Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Nieuwe Licentiehouder Waterlicht wil inclusie, welbevinden en welzijn bevorderen

Onlangs is de NOB-duikschool stichting Waterlicht (SWL) toegetreden tot de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. SWL geeft op aanvraag de Nationale Zwemdiploma’s en Nationale Snorkeldiploma’s uit. Ja, je leest het goed, deze Licentiehouder creëert aanbod op basis van de wensen van deelnemers en richt zich daarbij op vitaliteit en inclusie. Van duik-, snorkel- of zwemdiploma’s, voor hulpverleners, scholieren of mensen met een beperking. SWL kijkt naar mogelijkheden, niet naar onmogelijkheden. We gingen in gesprek met één van de oprichters van SWL, Peter Mellenberg. Peter is met 49 dienstjaren een politiemens. Iemand die veiligheid, welzijn en vitaliteit voor eenieder hoog in het vaandel heeft staan.

Doorstart in 2022
“Het doel van SWL is om inclusie, welbevinden en welzijn voor iedereen te bevorderen door middel van het beoefenen van de (onder)watersport, in de ruimste zin des woords”, aldus Peter. SWL is zo’n 20 jaar geleden opgericht als sportduikclub om de dure liefhebberij dichter bij de mensen te brengen én mensen met een beperking te leren duiken. Na een tijd geen activiteiten te hebben gehad, maakte de stichting in 2022 een doorstart vanuit het Gooi naar Almere-Poort.

SWL wil het voor iedereen mogelijk maken om te (leren) zwemmen en duiken. Bijna iedere woensdag tussen 11.00 en 13.00 uur kan er in zwembad Almere Poort door (oud)hulpverleners uit de veiligheidsregio’s geoefend worden met een duikuitrusting. Het doel is vooral recreatief en verbindend bezig te zijn in het water. Los van het duiken kan dit ook banenzwemmen zijn of een andere wateractiviteit die in een zwembad beoefend kan worden. De gehuurde zwembaduren worden primair benut ter beoefening van de duiksport, waarbij snorkelen, conditie (banen)zwemmen en reddend zwemmen zo lang de tijd dit toelaat ook tot de mogelijkheid behoren. Peter zegt: “Bij een duikteam kan men ook altijd snorkelen en zwemmen, maar om bij een zwemvereniging te gaan sportduiken is minder eenvoudig te organiseren.” De uitgave van de Nationale Zwemdiploma’s is volgens Peter een belangrijke schakel in het proces, want: “Een voorwaarde om te kunnen duiken is dat je kunt zwemmen en het liefst dat je in het bezit bent van een Nationaal Zwemdiploma.”

Vitaliteit en saamhorigheid
Het bijzondere aan SWL is dat deze stichting het zwemwater beschikbaar stelt aan hulpverleners, zonder dat zij hiervoor een verplichte bijdrage betalen. Peter zegt: “Wij vinden dat hulpverleners koste wat kost op de been moeten worden gehouden.” SWL heeft de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling), er spelen geen commerciële belangen. Het is een uniek model waarin ‘goede werkgevers’, partners en fondsen de zwembadhuur dienen te bekostigen. “Het doel is om mensen te ondersteunen in een bijdrage aan hun vitaliteit, duurzaamheid, werkplezier en saamhorigheid”, aldus Peter. Dat SWL gaat voor inclusie wordt ook duidelijk als Peter meer vertelt over andere goede doelen die zij nastreven. Mensen met (chronische) beperkingen, speciale doelgroepen zoals hulpverleners met PTSS, long-covid en de herstelgroep van de Nederlandse Politie zijn ook welkom bij SWL. Evenals scholieren en asielzoekers. Mellenberg: “Mensen die veel ellende hebben meegemaakt, komen om te ontspannen, worden weer fit en leven hier weer helemaal op.” Daarbij wordt (duikend) ondersteund bij het (inter)nationaal zoeken naar vermisten.

