Geen extra btw over het Zwem-ABC
Campagne: Nederland verliest met btw-verhoging op sport
Maar liefst driekwart van de Nederlanders vindt dat de overheid gezond gedrag moet stimuleren en dat de overheid moet investeren in het financieel toegankelijk houden van sport voor iedereen. Eenzelfde aandeel denkt dan ook dat de btw-verhoging op betaalde sportoefening een negatieve invloed heeft op de volksgezondheid.
Uit het in opdracht van POS uitgevoerde onderzoek door Ipsos I&O blijkt tevens dat de zwemveiligheid in gevaar komt als de btw-verhoging doorgevoerd wordt. De reductie in sportdeelname leidt namelijk tot 7.000 minder zwemdiploma’s per jaar.
Laten we ervoor zorgen dat sport en dus ook zwemles toegankelijk blijft voor iedereen, zodat de winst van sport & bewegen en de zwemveiligheid in Nederland niet verloren gaat.
Btw-maatregel raakt Nederlander in de portemonnee
De extra kosten van de btw-verhoging op sport worden voor de consument geschat op ca. € 223 miljoen. Met een btw-verhoging op sport wordt de bal bij de verkeerde doelgroep gelegd.
Minder mensen zullen gaan sporten en daarnaast zullen ze ook minder sportevenementen bezoeken. Mensen zullen ook meer moeite krijgen om de zwemles van hun kinderen te betalen. Immers de dagelijkse kosten van Nederlanders stijgen al enorm. Geen wonder dat de maatregel op weinig enthousiasme kan rekenen.
Uit het Ipsos I&O onderzoek blijkt dat onder Nederlanders, van links tot rechts, weinig draagvlak is voor de btw-verhoging op sport. Bij de kiezers van de coalitiepartijen geeft maar liefst 73% aan de maatregel geen goed idee te vinden. Onder de kiezers van oppositiepartijen ligt dat percentage nog hoger, namelijk op 84%. Het is niet vreemd dat er weinig draagvlak is onder kiezers van coalitiepartijen; geen van deze partijen kondigde de btw-verhoging op sport aan in de verkiezingsplannen.
Gevolgen btw-verhoging voor gezondheid groot
De voorgenomen btw-verhoging op sport heeft verstrekkende gevolgen voor onze samenleving. Mogelijk kunnen honderdduizenden Nederlanders hun sport-abonnement opzeggen als gevolg van de btw-verhoging die zorgt voor hogere prijzen voor de sporter. Ook het Ipsos I&O-onderzoek onderschrijft dat 12% van de Nederlanders door de btw-verhoging minder verwacht te gaan sporten, dat zijn zo’n 1,8 miljoen Nederlanders. Tegelijkertijd heeft 50% van de Nederlanders matig of ernstig overgewicht en nemen de zorgkosten verder toe. Daarnaast leidt de reductie in sportdeelname tot 7.000 minder zwemdiploma’s per jaar, dus is ook de zwemveiligheid in Nederland in het geding.
Oproep aan politiek
Wat voor een land willen we zijn? Een land van sporters of zittenblijvers? Sporters in heel Nederland laten van zich horen om Nederland in beweging te houden. Voor alle fitnessers, voetballers, zwemmers, judoka’s, zwemmers, tennissers en schaatsers roepen wij de politiek op: ‘Houd sport en zwemles betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. Sport gaat niet vanzelf!‘
De Nationale Raad Zwemveiligheid voegt hier graag aan toe: ‘Geen extra btw op het Zwem-ABC’.
Onderzoeksverantwoording
Deze resultaten zijn gebaseerd op een onlineonderzoek van Ipsos I&O in opdracht van POS (Platform Ondernemende Sportaanbieders) onder een representatieve steekproef van 1.016 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Afwijkingen tussen de samenstelling van de steekproef en de samenstelling van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding en regio zijn door middel van een weging gecorrigeerd. De onnauwkeurigheidsmarges bij dit onderzoek (uitgaande van een betrouwbaarheidsinterval van 95%) lopen uiteen van ongeveer 1% tot 3%. De gegevens zijn verzameld van 26 juli tot en met 29 juli 2024.
Lees ook de factsheet met alle resultaten.
Laat jouw stem horen en kom in actie! Geen hogere btw op het Zwem-ABC
Nederland verliest met btw-verhoging op sport en dus ook op zwemles! Doe jij ook mee om het statement ‘Geen hogere btw op het Zwem-ABC’ kracht bij te zetten?
Platform Ondernemende Sportaanbieders organiseert een videomarathon. Wij steunen dit initiatief. Het idee achter de marathon is gezamenlijk een krachtige en duidelijke boodschap vanuit heel sportend Nederland over te brengen om invloed uit te oefenen op de politiek en de geplande btw-verhoging van tafel te krijgen.
Door deel te nemen aan deze videomarathon, help jij om de standpunten kracht bij te zetten en bewustzijn te creëren over de negatieve impact van de btw-verhoging op de sportsector. Alle ingezonden video’s worden verwerkt tot één lange videomarathon, die in september zal worden overhandigd aan politiek Nederland.
Kom in actie! Kijk voor meer informatie over hoe jij je video in kunt sturen op: sportgaatnietvanzelf.nl/videomarathon