Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Zwemonderwijzer aan het woord: Barry van Dijk

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) zet zich samen met een groot netwerk van onder andere zwemlesaanbieders in om de zwemveiligheid van de mensen in Nederland op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. In deze rubriek vertelt één van de vakbekwame zwemonderwijzers over het werk in de zwembranche. Deze maand het woord aan Barry van Dijk, zwemonderwijzer bij buitenzwembad de Vosse van Sportfondsen Hillegom.

Benieuwd naar de ervaring die Barry het meest is bijgebleven en welke lesstijl hem kenmerkt? Lees verder!

  • Hoe ben je in de zwembranche beland en wat motiveert je om hier te blijven werken?

Ik ben hier in beland door een cursus zwemleider A te volgen die ik kreeg van vrijwilligersorganisatie de Zevensprong. Een stichting voor vrijetijd activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Inmiddels werk ik al 28 jaar in het zwembad en geef zwemles en aqua fitness activiteiten. Ik krijg veel energie van de interactie met de kinderen. Na al die jaren vind ik nog steeds leuk om te doen!

  • Welke ervaring als zwemonderwijzer heeft het meeste indruk op je gemaakt?

Ik heb een leerling les gegeven die in eerste instantie onwijs bang was om het water in te gaan. Eenmaal in het water werd hij stapje voor stapje steeds meer watervrij. Met veel geduld en begrip voor wat de leerling meemaakte tijdens de zwemlessen heeft de leerling zijn angsten overwonnen en het diploma gehaald. Echt heel mooi om mee te maken. Het geeft mij voldoening als ik kinderen over hun angst heen kan helpen.

  • Hoe blijf je geïnspireerd en gemotiveerd om leerlingen tijdens de zwemlessen telkens nieuwe vaardigheden aan te leren?

“Ik daag mezelf uit om steeds weer nieuwe dingen te leren, zodat ik kinderen iets extra’s mee kan geven in de zwemles. Dit doe ik door mezelf bij te scholen. Bijvoorbeeld tijdens de Praktijkdag Zwemonderwijs van NRZ. De sessie ‘Hoe krijg je meer grip op een kind met pittig gedrag’ sprak mij bijvoorbeeld aan. Ik vind het leuk om me hierin te verdiepen.”

  • Wat is het mooiste compliment dat je ooit hebt ontvangen van een leerling of ouder?

“Het mooiste compliment dat ik ooit heb gekregen was in het buitenbad. Een kind wilde niet meezwemmen bij een andere zwemlesaanbieder en kwam kijken bij mij in de les. Hij vertelde dat hij bij ons wel wilde zwemmen omdat ik hem begreep, waardoor hij zijn vertrouwen terug kreeg. Zijn ouders merkten dit ook op en gaven aan dat hij weer helemaal in zijn nopjes was en dat met mijn geduld en rust hun kind zijn eigenwaarde weer had terug gekregen.”

  • Wat voor lesstijl/aanpak kenmerkt je?

“Mijn lesstijl kenmerkt zich door plezier maken. Ik ben vriendelijk en maak grapjes. Het mag af en toe best een beetje leuk en gek zijn. Ik wil de kinderen tijdens de zwemles een plezierige ervaring geven. Zodat het niet een moeten wordt en ze het leuk blijven vinden.”

  • Welke uitdagingen zie je momenteel in de zwembranche en hoe denk je dat we die het beste kunnen aanpakken?

“Er zijn best wel wat uitdagingen in onze branche. De uitdagingen zijn bij ieder bad weer anders. Ik denk dat het vooral belangrijk is om er met elkaar over te blijven praten en samen te zoeken naar oplossingen. Wat denk ik bij velen wel hoog op het lijstje staat is de waardering. Als zwemonderwijzers mogen wij wel meer waardering krijgen voor de verantwoordelijkheid die we hebben en ook nemen.”

Wil je ook je bijdrage leveren aan de rubriek ‘Zwemonderwijzer aan het woord’ of heb je nog een vraag voor Barry? Neem dan contact met ons op via communicatie@nrz-nl.nl

Recente berichten

Meer Nieuws