zeer toegankelijke app. Waar ze onder andere ook de agenda zien, contactgegevens van de vertrouwenspersoon kunnen raadplegen en  nieuwtjes, foto’s en de website kunnen bekijken.” Verder geeft Brenda aan dat er tussentijds contact is geweest met de NOB voor wat advies. Uiteraard is Brenda blij dat DuikTeam Schijndel positief is beoordeeld en dat ze nu onder Licentie de Nationale Snorkeldiploma’s mogen uitgeven.

Snorkelen als opstap naar leren duiken
DuikTeam Schijndel is een duikvereniging en heeft het doel om de snorkellaars voor te bereiden op de duiksport. Kinderen kunnen vanaf 9 jaar deelnemen aan de snorkellessen. De keuze om kinderen toe te laten vanaf 9 jaar is een bewuste. Brenda zegt: “Onze ervaring is dat als kinderen 6 of 7 jaar zijn ze moeite hebben om de vaardigheden onder de knie te krijgen, dat lukt beter als ze 9 jaar zijn.” Gedurende 4 jaar volgen zij de snorkelopleiding waarbij ze in de eerste 3 jaar de Snorkeldiploma’s 1, 2 en 3 worden behaald. In deze eerste 3 jaar leren de kinderen alles van snorkelen en in het 4e jaar maken de kinderen kennis met duiken met perslucht. “Bij onze duikvereniging kun je je 1sters brevet van NOB halen vanaf 14 jaar. Tijdens deze opleiding zwemmen volwassen en de jeugd bij elkaar”, aldus Brenda.

De snorkellessen vinden plaats van september tot april op vrijdagavond in zwembad Molenhey in Schijndel. Van april tot september zijn er geen snorkellessen omdat DuikTeam Schijndel dan het buitenwater opzoekt. Het snorkelen en de Scuba Doe vinden in het zwembad op hetzelfde tijdstip plaats. Brenda vertelt dat doordat op één tijdstip meerdere doelgroepen (van jong tot oud) gebruik maken van het zwembad, dit enthousiasmerend werkt: “Als de kinderen over wat snorkelvaardigheden beschikken, mogen ze ook eens een duikfles op de rug en een ademautomaat gebruiken. Dat kinderen zelf het duiken ervaren, daar doen we het voor.”

Duikvereniging met hoge betrokkenheid
DuikTeam Schijndel is in 1985 opgericht als duikvereniging. Pas later is daar ook snorkelen aan toegevoegd. Brenda is al een decennia lid van DuikTeam Schijndel en zeer betrokken: “Op 11 jarige leeftijd ben ik begonnen met snorkelen en dat vond ik zo leuk dat ik nu al ruim 20 jaar snorkelles geef.” Ook is Brenda al ruim 10 jaar actief in het bestuur, waarin ze diverse functies bekleedde.

DuikTeam Schijndel is een actieve vereniging, waarbij vrijwilligers zich inzetten om met veel enthousiasme kinderen te leren snorkelen. “We hebben een luxe in vrijwilligers. Bij de snorkellessen zijn er altijd wel hulpjes die meehelpen.” Daarnaast organiseert DuikTeam Schijndel, in mei of juni leuke uitstapjes. “Jaarlijks is er in ieder geval een activiteit die met snorkelen te maken heeft”, aldus Brenda.

Tips voor andere NOB verenigingen
Als tot slot wordt gevraagd naar tips voor andere snorkel- en duikverenigingen die de overstap willen maken blijft het even stil. Brenda denkt na en besluit: “De tip is gewoon doen. Niet bang zijn en de stap nemen. Daarmee straal je kwaliteit uit naar ouders en naar kinderen.”

Wil jij ook de overstap maken en onder Licentie van de Nationale Raad Zwemveiligheid Nationale Snorkeldiploma’s uitgeven, maar heb je vragen of het voor jouw vereniging haalbaar is? Neem dan contact op met Desmond van Santen van de NOB of vul het aanvraagformulier en ontvang het Licentie Handboek. Ook kun je met één van de regioadviseurs van de Nationale Raad Zwemveiligheid contact opnemen. Zij kunnen je informeren over de procedure en met je meedenken. Als je vragen hebt aan Duikteam Schijndel of meer wilt weten over de ‘Mijnduikopleiding’ app mag je hen een mail sturen. Samen werken we aan een heel Nederland zwemveilig waarbij kinderen na het behalen van zwemdiploma’s blijven zwemmen en middels de Snorkeldiploma’s kunnen doorstromen naar de duiksport.

Recente berichten

Meer Nieuws