Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Nationale Maand van de Zwemveiligheid

Van 17 april tot en met 17 mei 2019 vond de eerste Nationale Maand van de Zwemveiligheid plaats. Deze campagne is een initiatief van de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid en gekoppeld aan het kennisproject NL Zwemveilig. Jaarlijks verdrinken nog steeds kinderen en volwassenen. Met de Nationale Maand van de Zwemveiligheid wordt extra aandacht gevraagd voor het belang van de zwemveiligheid van iedereen in Nederland. Onderdeel van deze campagne was de lancering van de Nationale ZwemChallenge, een nieuw concept om de zwemveiligheid op een uitdagende manier te testen.

Sportminister Bruins opende woensdagmiddag 17 april 2019 de eerste Nationale Maand van de Zwemveiligheid in het Noorderparkbad in Amsterdam. Met de openingshandeling lanceerde minister Bruno Bruins, samen met zangeres en presentatrice Monique Smit, ook de Nationale ZwemChallenge. Klik hier voor de aankondiging en hier voor het fotoverslag.

Het motto van de Nationale Maand van de Zwemveiligheid is ‘Heel Nederland zwemveilig’. Zwemveilig zijn gaat vooral om kennis hebben van de risico’s van water en het beheersen van zwemvaardigheden om jezelf te kunnen redden. De campagne bestaat voor een deel uit algemene voorlichting gericht op alle Nederlanders en voor een deel uit specifieke voorlichting gericht op mensen voor wie het risico op verdrinking relatief hoger is. Er wordt samengewerkt met lokale en landelijke partners. Onderaan deze pagina staat een overzicht van alle partners. In deze maand willen we uiteenlopende kwetsbare doelgroepen, zoals nieuwkomers, bereiken en vragen we extra aandacht voor thema’s, waaronder herkennen van verdrinking en de risico’s van zwemmen in recreatieplassen of in de zee).

Gedragsverandering
Met de Nationale Maand van de Zwemveiligheid willen we samen met partners een aanzet geven tot gedragsverandering. Het doel is dat Nederlanders zich bewuster zijn van risico’s op verdrinking en weten hoe risico’s te voorkomen, dus goed voorbereid zijn in de buurt van water. We willen dat de zwemvaardigheden van Nederlanders worden vergroot, doordat meer mensen (willen) voldoen en blijven voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. En we willen dat ouders voor hun kind – vaker dan nu het geval is op basis van inhoudelijke motieven – een bewuste keuze maken voor een zwemlesaanbieder.

Test je zwemveiligheid met de Nationale ZwemChallenge
Tijdens de eerste Nationale Maand van de Zwemveiligheid lanceerde de Nationale Raad Zwemveiligheid het nieuwe concept de Nationale ZwemChallenge. Bij zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen die de Nationale ZwemChallenge aanbieden, kunnen kinderen en volwassen met minimaal zwemdiploma A de eigen zwemvaardigheden ervaren. De zwemveiligheid wordt getest door een uitdagend en leuk parcours. De Nationale ZwemChallenge helpt mensen inzichtelijk te maken hoe zwemveilig ze zijn gerelateerd aan de Nationale Norm Zwemveiligheid (= Nationaal Zwemdiploma C). Iedereen kan meedoen aan deze leuke Challenge: volwassenen, kinderen, (groot)ouders samen met de (klein)kinderen en schoolklassen. Na het afleggen van de Challenge ontvangen deelnemers een certificaat met een persoonlijk advies hoe de zwemvaardigheden, waar nodig, te verbeteren.

Meer informatie vind je op de consumentenwebsite www.nationalezwemchallenge.nl

Ben je Licentiehouder Nationale Zwemdiploma’s en wil je meer weten over het organiseren van de Nationale ZwemChallenge? Klik dan hier.

Klik hier voor een overzicht van alle publicaties gedurende de Nationale Maand van de Zwemveiligheid 2019.

Partners van de Nationale Maand van de Zwemveiligheid 2019:

Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)
FNV
GGD GHOR Nederland
KNZB
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Kenniscentrum Sport
Nationaal Fonds Kinderhulp
Mulier Instituut
NCS
Nederlandse Onderwatersport Bond
Adviesbureau Negen
Nidos
Pharos
RECRON
Reddingsbrigade Nederland
Veiligheid NL
Vereniging Sport en Gemeenten
www.zwemwater.nl
(Deskundigenberaad Zwemwater van de provincies)
Beroepsopleiders Allround Zwembadmedewerker
Licentiehouders Nationale Zwemdiploma’s