Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Kennis en opleiding

Kennis en opleiding

De Nationale Raad Zwemveiligheid wil dat mensen zo goed mogelijk kunnen zwemmen en plezier hebben in het water, zwemlesaanbieders de hoogste kwaliteit bieden en mensen die werken in de zwembranche zo goed mogelijk zijn opgeleid. Kennis en goede opleidingen zijn voorwaarden om dit te bereiken.

Wij zijn ervan overtuigd dat medewerkers in de zwembranche dé bepalende factor zijn voor een veilige zwemomgeving. Zwemonderwijzer en andere beroepen in het zwembad zijn ‘vrije beroepen’. De overheid eist niet dat iemand die zwemles geeft een opleiding tot zwemonderwijzer moet hebben gevolgd. Wij als Nationale Raad Zwemveiligheid vinden dat iedereen die zwemles geeft wel goed opgeleid dient te zijn. Kinderen en ouders hebben daar recht op. Daarom bewaken wij de kwaliteit van beroepsopleidingen tot allround zwembadmedewerker en technisch medewerker in de zwembranche.

Goede opleidingen
Wij bewaken de kwaliteit van het beroepsonderwijs in de zwembranche door:

 • Toezicht te houden op de examinering en de kwaliteit van de studenten.
 • Het stellen van kwaliteitscriteria aan beroepsonderwijsinstituten en de docenten.
 • Het toetsen van de inhoud van de studiestof (leermiddelen) en het uitgeven van competentieopdrachten.

Mensen die werken in de zwembranche doen dat met een ongelooflijke passie. Ze houden van het werken met mensen. Ze vinden het fijn om mensen iets te leren en om ze een leuk dagje of middagje uit te bezorgen in het zwembad. Wij willen graag erkenning en waardering voor de beroepen in de zwembranche.

Kennis
Wij verzamelen vanuit ons Kenniscentrum Zwemmen kennis en expertise en verspreiden dit onder zwemlesaanbieders, zwemonderwijzers en beroepsonderwijsinstituten. Wij inspireren en stimuleren hen om de kwaliteit van zwemles continu te verhogen en het productaanbod te innoveren. Dit doen wij onder andere met het project NL Zwemveilig en via onze landelijke Kennisevenementen.

Onze evenementen Meer informatie over onze evenementen

 • Praktijkdag Zwemonderwijs

  • donderdag 12 mei 2022
  • Sportcomplex Merwestein in Nieuwegein
  • Zwemonderwijsgevenden en Hoofden Zwemzaken
  • Organisator: Nationale Raad Zwemveiligheid
  UPDATE 23/11/2021: De Praktijkdag Zwemonderwijs die op 9 december a.s. in Nieuwegein zou plaatsvinden wordt uitgesteld. Afgelopen week werd duidelijk dat doorgaan steeds lastiger werd. We zien aan de ene kant de behoefte naar het uitwisselen van ervaringen, en het opdoen van kennis en inspiratie. Maar in de huidige situatie voelt het anderzijds steeds minder... Lees meer
  Praktijkdag Zwemonderwijs
 • ZwembadBranche Dag

  • 11 oktober 2022
  • Midden Nederland Hallen te Barneveld
  • Iedereen die werkzaam is in / betrokken is bij de zwembadbranche
  • Organisator: ZwembadBranche
  Update november 2021: ZwembadBranche dag 2021 is afgelast. De editie voor 2022 zal plaatsvinden op 11 oktober. ——————————————————————————————————————————————————————————————————–   Eindelijk mogen we elkaar weer ontmoeten en daarom wordt op dinsdag 30 november de ZwembadBranche Dag weer georganiseerd. Een beurs voor en door professionals in de zwembranche!  NRZ en WiZZ gezamenlijk op de beurs De Nationale... Lees meer
  ZwembadBranche Dag