Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Kennis en opleiding

Kennis en opleiding

De Nationale Raad Zwemveiligheid wil dat mensen zo goed mogelijk kunnen zwemmen en plezier hebben in het water, zwemlesaanbieders de hoogste kwaliteit bieden en mensen die werken in de zwembranche zo goed mogelijk zijn opgeleid. Kennis en goede opleidingen zijn voorwaarden om dit te bereiken.

Wij zijn ervan overtuigd dat medewerkers in de zwembranche dé bepalende factor zijn voor een veilige zwemomgeving. Zwemonderwijzer en andere beroepen in het zwembad zijn ‘vrije beroepen’. De overheid eist niet dat iemand die zwemles geeft een opleiding tot zwemonderwijzer moet hebben gevolgd. Wij als Nationale Raad Zwemveiligheid vinden dat iedereen die zwemles geeft wel goed opgeleid dient te zijn. Kinderen en ouders hebben daar recht op. Daarom bewaken wij de kwaliteit van beroepsopleidingen tot allround zwembadmedewerker en technisch medewerker in de zwembranche.

Goede opleidingen
Wij bewaken de kwaliteit van het beroepsonderwijs in de zwembranche door:

 • Toezicht te houden op de examinering en de kwaliteit van de studenten.
 • Het stellen van kwaliteitscriteria aan beroepsonderwijsinstituten en de docenten.
 • Het toetsen van de inhoud van de studiestof (leermiddelen) en het uitgeven van competentieopdrachten.

Mensen die werken in de zwembranche doen dat met een ongelooflijke passie. Ze houden van het werken met mensen. Ze vinden het fijn om mensen iets te leren en om ze een leuk dagje of middagje uit te bezorgen in het zwembad. Wij willen graag erkenning en waardering voor de beroepen in de zwembranche.

Kennis
Wij verzamelen kennis en expertise en verspreiden dit onder zwemlesaanbieders, zwemonderwijzers en beroepsonderwijsinstituten. Wij inspireren en stimuleren hen om de kwaliteit van zwemles continu te verhogen en het productaanbod te innoveren. Dit doen wij onder andere vanuit het Nationaal Plan Zwemveiligheid en via onze landelijke Kennisevenementen.

Onze evenementen Meer informatie over onze evenementen

 • Praktijkdag Zwemonderwijs

  • Donderdag 6 juni 2024
  • Zwembad Valkenhuizen in Arnhem
  • Zwemonderwijsgevenden en Hoofden Zwemzaken
  • Organisator: Nationale Raad Zwemveiligheid
  Op 6 juni a.s. vindt de Praktijkdag Zwemonderwijs plaats. Dit jaar op een andere locatie dan we gewend zijn, namelijk in zwembad Valkenhuizen in Arnhem. Het programma is bekend, dus je kunt je vanaf nu definitief aanmelden. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.     Lees meer
  Praktijkdag Zwemonderwijs
 • Dag van het Zwemonderwijs 2024

  • Wanneer: dinsdag 10 december 2024
  • Waar: Hotel & Conferentiecentrum Woudschoten in Zeist
  • Voor wie: zwemonderwijsgevenden en hoofden zwemzaken
  Ook dit jaar organiseren we weer de Dag van het Zwemonderwijs! Wil je verzekerd zijn van een plekje, kun je je alvast, geheel vrijblijvend, vooraanmelden via dit formulier. Dit jaar vindt de Dag van het Zwemonderwijs plaats in Zeist op dinsdag 10 december. Workshops en masterclasses Zoals altijd zal het programma bestaan uit een plenaire... Lees meer
  Dag van het Zwemonderwijs 2024