Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Kennis en opleiding

Kennis en opleiding

De Nationale Raad Zwemveiligheid wil dat mensen zo goed mogelijk kunnen zwemmen en plezier hebben in het water, zwemlesaanbieders de hoogste kwaliteit bieden en mensen die werken in de zwembranche zo goed mogelijk zijn opgeleid. Kennis en goede opleidingen zijn voorwaarden om dit te bereiken.

Wij zijn ervan overtuigd dat medewerkers in de zwembranche dé bepalende factor zijn voor een veilige zwemomgeving. Zwemonderwijzer en andere beroepen in het zwembad zijn ‘vrije beroepen’. De overheid eist niet dat iemand die zwemles geeft een opleiding tot zwemonderwijzer moet hebben gevolgd. Wij als Nationale Raad Zwemveiligheid vinden dat iedereen die zwemles geeft wel goed opgeleid dient te zijn. Kinderen en ouders hebben daar recht op. Daarom bewaken wij de kwaliteit van beroepsopleidingen tot allround zwembadmedewerker en technisch medewerker in de zwembranche.

Goede opleidingen
Wij bewaken de kwaliteit van het beroepsonderwijs in de zwembranche door:

 • Toezicht te houden op de examinering en de kwaliteit van de studenten.
 • Het stellen van kwaliteitscriteria aan beroepsonderwijsinstituten en de docenten.
 • Het toetsen van de inhoud van de studiestof (leermiddelen) en het uitgeven van competentieopdrachten.

Mensen die werken in de zwembranche doen dat met een ongelooflijke passie. Ze houden van het werken met mensen. Ze vinden het fijn om mensen iets te leren en om ze een leuk dagje of middagje uit te bezorgen in het zwembad. Wij willen graag erkenning en waardering voor de beroepen in de zwembranche.

Kennis
Wij verzamelen vanuit ons Kenniscentrum Zwemmen kennis en expertise en verspreiden dit onder zwemlesaanbieders, zwemonderwijzers en beroepsonderwijsinstituten. Wij inspireren en stimuleren hen om de kwaliteit van zwemles continu te verhogen en het productaanbod te innoveren. Dit doen wij onder andere met het project NL Zwemveilig en via onze landelijke Kennisevenementen.

Onze evenementen Meer informatie over onze evenementen

 • Dag van het Zwemonderwijs voor zwem- en duikverenigingen en reddingsbrigades

  • zaterdag 7 oktober 2023
  • Locatie: De Duikenburg in Echteld
  • kader van zwem- en duikverenigingen en reddingsbrigades
  • Organisatoren: Nationale Raad Zwemveiligheid is samenwerking met KNZB, NOB, NCS en Reddingsbrigade Nederland
  Jaarlijks organiseert de NRZ in samenwerking met de KNZB, NCS, NOB en Reddingsbrigade Nederland een evenement speciaal voor kader van verenigingen. Ook dit jaar staat deze gepland en wel op zaterdag 7 oktober 2023 in Echteld. Om verzekerd te zijn van een plekje én om voorrang te krijgen bij het kiezen van  je persoonlijke programma... Lees meer
  Dag van het Zwemonderwijs voor zwem- en duikverenigingen en reddingsbrigades
 • Dag van het Zwemonderwijs 2023

  • Datum/tijd: vrijdag 1 december 2023
  • Locatie: Kontakt der Kontinenten in Soesterberg
  • De Dag van het Zwemonderwijs richt zich op zwemlesgevers, hoofden zwemzaken en commissieleden van zwembaden, zwemscholen, zwemverenigingen, reddingsbrigades en duik- en snorkelverenigingen. Kortom, iedereen die betrokken is bij zwemlessen in Nederland is welkom.
  • Organisator: Nationale Raad Zwemveiligheid
  Dit jaar vindt de Dag van het Zwemonderwijs plaats op vrijdag 1 december in Kontakt der Kontinenten in Soesterberg, een prachtige locatie in het midden van het land. We werken hard om weer een mooi programma neer te zetten.  Om verzekerd te zijn van een plekje en als eerste kunnen kiezen uit de verschillende workshops,... Lees meer
  Dag van het Zwemonderwijs 2023