Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Nationale ZwemChallenge: concept om zwemveiligheid te testen

De Nationale ZwemChallenge is een concept voor zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen om de zwemveiligheid van kinderen en volwassenen op een uitdagende manier te testen.

Klik hier om je aan te melden als organisator van de Nationale ZwemChallenge. Zo help je mensen inzichtelijk te maken hoe zwemveilig ze zijn gerelateerd aan de Nationale Norm Zwemveiligheid (= het niveau van Nationaal Zwemdiploma C). Iedereen kan het uitdagende parcours van deze leuke Challenge afleggen: volwassenen, kinderen, (groot)ouders samen met de (klein)kinderen en schoolklassen. Na het afleggen van de Challenge ontvangen deelnemers een certificaat met een persoonlijk advies hoe de zwemvaardigheden, waar nodig, te verbeteren. De Nationale Raad Zwemveiligheid heeft een handleiding opgesteld hoe de Nationale ZwemChallenge te organiseren (beschikbaar na aanmelding). Dit is een leidraad. Je hebt veel ruimte om het parcours een eigen invulling te geven. Daarnaast kun je het vervolgaanbod, dat je wilt aanbieden om de deelnemers die dat nodig hebben, helemaal zelf bepalen.

Waarom is de Nationale ZwemChallenge ontwikkeld?
Zwemvaardigheid kan afnemen als je niet regelmatig blijft zwemmen. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Hogeschool Windesheim vanuit het inmiddels afgeronde kennisproject NL Zwemveilig.

In dit onderzoek is de zwemveiligheid gemeten door kinderen die al enige tijd in het bezit zijn van Zwemdiploma B opnieuw te toetsen op de vereiste vaardigheden. Het blijkt dat bijna de helft van de kinderen niet meer voldeed aan de eisen bij bepaalde onderdelen, zowel bij het zwemmen met kleren aan als in badkleding. De belangrijkste conclusie is dat je zwemmen moet blijven onderhouden om zwemveilig te zijn. Daarom is het belangrijk dat kinderen én volwassenen periodiek checken hoe zwemveilig ze nog zijn. Dit kan met de Nationale ZwemChallenge!

Plezier staat centraal
De Challenge bestaat uit twee delen: een SurvivalChallenge (gekleed) en een FunChallenge (in badkleding). Uitgangspunt is dat zwemlesaanbieders checken op diverse onderdelen van het Nationaal Zwemdiploma C (= de Nationale Norm Zwemveiligheid). Deelnemers krijgen na afloop een deelnamecertificaat met persoonlijk advies met waar nodig een vervolgaanbod om de zwemveiligheid weer op peil te brengen.

Volop aandacht
De Nationale Raad Zwemveiligheid brengt de Nationale ZwemChallenge samen met haar partners volop onder de aandacht via landelijke en regionale media, social media en via www.nationalezwemchallenge.nl. Er is een communicatiepakket ontwikkeld voor zwemlesaanbieders met flyers, posters, deelnamecertificaten, medailles en (gratis) digitale promotiemiddelen. Hiermee kun je aandacht vragen voor deze activiteit in jouw zwembad.

Minimale inspanning, maximaal resultaat

  • Meld je aan. Je ontvangt een bevestiging per e-mail en kunt daarna in de webwinkel om de Nationale ZwemChallenge in jouw eigen zwembad te organiseren.
  • Let op: je hoeft je maar een keer aan te melden als organisator van de Nationale ZwemChallenge. Klik hier voor een actueel overzicht.
  • Schaf het communicatiepakket aan met wervingsflyers, posters, medailles, deelnamecertificaten en (gratis) digitale promotiematerialen.
  • Plan minimaal één keer de Nationale ZwemChallenge in.
  • Zorg voor een aantrekkelijk vervolgaanbod.
  • Promoot je deelname online met de gratis digitale promotiematerialen.
  • Haak aan bij de landelijke berichtgeving.
  • Heb plezier en draag bij aan ‘Heel Nederland zwemveilig’.

Jullie doen toch ook mee?
Klik hier om je als zwemlesaanbieder aan te melden om de Nationale ZwemChallenge te gaan organiseren. Na verwerking van je aanmelding ontvang je een bevestiging en kun je het communicatiepakket bestellen met flyers, posters, deelnamecertificaten en medailles en de Challenge in jouw zwembad gaan organiseren.

Meer informatie?
Wil je meer weten over de Nationale ZwemChallenge? Vul het formulier hieronder in en ontvang de handleiding.

reCAPTCHA is required.

   Nationale Zwemchallenge, doe jij mee?  

Ben je consument en wil je meer weten over de Nationale ZwemChallenge? Kijk dan op www.nationalezwemchallenge.nl

Video kick-off Nationale ZwemChallenge – 17 april 2019