Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Next Generation Lifeguards Landelijk project voor maatschappelijke diensttijd lokaal succes

In het juni nummer van Zwembadbranche magazine staat het eerste artikel in een reeks over de samenwerking van Next Generation Lifeguards met een groot netwerk van lokale partijen om jongeren te interesseren in de zwembranche:

Next Generation Lifeguards interesseert jongeren voor werken in de zwembranche en biedt hen gratis opleidingstrajecten. Dit project voor maatschappelijke diensttijd (MDT) van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en Reddingsbrigade Nederland oogst succes doordat lokale partners in de zwembranche in nauwe samenwerking de trajectuitvoering verzorgen.

In vele opzichten heeft Next Generation Lifeguards een gunstige impact op de lokale samenleving. Herma Steenbergen, manager van Zwembad de Broene ‘eugte in Staphorst, en Louise Compagner, voorzitter van Reddingsbrigade Staphorst, kunnen dit alleen maar beamen en delen hun ervaringen.

Kennismaking met Next Generation Lifeguards
 “Elke zomer zag ik jongeren die bij ons in De Broene ‘eugte slechts één seizoen kassa draaiden en schoonmaakten’’, vertelt Herma. ‘’Meer uitdagende werkzaamheden waren er ook eigenlijk niet voor ze.” Die situatie zorgde ervoor dat zij graag iets wilde veranderen om jongeren voor het zwembad te behouden en nieuwe belangstellenden aan te trekken. Ze hoorde over Next Generation Lifeguards tijdens een bijeenkomst van de NRZ, waarop het MDT-project werd toegelicht, en omarmde de mogelijkheden ervan. Direct erna meldde Herma haar organisatie aan.

MDT-locatie dankzij samenwerking
Louise: ‘’Onze brigadeleden zwemmen in De Broene ‘eugte. We hadden al een goede samenwerking met elkaar. In de aanloop naar het MDT-traject hebben we besproken wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen. Voor de opzet van onze MDT-locatie is het Heuveltjesbosbad  in Balkbrug erbij gekomen, om te bekijken of we dit gezamenlijk kunnen aanpakken. De uitkomst was positief. Iedereen was enthousiast om hiermee te starten.’’ Ook Herma is verheugd dat de eerste slagen in rap tempo werden gemaakt. ‘’Al snel kwamen we als lokale partijen uit de zwembranche bijeen en vormden wij samen met Reddingbrigade Staphorst en Heuveltjesbosbad Balkbrug een MDT-locatie.’’ Diploma Zwemmend Redden voor Zwembaden De voorbereiding op het traject verliep eveneens soepel. Het MDT-programma voor de  deelnemers kwam tot stand in overleg met één van de projectleiders van Next Generation Lifeguards. Herma: ‘’Wij hebben als zwembaden het meest aan toezichthouders, dus werd een traject opgezet richting het diploma Zwemmend Redden voor Zwembaden in combinatie met EHBO. Duidelijk een win-winsituatie.’’ Elke betrokken organisatie kreeg vervolgens een eigen rol. “We hebben duidelijke afspraken gemaakt. Zo ging het Heuveltjesbosbad de EHBO regelen en bereidde de reddingsbrigade de ZRZ-lessen voor. De Broene ‘eugte stelde de accommodatie beschikbaar en regelde de catering.’’

Werving van jongeren
Zwembaden hebben vooral in de zomer behoefte aan medewerkers. “Elk jaar, voor aanvang van het seizoen, plaatsen we vacatures online’’, aldus Herma. ‘’In 2023 peilden we voor het eerst onder jonge sollicitanten hun interesse in Next Generation Lifeguards. Er bleek volop belangstelling voor het MDT-project te zijn.’’ Daarnaast zetten de lokale partners hun communicatiekanalen in. Louise: ‘’Werving is met name via de eigen netwerken gegaan. Ook zijn via social media oproepen verspreid. We kregen aanmeldingen van jongeren die een  vakantiebaan bij een zwembad wel interessant vonden of die er wel eens een kijkje wilden nemen.’’ Herma zag dat door het delen van een gezamenlijke poster veel mensen werden bereikt. ‘’Actieve zwemmers zowel als brigadeleden. In no time konden we vijftien jongeren

noteren die wilden meedoen. Toevallig vijf via het Heuveltjesbosbad, vijf via de reddingsbrigade en vijf via De Broene ‘eugte. Dus een prachtige verdeling.”

Zwemvaardigheid, theorie en uitvoering
Reddingsbrigade Staphorst zette zich sterk gemotiveerd in voor de opleidingsdagen om ervoor te zorgen dat de deelnemers het benodigde niveau haalden. ‘’De opleiding hadden we verdeeld over zes momenten’’, legt Louise uit. ‘’Waarbij de eerste twee met name gingen om het bekijken van de basis in zwemvaardigheid van de deelnemers en de theorie. Hierna kregen de cursisten te horen aan welke zwemvaardigheden ze zelf moesten gaan werken en ze konden zich bezighouden met de theorieopdracht. De volgende lessen stonden meer in het teken van het technisch uitvoeren van examenonderdelen en de uitvoering en nabespreking van scenario’s.’’

Versterking van de zwembranche
De kracht van Next Generation Lifeguards en de gunstige impact op de samenleving zijn sterk naar voren gekomen in Staphorst en Balkbrug. Twaalf van de vijftien deelnemers aan het traject van 2023 bleven ook na hun praktijkervaring in MDT-verband werkzaam in de zwembranche. Ze zijn nog steeds actief als toezichthouder of EHBO-verlener in een zwembad in de regio. Next Generation Lifeguards realiseerde op veel meer plekken in het land een succesvol MDT-traject. Op de website van het project wordt per regio een overzicht actueel gehouden van de MDT-locaties waarvoor jongeren van 12 tot en met 30 jaar zich dit jaar (en in 2025) kunnen aanmelden.

Geïnspireerd en ook interesse?
Help als organisatie mee om jongeren naar de zwembranche te trekken en tijdens een MDT-traject hun talenten te laten ontdekken. Ga naar www.nextgenerationlifeguards.nl en sluit je aan!

Recente berichten

Meer Nieuws