Wat een heerlijk vooruitzicht dat we elkaar weer mogen ontmoeten. Elkaar weer zien, een boks geven, bijpraten, nieuwe of oude collega’s uit het hele land ontmoeten. Dat zijn toch elementen waar we voor bij elkaar willen komen. Daarom nodigen we je uit om naar de Praktijkdag Zwemonderwijs op 12 mei in Nieuwegein te komen. We hebben een mooi programma samengesteld, waar ook lekker de tijd is om elkaar te ontmoeten: Let’s meet again!
Natuurlijk wil je ook nieuwe dingen leren, kennis opfrissen en luisteren naar inspirerende verhalen. Daarom ontbreken deze niet in het programma.
Bekijk hier de folder.
Wil je de folder uitprinten? Klik dan op het icoontje met de printer in de blauwe balk onderaan de digitale folder. Daarnaast vind je tevens het icoontje om de folder als pdf te downloaden.
Programma
De indeling van deze dag ziet er als volgt uit:
09.00 – 09.30 uur Ontvangst
09.30 – 09.45 uur Welkom door Titus Visser, directeur NRZ
09.55 – 10.55 uur Ronde 1
11.05 – 12.05 uur Ronde 2
12.15 – 13.15 uur Lunch en ronde 3
13.25 – 14.25 uur Lunch en ronde 4
14.35 – 15.10 uur Plenaire lezing Allard Lindhout
15.20 – 16.20 uur Ronde 5
Vanaf 16.20 uur Netwerkborrel
Meld je direct aan via het aanmeldingsformulier.
Spreker
Onze spreker van deze dag is Allard Lindhout. Allard Lindhout is naast scheidsrechter in de Eredivisie en internationale competities nog altijd actief in het onderwijs. Na jarenlang voor de klas te hebben gestaan als leraar basisonderwijs en later als docent op de Pedagogische Academie (PABO), is hij nu actief in het begeleiden van kinderen met een autistisch spectrum en ondersteunt hij leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Allard heeft als ouder ook ervaring met zwemles.
Lezingen, workshops, masterclasses etc.
We gaan deze dag lekker aan de slag met allerlei praktische lezingen, masterclasses en workshops, zowel in de zaal als in het water.
Met elkaar leren, ontdekken en opfrissen. Zo geven we je handvatten mee om om te gaan met uitdagend gedrag van kinderen, mondige ouders. Maar je krijgt ook leuke ideeën mee om te gebruiken in je lessen.
Klik hier voor het schematische programma
Kosten
De kosten bedragen € 325,- per persoon (excl. btw). Je krijgt daarvoor een lekkere lange, actieve, praktische dag met een plenaire lezing, 4 workshoprondes, een lunch en een afsluitende netwerkborrel.
Ben je gedelegeerde en volg je de scholing in de ochtend, kun je de rest van het programma meedoen voor € 160,- per persoon (excl. btw).
Dus meld je snel aan via het aanmeldingsformulier, want de interesse is groot en de workshops dus snel vol!
Programma
Hieronder vind je uitgebreide informatie over de lezingen, masterclasses en workshops.
LEZINGEN
Omgaan met ouders bij de zwemles – Peter de Vries (PdeV Ouderbetrokkenheid)
Bij deze interactieve lezing leer je ouders beter te begrijpen, krijg je praktische tips en handvatten om met ‘lastige’ ouders om te gaan en leer je hoe je ze constructief bij je zwemles kunt betrekken!
Deze lezing vind je in ronde 1.
Spelen met de bal in de zwemles – Ymkje Broersma (Waterpoloschool Heerenveen)
De zwemles is bij uitstek de mogelijkheid om kinderen kennis te laten maken met alle leuke elementen van zwemmen. Door regelmatig te spelen met de bal ontwikkel je de basis van waterpolo. In deze interactieve lezing wordt de basis van waterpolo geïntroduceerd en ontdek je hoe je dit op een speelse en effectieve manier in je zwemlessen kunt toepassen.
Je kunt deze lezing volgen in ronde 2.
Een kind: een mens zoals jij – Arie de Bruin (Janus Korczak Stichting)
In deze lezing maak je kennis met de ideeën van Janusz Korczak, een Joods-Poolse pedagoog die wereldwijd gezien wordt als de grondlegger van de rechten van het kind.
Elk kind heeft recht om te zijn wie hij is, heeft recht op respect en mag niet afhankelijk zijn van de willekeur van volwassen. Wat betekent dit voor je dagelijkse omgang met kinderen, als opvoeder, als meester of juf?
In een interactieve lezing over het leven en werk van Janusz Korczak, leer je de wereld van kinderen en die van jezelf beter kennen.
