Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Kennis en opleiding

Kennis en opleiding

De Nationale Raad Zwemveiligheid wil dat mensen zo goed mogelijk kunnen zwemmen en plezier hebben in het water, zwemlesaanbieders de hoogste kwaliteit bieden en mensen die werken in de zwembranche zo goed mogelijk zijn opgeleid. Kennis en goede opleidingen zijn voorwaarden om dit te bereiken.

Wij zijn ervan overtuigd dat medewerkers in de zwembranche dé bepalende factor zijn voor een veilige zwemomgeving. Zwemonderwijzer en andere beroepen in het zwembad zijn ‘vrije beroepen’. De overheid eist niet dat iemand die zwemles geeft een opleiding tot zwemonderwijzer moet hebben gevolgd. Wij als Nationale Raad Zwemveiligheid vinden dat iedereen die zwemles geeft wel goed opgeleid dient te zijn. Kinderen en ouders hebben daar recht op. Daarom bewaken wij de kwaliteit van beroepsopleidingen tot allround zwembadmedewerker en technisch medewerker in de zwembranche.

Goede opleidingen
Wij bewaken de kwaliteit van het beroepsonderwijs in de zwembranche door:

 • Toezicht te houden op de examinering en de kwaliteit van de studenten.
 • Het stellen van kwaliteitscriteria aan beroepsonderwijsinstituten en de docenten.
 • Het toetsen van de inhoud van de studiestof (leermiddelen) en het uitgeven van competentieopdrachten.

Mensen die werken in de zwembranche doen dat met een ongelooflijke passie. Ze houden van het werken met mensen. Ze vinden het fijn om mensen iets te leren en om ze een leuk dagje of middagje uit te bezorgen in het zwembad. Wij willen graag erkenning en waardering voor de beroepen in de zwembranche.

Kennis
Wij verzamelen vanuit ons Kenniscentrum Zwemmen kennis en expertise en verspreiden dit onder zwemlesaanbieders, zwemonderwijzers en beroepsonderwijsinstituten. Wij inspireren en stimuleren hen om de kwaliteit van zwemles continu te verhogen en het productaanbod te innoveren. Dit doen wij onder andere met het project NL Zwemveilig en via onze landelijke Kennisevenementen.

Onze evenementen Meer informatie over onze evenementen

 • Zwembadcongres ‘Een leven lang zwemmen’

  • Wanneer: 1 oktober 2021
  • Locatie: Sportiom in ‘s-Hertogenbosch
  • Organisator: VSG
  In het sportcentrum Sportiom gaan we met elkaar op zoek naar antwoorden op de verschillende vragen rondom het thema ‘Een leven lang zwemmen’, ter afsluiting van de digitale zwembad webinars die in de eerste helft van 2021 zijn georganiseerd. Onder leiding van onze dagvoorzitter Arko van Brakel zal tijdens het plenaire programma door verschillende sprekers... Lees meer
  Zwembadcongres ‘Een leven lang zwemmen’
 • Dag van het Zwemonderwijs voor zwem- en duikverenigingen en reddingsbrigades

  • 9 oktober 2021
  • De Duikenburg in Echteld
  • Dit evenement is exclusief voor kader en bestuur van zwem- en duikverenigingen en reddingsbrigades.
  • Organisatoren: KNZB, NCS, Reddingsbrigade Nederland en Nationale Raad Zwemveiligheid
  Tot onze enorme spijt konden we ook in 2021 dit evenement, dat gepland stond op zaterdag 9 oktober, vanwege Corona, niet organiseren. Zodra een nieuwe datum gepland is, zullen we deze hier uiteraard publiceren.     Lees meer
  Dag van het Zwemonderwijs voor zwem- en duikverenigingen en reddingsbrigades