Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Opleidingen

Opleidingen

Er zijn twee beroepsopleidingen in de zwembranche: tot Allround zwembadmedewerker en Zwembadtechniek (technisch medewerker). Je kunt binnen deze opleidingen ook onderdelen volgen tot bijvoorbeeld zwemonderwijzer, toezichthouder of onderhoudsmedewerker.

De opleidingen zijn zo opgebouwd dat je kunt volgen wat bij je past. Wil je bijvoorbeeld alleen zwemonderwijzer worden dan volg je het onderdeel Lesgever Zwem-ABC. Vind je het ook leuk om daarnaast toezicht te houden en activiteiten als aquajoggen en baby-peuter zwemmen te geven? Dan volg je ook de onderdelen Lifeguard zwembad en Begeleider recreatieve zwemactiviteiten. Je bent Allround zwembadmedewerker wanneer je deze drie certificaten op zak hebt.

Voel je je meer aangetrokken tot de techniek, dan kun je kiezen voor opleidingen tot Onderhoudsmedewerker of Medewerker/Senior/Hoofd technische dienst. Jij houdt het zwembad ‘in optimale conditie’ met jouw goede technische kennis.

Heb je een vraag over de beroepsopleidingen? Bekijk dan eens de veelgestelde vragen.

Rol Nationale Raad Zwemveiligheid
De Nationale Raad Zwemveiligheid bewaakt de kwaliteit van beroepsopleidingen Allround zwembadmedewerker en Zwembadtechniek in de zwembranche. We houden toezicht op de organisatie van de opleiding, op het eindniveau en bij examens. Wij verstrekken branchecertificaten/-diploma’s.

Indien er een geschil is ontstaan tussen een opleidingsinstituut dat over een licentie van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) beschikt en een cursist, kan de cursist de NRZ verzoeken op te treden als bemiddelaar. Meer over deze bemiddeling vind je hier.

Examenraad beroepsopleidingen
De Examenraad van de opleidingen Allround zwembadmedewerker en Zwembadtechniek houdt toezicht op de kwaliteit van examens en opleidingsinstituten van de beroepsopleidingen van de zwembranche.

Waar een opleidingsinstituut aan moet voldoen is opgenomen in de ‘kwaliteitscriteria voor opleidingsinstituten‘.

Beroepenvideo’s
Voor onze opleidingsinstituten hebben we een aantal video’s ontwikkeld over werken in het zwembad. In acht portretten van zwembadmedewerkers vertellen ze wat ze doen en wat ze zo leuk vinden aan hun specifieke functie als Lifeguard, Begeleider recreatieve zwemactiviteiten, Lesgever Zwem-ABC of Medewerker technische dienst.

Hieronder zie je een compilatie van de diverse video’s. Klik hier om ze allemaal te bekijken.