Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Kennis en opleiding

Kennis en opleiding

De Nationale Raad Zwemveiligheid wil dat mensen zo goed mogelijk kunnen zwemmen en plezier hebben in het water, zwemlesaanbieders de hoogste kwaliteit bieden en mensen die werken in de zwembranche zo goed mogelijk zijn opgeleid. Kennis en goede opleidingen zijn voorwaarden om dit te bereiken.

Wij zijn ervan overtuigd dat medewerkers in de zwembranche dé bepalende factor zijn voor een veilige zwemomgeving. Zwemonderwijzer en andere beroepen in het zwembad zijn ‘vrije beroepen’. De overheid eist niet dat iemand die zwemles geeft een opleiding tot zwemonderwijzer moet hebben gevolgd. Wij als Nationale Raad Zwemveiligheid vinden dat iedereen die zwemles geeft wel goed opgeleid dient te zijn. Kinderen en ouders hebben daar recht op. Daarom bewaken wij de kwaliteit van beroepsopleidingen tot allround zwembadmedewerker en technisch medewerker in de zwembranche.

Goede opleidingen
Wij bewaken de kwaliteit van het beroepsonderwijs in de zwembranche door:

 • Toezicht te houden op de examinering en de kwaliteit van de studenten.
 • Het stellen van kwaliteitscriteria aan beroepsonderwijsinstituten en de docenten.
 • Het toetsen van de inhoud van de studiestof (leermiddelen) en het uitgeven van competentieopdrachten.

Mensen die werken in de zwembranche doen dat met een ongelooflijke passie. Ze houden van het werken met mensen. Ze vinden het fijn om mensen iets te leren en om ze een leuk dagje of middagje uit te bezorgen in het zwembad. Wij willen graag erkenning en waardering voor de beroepen in de zwembranche.

Kennis
Wij verzamelen vanuit ons Kenniscentrum Zwemmen kennis en expertise en verspreiden dit onder zwemlesaanbieders, zwemonderwijzers en beroepsonderwijsinstituten. Wij inspireren en stimuleren hen om de kwaliteit van zwemles continu te verhogen en het productaanbod te innoveren. Dit doen wij onder andere met het project NL Zwemveilig en via onze landelijke Kennisevenementen.

Onze evenementen Meer informatie over onze evenementen

 • Dag van de Beroepsopleiding 2018 – Kennis over leren en veiligheid

  • Datum/tijd: Donderdag 22 maart 2018
  • Locatie: Dulon College, Reehorsterweg 80, Ede
  • Doelgroep: opleidingsdocenten van de beroepsopleiding Allround Zwembadmedewerker en stage/BPV-begeleiders vanuit de zwembaden/zwemscholen.
  • Organisator: Nationale Raad Zwemveiligheid
  De Dag van de Beroepsopleiding 2018 staat in het teken van nieuwe kennis over leren zwemmen en zwemveiligheid. Onder meer vanuit het project NL Zwemveilig zijn er recente inzichten over zwemveiligheid, toezichthouden en de manier waarop het zwemonderwijs in Nederland is georganiseerd. In info-sessies en workshops komen deze en diverse andere onderwerpen aan bod om... Lees meer
  Dag van de Beroepsopleiding 2018 – Kennis over leren en veiligheid
 • Dag van het Zwemonderwijs – Kinderen laten leren door te communiceren

  • Datum/tijd: dinsdag 17 april 2018 van 09.00 - 17.30 uur
  • Locatie: De Boerinn in Kamerik
  • Doelgroep: Zwemonderwijsgevenden en hoofden zwemzaken
  • Organisator: Nationale Raad Zwemveiligheid
  De Dag van het Zwemonderwijs staat dit jaar in het teken van communicatie. Als zwemonderwijzer ben je voor, tijdens en na de zwemles continu bezig met communicatie. Verbaal en non-verbaal zet je allerlei vormen van communicatie in om kinderen met veel plezier te leren zwemmen en zwemveilig te worden. Naast je contact met de kinderen... Lees meer
  Dag van het Zwemonderwijs – Kinderen laten leren door te communiceren