Zwemdiploma’s met kwaliteitsborging voor hulpverleners
Toen de stichting begin 2022 een doorstart maakte, zijn veel (oud)politiemensen, vrijwilligers en veteranen uitgenodigd. “Een van de deelnemers, Achmad, wilde dolgraag politieagent worden, maar kon dat niet omdat hij niet kon zwemmen. Na 8 woensdagochtenden instructie ging Achmad niet op voor A, niet voor B maar gelijk op voor het C-diploma en vervolgens kon hij gelijk solliciteren als politieman.” Peter geeft aan dat het een vereiste is om te kunnen zwemmen als je wilt solliciteren bij de politie. “Als je die eis loslaat, dan ben je in het waterrijke Nederland geen adequate hulpverlener.” Niet alleen bij de politie, maar ook bij de brandweer, marine, land- en luchtmacht zijn goede zwemvaardigheden van belang. Bij sommige werkgevers is er een zwemdiploma toonplicht of worden de zwemvaardigheden getoetst tijdens het sollicitatieproces. Dat SWL kiest voor kwaliteitsborging en het Nationale Zwemdiploma is een bewuste keuze. Peter is daarover duidelijk: “Wij willen de hoogste kwaliteit nastreven in veiligheid en uitvoering. En die hoogste kwaliteit zit in een goede heldere opleiding en examinering.” Het blijft even stil en dan voegt Peter eraan toe: “Sterker nog, het is heel bijzonder dat iedereen maar wat aan kan fröbelen met diploma’s, daar een A, B en C aan kan koppelen en daar nog grof geld aan verdient ook. Echt bizar.” Peter vervolgt zijn verhaal en geeft aan dat hij vindt dat daar wat tegenover mag staan, qua kwaliteit en goede Licentie, zoals de Licentie Nationale Zwemdiploma’s van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Veiligheid, kwaliteit en gekwalificeerde begeleiding
Dat veiligheid en kwaliteit belangrijk zijn is te merken aan alle activiteiten die SWL oppakt, want daarin komen veiligheid en kwaliteit terug. SWL heeft een grote hoeveelheid duikmateriaal dat tijdens de lessen ingezet kan worden. Peter licht toe: “De aard en kwaliteit van dit materiaal is gelijk aan hetgeen bij de brandweer-, politie- en defensieduikteams in gebruik is.” Ook hecht SWL veel waarde aan gekwalificeerde begeleiding. “Onder leiding van gediplomeerde duik- en zweminstructeurs met de kwalificaties van de Nederlandse Onderwatersport Bond en Nationale Raad Zwemveiligheid, worden duik- en zwemcursussen georganiseerd en raken de deelnemers in korte tijd vertrouwd met de kunst en het plezier van zwemmen (ook reddend), toezicht houden, snorkelen en duiken”, aldus Peter. De begeleiding wordt hierbij zoveel mogelijk aangepast aan het niveau van de deelnemers.

Ambities voor de toekomst
SWL is volop in ontwikkeling en werkt aan een landelijk model. Een model waarbij hulpverleners door het hele land gebruik maken van een zwembad en op vrijwillige basis begeleiding geven op andere momenten. “Het is een club van en voor hulpverleners. Collega’s voor collega’s”. Het is iets wat SWL nu lokaal in de regio Almere doet, maar de ambitie is om ook andere gemeentes, politie-eenheden en veiligheidsregio’s uit te nodigen om te komen kijken hoe het werkt en dit zelf te initiëren. “Van Groningen, tot Maastricht. We willen dit door heel Nederland organiseren en ondersteunen”, besluit Peter.

Wil je meer weten over SWL of je laten inspireren? Neem dan zeker contact op met Peter Mellenberg. Peter durft met SWL op een andere manier naar het zwemonderwijs te kijken en is zeer enthousiast. Hij vertelt je graag meer.

Foto: Marco van Dam

Recente berichten

Meer Nieuws