Arie de Bruin was werkzaam als leraar, directeur basisonderwijs, pedagoog, directeur pabo, algemeen directeur stichting voor primair onderwijs (Kind en Onderwijs Rotterdam). Sinds zijn pensioen werkt hij op freelance basis mee aan verschillende onderwijsprojecten. Hij is ook bekend geworden als onderwijscabaretier, dichter en schrijver van kinderliedjes. Tegenwoordig is hij voorzitter van de Janusz Korczak Stichting Nederland.
Deze lezing kun je volgen in ronde 4.
MASTERCLASSES
Masterclass Uitdagend Gedrag: moet ik echt altijd positief blijven – Karin Lagerweij (Piece of Kate)
In 2019 is deze masterclass succesvol gegeven en wordt daarom herhaald. Je krijgt een kijkje achter het lastige gedrag dat je vast wel eens tegenkomt in je zwemlessen.
Wat maakt dat een kind dit gedrag vertoont en hoe kun jij er voor zorgen dat de lessen voor dit kind, voor de hele groep en voor jou prettiger verlopen? Je krijgt tips en handvatten!
Volg deze masterclass in ronde 1 en 2.
Masterclass Ontwikkel een groeimindset bij jouw leerlingen – Ilse Jacobs (Vilan Onderwijsadvies)
De manier waarop wij taal inzetten heeft veel invloed op het leervermogen en de motivatie van leerlingen. Om dit te stimuleren maken we gebruik van groeitaal. Dit is taal waarmee we kinderen helpen een groeimindset te ontwikkelen en op die manier positief tegenover leren te staan. Daarbij heeft een groeimindset een positieve uitwerking op het zelfvertrouwen en het geloof in eigen kunnen. Wil je graag meer weten over de groeimindset en hoe je groeitaal in kunt zetten om dit te stimuleren bij leerlingen?
In deze masterclass word je meegenomen in een stukje theorie over mindset en vertrek je met veel praktische handvatten zodat je er direct mee aan de slag kunt!
Deze masterclass wordt gehouden in ronde 2 en 3.
Masterclass Ontwerp je zwemles van de toekomst – Titeke Postma (Propulz.tP)
Spelend leren, impliciet leren, intrinsieke motivatie, mindset, je hebt het allemaal vast wel eens langs zien komen. Maar wat betekent al die kennis nu concreet voor de zwemles? Hoe vertaal je het naar de praktijk? Hoe ziet een moderne, effectieve zwemles er uit? Daar gaan we in deze masterclass mee aan de slag. Je ontvangt de belangrijkste ingrediënten voor de zwemles van de toekomst. En ontwerpt je eigen zwemles, waarmee je direct aan de slag kunt én wilt gaan.
Deze masterclass kun je volgen in ronde 2 en 3.
WORKSHOPS (IN DE ZAAL)
Workshop (Meer) positieve interactie met ouders – Titeke Postma (Propulz.tP)
Nu de coronamaatregelen achter de rug zijn, kan het contact met ouders terug naar normaal. Maar wat is normaal? Is dit het moment om het anders aan te pakken? In deze workshop komen verschillende opties om ouders te betrekken bij de zwemles langs. Hoe regel je dat je meer interactie krijgt? Welke informatie wil je geven en wanneer doe je dat? Hoe zet je het leerlingvolgsysteem effectief en positief in? Hoe ziet een effectieve kijkles eruit? En kunnen ouders écht meedoen met de zwemles?
Interesse? Volg dan deze workshop in ronde 5.
Workshop Flow in de zwemles bij autisme – Maaike de Valk (Go with the flow coaching bij autisme)
In deze workshop word je meegenomen in de wereld van autisme. In het kort wordt uitgelegd wat autisme inhoudt, je ervaart het en wordt er gekeken naar praktische oplossingen voor situaties binnen de zwemles.
Maaike de Valk heeft al meer dan 10 jaar ervaring met het lesgeven aan kinderen met iets extra's. Daarnaast is zij ervaringsdeskundige als moeder zijn van 3 kinderen met wat extra's, waaronder autisme.
Meer weten? Volg dan deze workshop in ronde 2.
Workshop Zwemles voor kinderen met TOS – Kitty Loduvica Hiert (Super Family)
Wist je dat er in Nederland ruim 266.000 kinderen zijn die moeite hebben met het leren zwemmen omdat er voor hun geen specifieke zwemeducatie is? We hebben het hier over kinderen met een taalontwikkelingsstoornis of TOS. Deze kinderen zijn super slim, leergierig, beweeglijk en zijn goed in nadoen. Echter hebben zij moeite met talige instructies.
