Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Praktijkbeschrijving: Zwemles in natuurwater (1)

Popping Sport, Emmen:

‘In open water springen is al spannend genoeg’

De meeste kinderen leren zwemmen in een zwembad. Een veilige, goed te controleren plek, en dat is belangrijk bij zo’n spannend ervaring in een kinderleven. Maar wat als je een keertje in natuurwater gaat zwemmen? Of erger nog, per ongeluk in een rivier, kanaal of meer terecht komt? “Kinderen vallen meestal niet onder gunstige omstandigheden in het water.”

Deel 1: Popping Sport in Emmen organiseert jaarlijks enkele zwemlessen in een meertje dat vlakbij haar accommodatie ligt.

De zee, rivieren, meren. Een grote vijver met een dun laagje ijs. Open water levert overal in Nederland potentieel gevaarlijke situaties op. Zwembaden pakken de handschoen op met speciaal zwemaanbod: een of meerdere zwemlessen in open water.

“Kinderen vallen meestal niet onder gunstige omstandigheden in het water”, zegt Simone Popping van Popping Sport. “Daarom laten we kinderen kennis maken met natuurwater in onze zwemlessen. Een paar keer per jaar organiseren we zo’n zwemles voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 7 jaar. Dat doen we in juli of augustus. Dan is het water lekker warm – kinderen vinden het al spannend genoeg om in water te springen waarvan je de bodem niet kunt zien.”

Van A naar B
Naast de accommodatie van Popping Sport ligt een groot meer met een ponton erin. Perfect om daar vanaf in het water te springen. Een eindje verderop wordt een boot aangemeerd waar kinderen naartoe kunnen zwemmen. “We laten ze van punt naar punt zwemmen, een bal ophalen, door hoepels zwemmen en drijven. Zo raken ze vertrouwd met water dat elke keer weer anders kan zijn. Deze openwaterlessen zijn bij het B- of C-diploma inbegrepen, ze betalen daarvoor niets extra.”

Van de duik in het diepe buitenwater maakt Popping Sport een extraatje, iets om trots op te zijn vertelt Simone. “We zijn nu bezig met een certificaat, een beloning voor de kinderen die zich goed kunnen redden in open water.”

Op NL Zwemveilig verschijnen wekelijks artikelen over vernieuwende initiatieven van zwembaden in Nederland. Doel is een kennisbank gevuld met frisse, ondernemende ideeën van en voor zwembaden, zodat branchegenoten van elkaars ervaringen kunnen leren.

Over het onderwerp ‘zwemmen in open water’ verschijnen meerdere artikelen. Dit is de eerste editie.

Dit bericht is tot stand gekomen vanuit het kennisproject NL Zwemveilig.

Recente berichten

Meer Nieuws