Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Beroepsopleider in Beeld – Mariniers Opleidingscentrum

‘Ook bij het Korps Mariniers en Koninklijke Marine hebben wij de wettelijke verplichting om voldoende gekwalificeerd personeel aan de badrand te hebben en daar willen wij ook aan voldoen. Tevens is dit een vorm van goed werkgeverschap zodat personeel ook civiel gecertificeerde certificaten/diploma’s behalen’, zo zegt Jacinto de Bruin van het Mariniers Opleidingscentrum, één van de aangesloten opleidingsinstituten van de beroepsopleiding Allround zwembadmedewerker.

De verscheidenheid aan beroepsgerichte opleidingen in de verschillende disciplines die het Korps Mariniers heeft, kenmerkt dit opleidingsinstituut. ‘Het Korps Mariniers opereert op de scheidslijn van land, lucht en water. Dat doet het korps zo wijd als de wereld strekt (Qua Patet Orbis); dat maakt ons uniek en onderscheidend’, zo zegt Jacinto. ‘Wij zijn een bijzonder actief opleidingscentrum dat aan de hand van de korpswaarden: ‘verbondenheid, kracht en toewijding’ doelmatig, doeltreffend en inspirerend beroepsgerichte opleidingen verzorgt. Zo ook onderdelen van de beroepsopleiding Allround Zwembadmedewerker.’

Jacinto vindt het leuk als hij instructeurs aan de badrand ziet staan die met vertrouwen, plezier en vooral veilig les geven. ‘Daar leggen wij ook de nadruk op bij onze cursisten: Probeer op een plezierige manier, met het oog op de veiligheid, je leerlingen zoveel mogelijk te leren en te verbeteren. Wij zijn dan ook pas echt tevreden als de cursisten hun leerwensen en de doelstelling van het Mariniers Opleidingscentrum hebben behaald.’

Een van de belangrijke veranderingen die Jacinto opmerkt is dat de opleiding in beweging is. ‘Er wordt nu veel meer gekeken naar het eventueel anders indelen/invullen van leergangen en werkzaamheden en dus ook de beroepsopleiding. Dit was toen wij begonnen in 2007 wel anders’. Jacinto hoopt ook meer gebruik te kunnen maken van ICT middelen ter ondersteuning van lessen en bedrijfsvoering. ‘Zodoende kunnen we beter aansluiten bij de huidige leerling/cursist en past dit in het moderne (zwem)onderwijs.’

Het Mariniers Opleidingscentrum geeft alle onderdelen van de beroepsopleiding Allround Zwembadmedewerker en examineert daarnaast ook zelf het Zwemmend Redden voor Zwembaden van Reddingsbrigade Nederland. Zij verzorgen opleidingen voor het gehele Commando Zeestrijdkrachten (CZSK), dit bestaat uit het Korps Mariniers en Koninklijke Marine.

Recente berichten

Meer Nieuws