Drie jaar geleden hebben Super Family en het Rivièrabad hun krachten gebundeld en zijn speciale Superhelden lessen begonnen. Deze zwemlessen zijn afgestemd op de leerbehoefte van kinderen met TOS, zodat zij, binnen dezelfde tijd als andere kinderen, met heel veel plezier hun zwemdiploma kunnen halen.
Voor deze praktijkdag geeft Kitty van Super Family een speciale workshop. Deze toegankelijke workshop is een combinatie tussen kennis over Taalontwikkelingsstoornis en fysieke voorbeelden van zwemeducatie.
Deze workshop wordt gehouden in ronde 3.
Workshop Leren zwemmen in open water – Mariska Hol (Nationale Raad Zwemveiligheid)
Het Nationaal Zwemdiploma C heeft als doelstelling kinderen zwemveilig te maken, ook voor vrijzwemmen in bijvoorbeeld recreatieplassen. De zwemlessen en diplomazwemmen vinden echter bijna altijd plaats in het zwembad. Kan het ook anders? En hoe gaan we om met de veiligheid, weersinvloeden en verantwoordelijkheid?
Vanuit het Nationaal Plan Zwemveiligheid zijn onderzoeksvragen opgenomen waar we als sector mee aan de slag kunnen. Dit zou als resultaat kunnen opleveren dat er kaders worden opgesteld om thematisch zwemlessen te kunnen organiseren in open water en om mogelijk diplomazwemmen voor Nationaal Zwemdiploma C in openwater te organiseren. Ook wordt nagegaan of kennis (naast vaardigheden) een expliciete plek kan krijgen.
Ervaringen 2021
In 2021 heeft SFN Tiel, zwembad de Waalslag’ gedurende een week een pilot uitgevoerd in samenwerking met lokale partners en de Nationale Raad Zwemveiligheid. Tijdens deze workshop worden hun ervaringen en aanpak met ons gedeeld.
Vervolg 2022
Wij zijn voornemens om in 2022 een landelijk vervolg te geven middels een uitgebreidere pilot met meerdere varianten. Wil je meedoen kom dan zeker naar deze workshop. Misschien hebben jullie al ervaringen opgedaan die je met ons wilt delen? Uiteraard ben je ook van harte welkom als je jezelf wilt oriënteren over zwemlessen in openwater. Deze workshop heeft dus een interactief karakter met hopelijk een vervolg in een nog samen te stellen landelijke werkgroep.
Je kunt deze workshop volgen in ronde 4.
Workshop Leren zwemmen in dieper water – Claartje Driessen (Zwembad Drie Essen)
Wil jij ook een sprong in het diepe wagen? Of heb je dat al gedaan en wil je wat tips en tools?
In de afgelopen 15 jaar heeft de opleidingsweg ‘Leren zwemmen in dieper water’ in steeds meer zwembaden een plek gekregen. Soms uit noodzaak bij zwemscholen die alleen maar dieper water ter beschikking hadden. Soms ook om de exploitatie te optimaliseren door de diepere bassins beter te benutten. En er zijn ook steeds meer zwembaden die bewust kiezen voor leren zwemmen in dieper water vanwege het hoge leerrendement.
Werk jij ook met kinderen in dieper water of ben je plan om dat te gaan doen? Neem dan deel aan deze workshop zodat we samen tot ‘verdieping’ kunnen komen over de motorische en pedagogische principes die ten grondslag liggen aan deze opleidingsweg. In deze workshop geeft Claartje (als ervaringsdeskundige) veel tips en praktische handvatten over de lesinhoud, de organisatie van de lessen en de mogelijkheid tot implementatie in jouw zwembad.
Deze workshop wordt gehouden in ronde 5.
Workshop Veilig in Zee met MDT – Brigitte Muller (Nationale Raad Zwemveiligheid)
De NRZ en Reddingsbrigade Nederland maken jongeren enthousiast om zich in te zetten voor de branche. Het project ‘Veilig in zee met MDT’ biedt een kans voor de zwembranche en reddingsbrigades om jongeren te binden aan hun organisatie én zich te verbinden aan een maatschappelijk doel. Tijdens hun MDT – maatschappelijke diensttijd – zetten jongeren tussen de 14 en 27 jaar zich, gemiddeld 80 uur, vrijwillig in binnen de zwembranche en kunnen zo hun talenten ontdekken. Wat kun jij de MDT-jongeren bieden om ze enthousiast te maken voor de branche?
In deze workshop vertellen we je alles over dit project en verkennen we samen wat voor kansen dit voor jouw organisatie kan bieden.
Je volgt hem in ronde 5.
