Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Zwem-ABC en andere Nationale Zwemdiploma's

Zwem-ABC en andere Nationale Zwemdiploma's

De Nationale Zwemdiploma’s worden landelijk uitgegeven door de Nationale Raad Zwemveiligheid en bestaan uit het Zwem-ABC, de Zwemcertificaten, Nationale Snorkeldiploma’s, Nationale Survivaldiploma’s en de Zwemvaardigheidsdiploma’s.

Het Zwem-ABC is de basis van goed zwemonderwijs. Je voldoet aan de Nationale Norm Zwemveiligheid als je het Nationaal Zwemdiploma C van de Nationale Raad Zwemveiligheid op zak hebt. Zwemveiligheid kan je alleen behouden door oefening. Het is belangrijk om te blijven zwemmen. Dit kan met het vervolgaanbod na het Zwem-ABC. De diplomalijnen uit het vervolgaanbod zijn erop gericht om kinderen ook na het behalen van de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C plezier te laten hebben in het water om zo de zwemvaardigheid op peil te houden. 

Zwemdiploma A
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties. Zwemdiploma A is de opstap naar Zwemdiploma B en het complete Zwem-ABC.

Zwemdiploma B
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling. Zwemdiploma B is de tussenstap naar Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid.

Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Hoe weet je of je hét Nationaal Zwemdiploma
van de Nationale Raad Zwemveiligheid in handen hebt?
Het Nationaal Zwemdiploma van de Nationale Raad Zwemveiligheid is een waardedocument. Helaas rouleren er ook kopieën of nagemaakte exemplaren. Wil je zeker weten dat je een Nationaal Zwemdiploma A, B of C van de Nationale Raad Zwemveiligheid hebt? Check dan of het diploma voorzien is van de echtheidskenmerken.

Klik hier om het document met de uitleg hierover te downloaden.

Zwemcertificaten A, B en C
De Nationale Norm Zwemveiligheid met het Zwemdiploma C is voor vrijwel iedereen haalbaar. Er is speciale aandacht voor kinderen met een (tijdelijke) beperking. Een groot aantal van deze kinderen haalt het zwemdiploma, maar wanneer dat lang duurt of toch niet haalbaar is dan zijn er de Nationale Zwemcertificaten A, B en C. Zwemcertificaten zijn, net als het Zwem-ABC, stappen op weg naar zwemveiligheid. Bij ieder Zwemcertificaat is sprake van een verplicht onderdeel, dat een zekere mate van zwemveiligheid in zich heeft en een open deel afhankelijk van de mogelijkheden van het kind.

Nationale Snorkeldiploma’s
De vernieuwde Nationale Snorkeldiploma’s 1, 2 en 3 worden per 1 juni 2021 uitgegeven onder de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. Tijdens de snorkellessen bouwen kinderen aan hun conditie en leren ze de vaardigheden van het snorkelen.

Nationale Survivaldiploma’s
De vernieuwde Nationale Survivaldiploma’s 1, 2 en 3 worden per 1 januari 2024 uitgegeven onder de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. Tijdens de survivallessen leren kinderen extra vaardigheden om zichzelf te redden als ze onverwacht in het water terecht komen en wat ze absoluut wel en niet moeten doen als een vriendje in nood is.

Zwemvaardigheidsdiploma’s
Kinderen die het leuk vinden om na het behalen van het Zwem-ABC nog meer te leren, kunnen hun zwemvaardigheid verder vergroten met de algemene en specifieke Zwemvaardigheidsdiploma’s.

  • Zwemvaardigheid 1, 2 en 3: na het Zwem-ABC kan je de zwemvaardigheid en zwemveiligheid verder vergroten met de Zwemvaardigheidsdiploma’s.
  • Aquasportief voor Kids 1, 2 en 3: kinderen tussen de 6 en 12 jaar leren op muziek te bewegen in het water en samen met andere kinderen een dans in elkaar te zetten.
  • Springen van de plank 1, 2 en 3: kinderen leren allerlei sprongen van de kant en van de plank.
  • Wereldzwemslagen 1, 2 en 3: kinderen maken een reis over de wereld en door de geschiedenis en leren huidige en historische zwemslagen die over de hele wereld worden en werden gezwommen.
  • Synchroonzwemmen 1, 2 en 3: kinderen leren met ballet in het water de basis van synchroonzwemmen.
  • Waterpolo 1, 2 en 3: kinderen leren de beginselen van waterpolo als balsport.

Ben je aan het oriënteren op zwemles en leren zwemmen? Je bent nu op de website voor de zwembranche. Meer informatie over zwemles en zwemles staat op: allesoverzwemles.nl

Lars heeft 20 Nationale Zwemdiploma's behaald

Lars is een echte waterrat. Naast het Zwem-ABC heeft hij ook nog 17 andere Nationale Zwemdiploma's behaald. Denk hierbij aan Zwemvaardigheid, Survival en Snorkelen. In deze video vertelt hij er meer over. Ook heeft hij nog tips voor de zwemonderwijzer en de kinderen die nu op zwemles zitten.