Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Maatwerk Examenprogramma's Nationale Zwemdiploma's

Maatwerk Examenprogramma's Nationale Zwemdiploma's

Binnen de Licentie Nationale Zwemdiploma’s is het mogelijk om een ‘eigen’ examenprogramma te maken. Een maatwerk examenprogramma geeft je als zwemlesaanbieder de vrijheid om het diplomazwemmen te laten aansluiten op je eigen lesmethode. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden van maatwerk.

Ruimte voor innovatie en flexibiliteit met maatwerk
Als Nationale Raad Zwemveiligheid willen we samen met zwemlesaanbieders de kwaliteit van het zwemonderwijs borgen. In de Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s staan daarom minimale normeringen beschreven waar aan moet worden voldaan bij de uitgifte van de Nationale Zwemdiploma’s. Deze normeringen zijn gebaseerd op de basisfaciliteiten van een zwembad. Beschikt jouw zwembad over een stroming of golfslagbad, overweeg dan om je te onderscheiden met een passende lesmethode en de uitvoering van een maatwerk examenprogramma. Maatwerk geeft je de flexibiliteit om af te wijken van het standaard examenprogramma. Daarnaast biedt het mogelijkheden voor innovatie van het zwemonderwijs en het diplomazwemmen.

Aansluiten op de lesmethode
Met maatwerk is het mogelijk om proeven aan te passen, nieuwe proeven te bedenken en daarmee een heel nieuw examenprogramma samen te stellen. Je kunt een maatwerk examenprogramma laten aansluiten op jouw lesmethode en gebruik maken van een specifiek deel van het zwembad.

Een goedgekeurd maatwerkprogramma gebruiken
Om het makkelijk te maken kun je gebruik maken van goedgekeurde maatwerkprogramma’s. Dit zijn examenprogramma’s die al goedgekeurd zijn door de Toetsingscommissie Maatwerk Examenprogramma. Als je gebruik wilt maken van een goedgekeurd examenprogramma, hoef je alleen de maatwerkcode door te geven aan de regioadviseur. Na ontvangst van de bevestiging dat je dit maatwerk examenprogramma mag gebruiken, kun je het introduceren bij de eerstvolgende keer diplomazwemmen.

Dit geldt alleen als je van één maatwerkprogramma gebruik wilt maken. Indien je graag maatwerkprogramma’s wilt combineren moet er een nieuw maatwerkprogramma worden aangevraagd. Het is niet mogelijk om zomaar maatwerk examenprogramma’s te combineren. Elk maatwerk examenprogramma wordt aan de toetsingscommissie voorgelegd.

Maatwerk ontwikkelen en aanvragen
Ieder zelf ontwikkeld maatwerk examenprogramma, dat afwijkt van het standaard examenprogramma, wordt eerst getoetst door de Toetsingscommissie Maatwerk Examenprogramma’s. Deze Toetsingscommissie beoordeelt of een maatwerk examenprogramma voldoet aan de voorwaarden in de Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s.

Om je op weg te helpen met het ontwikkelen van een eigen Examenprogramma ontwikkelden we een handboek met handige checklist. Nadat je alle stappen hebt doorlopen kun je hieronder je eigen gemaakte Examenprogramma aanvragen.

Maatwerk aanvragen

Heb je vragen? Neem dan contact op met de Toetsingscommissie Maatwerk Examenprogramma’s.

 • Handboek Maatwerk Examenprogramma

  Wil je meer weten over maatwerk en checken of het wat voor je is? Download dan het handboek ‘Maatwerk Examenprogramma's Nationale Zwemdiploma's’.Lees verder
  Meer over {{data.teaser_title}}
 • Webformulier aanvraag Maatwerk Examenprogramma

  Met dit formulier kan een nieuw Maatwerk Examenprogramma worden aangevraagd. Het is belangrijk dat je goed hebt gekeken of aan de gestelde voorwaarden voor een Maatwerk Examenprogramma is voldaan.Lees verder
  Meer over {{data.teaser_title}}

Meer over maatwerk

 • Blog: ‘Maatwerk’ als mogelijkheid voor eenduidige zwemdiploma’s

  23 december 2022 Titeke Postma: 'Het lijkt me dat een eenduidig zwemdiploma qua toetsinhoud niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. De optie ‘maatwerk’ is daarvoor een hele goede oplossing.' Ze legt uit hoe dit werkt.Lees verder
  Meer over {{data.teaser_title}}
 • Blog: Is het inderdaad zo slecht gesteld met de kwaliteit van het zwemonderwijs?

  29 november 2022 In haar nieuwste blog gaat Titeke Postma in op de kwaliteit van het zwemonderwijs in Nederland. Wetgeving ontbreekt, iedereen kan een eigen zwemdiploma bedenken, maken en uitgeven. Wat betekent dit?Lees verder
  Meer over {{data.teaser_title}}