Workshop Leren drijven 3.0 – Titeke Postma (Propulz.tP)
Hét belangrijkste doel van watergewenning is ‘leren drijven’. Soms zorgt het leren van deze vaardigheid ervoor dat kinderen lang in het eerste niveau blijven hangen. Of dat er veel spanning of zelfs angst ontstaat. In deze workshop ontdek je welke stappen je zet om kinderen te leren drijven met succes en plezier. Anders dan anders, maar helemaal ‘van deze tijd’.
Deze workshop wordt gehouden in ronde 1.
Workshop Hoe pas jij zwemveiligheid toe tijdens je zwemles? – Cindy van Erp-van den Heuvel (Golfbad Oss)
Tijdens deze workshop neemt Cindy je mee in de vertaalslag die zij gemaakt heeft om zwemveiligheid toe te passen tijdens de zwemlessen. Aan de hand van diverse basiselementen geeft zij voorbeelden van oefeningen en tips voor uitdagende materialen. Ook laat ze zien hoe kinderen reageren op het toevoegen van spelelementen tijdens standaard werkvormen, te water gaan met een (loop)fiets en is er ruimte om met elkaar te sparren.
Meer weten? Volg dan deze workshop in ronde 5.
WORKSHOPS IN HET WATER
Workshop Aquarunning in ondiep – Katrien Lemahieu (Kataqua)
Loop, stap, ren, sprint, spring,… een walhalla aan werkvormen in ondiep water voor een betere beheersing en goeie training van looppatronen. Gericht op senioren of deelnemers die beter willen lopen. Met theorie ondersteunde praktijk!
En… gewoon leuk om met elkaar te doen vandaag! Dat kan in ronde 1.
Workshop Spelenderwijs leren zwemmen, ook door het gat – Baukelien Kuiper (Zwembad de Waterwyck in Steenwijk)
Wie wil nu niet ‘het gat’ een leuker onderdeel van de zwemles laten zijn? En niet alleen dat, maar je kunt met deze zeilen ook eindeloos variëren in de zwemles, zodat kinderen ongemerkt in hun spel meer onder water gaan. Het saaie scherm met het ‘gat’ is nu een kleurrijk spel geworden, bestaande uit vrolijke doorzwemschermen of gekleurde schermen met allerlei vormen, die op heel veel manieren gebruikt kunnen worden. Je kunt er eindeloos mee variëren. In deze workshop leer je talloze mogelijkheden die deze doorzwemzeilen bieden. En……….. misschien kunnen we er met elkaar nog meer mogelijkheden bedenken.
Ben je al nieuwsgierig? Volg dan deze workshop in ronde 2.
Workshop Snorkelen – Rob Fokkinga
In deze workshop maak je als (toekomstig) instructeur van de nieuwe snorkeldiploma’s kennis met de verschillende onderdelen van het examenprogramma en leer en oefen je het aanleren en de verbetering van de dolfijnslag.
Doe lekker mee in ronde 3.
Workshop Inzetten van stuurkaarten; hoe laat je stuurkaarten voor je werken? – Barbara de Jong-Huls (Zwemonderneming BARBARA)
Het gebruik van stuurkaarten is in het moderne zwemonderwijs niet meer weg te denken. Toch worden de stuurkaarten om verschillende redenen weinig toegepast. Hoe fijn is het om minder te hoeven uitleggen, écht meer aandacht te hebben voor de individuele leerling, meer rust te hebben in je les en je de zwemles meer op maat kan aanbieden? Doe ideeën op om in je eigen lessen de leerlingen zelfstandig te laten ervaren. Kijk hoe je structuur kan bieden. Ervaar hoe je ouders samen met hun kind kan laten oefenen. En wordt geïnspireerd om tijdens het recreatief zwemmen je klanten (gericht) te laten spelen.
Leer hier alles over in ronde 4.
EN VERDER…
Normeringssessie – Regio-adviseurs (Nationale Raad Zwemveiligheid)
Tijdens de Normeringssessie wordt, door het bekijken van filmpjes, met elkaar besproken wat we van de uitvoering van zwemslagen vinden en leggen dit naast de normeringen die staan beschreven in de Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s. Hierdoor wordt duidelijk wat we als normering hanteren. Het geeft je inzicht in hoe hoog jij binnen jouw organisatie de lat legt en of dit misschien bijgesteld kan/moet worden.
Wees erbij in ronde 5.
Digitale toets Examinator Nationale Zwemdiploma’s
Uiteraard is er ook deze dag weer de mogelijkheid om de digitale toets Examinator Nationale Zwemdiploma's te halen.
Dit kan in ronde 1, 4 of 5.