Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Praktijkvoorbeeld: Kinderen blijven zwemmen (1)

Laco Gymics: Elke week zwemmen, maar dan anders

De ene maand verbeteren ze hun zwemslagen, de andere maand duiken ze in de onderwaterwereld, of leren ze trefzeker gooien en zwemmen met een bal. De kinderen die na hun zwemdiploma’s lid worden van Laco Gymics, leren in ieder geval zich helemaal thuis te voelen in het water. “Dit speelse zwemmen is zo populair dat we een wachtlijst hebben.”

Het was de marketingafdeling van Laco die het jaren geleden ontdekte: kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar vallen na het behalen van hun zwemdiploma’s in een gat: zwembaden hebben nauwelijks activiteiten voor jonge zwemmers, voor wie spelen nog heel belangrijk is. Ze zijn te jong voor het serieuze aanbod van verenigingen, zoals wedstrijdzwemmen en duiksport. Laco – beheerder van 40 sportaccommodaties in Nederland, waaronder zwembaden – ontwikkelde daarom Laco Gymics.

Ingrid van Pelt, manager van de Laco-accommodaties in Grave en Geldermalsen, vertelt wat Laco Gymics is: “Veel kinderen vinden zwemmen leuk maar kunnen nog niet zelfstandig naar het zwembad. Laco Gymics biedt elke week een andere speelse activiteit voor 6- tot 12-jarigen. Het is speciaal ontwikkeld voor deze doelgroep omdat het juist voor jonge kinderen zo belangrijk is dat ze blijven zwemmen.”

Hoe belangrijk? Van Pelt geeft een voorbeeld. “Kinderen die in de afgelopen jaren bij ons een zwemdiploma hebben gehaald, konden vorig jaar – als test – opnieuw diplomazwemmen om te kijken hoe het met hun zwemvaardigheid gesteld is. Daar kregen we heel veel aanmeldingen voor. Het verschil per kind bleek enorm groot, soms zelfs schrikbarend. Eén meisje raakte in paniek bij het onderdeel zwemmen met kleding. Daar schrokken de ouders van, omdat ze ervan uitgingen dat je kunt zwemmen zodra je je diploma’s hebt gehaald. Maar dat is niet zo, je moet daarna blíjven zwemmen. Dankzij Laco Gymics worden kinderen heel erg vaardig in het water.”

Laco Gymics biedt altijd een speels aanbod, al verschilt het programma per locatie. Van Pelt: “Zo hebben we, in plaatsen waar we een sporthal en een zwembad beheren, een gecombineerd sport- en zwemaanbod. Wat het programma ook is, er is altijd veel spelvariatie, ook als er alleen een zwembad is. Elke week doen we iets anders. Zo werken we in Geldermalsen samen met de duikvereniging. Zo kunnen kinderen in januari een maand lang kennis maken met zwemmen onderwater en snorkelen.”

Saamhorigheid, samenwerken, dat maakt Laco Gymics zo populair denkt Van Pelt. Competitie is leuk, maar voor kinderen is saamhorigheid belangrijker. “Samen dingen doen, iedereen doet mee. Vaak kennen de kinderen, hun ouders en de instructeurs elkaar al jaren, soms zelfs nog van het peuterzwemmen. Daardoor is de sfeer goed en vertrouwd.”

Dat maakt Laco Gymics zo populair dat reclame maken niet nodig is. “Per les zijn er twee instructeurs, per instructeur kunnen 15 tot 18 kinderen meedoen. In totaal dus 30 tot 40 kinderen. We zouden wel een extra uur willen zodat meer kinderen kunnen meedoen, maar daarvoor is helaas geen ruimte in het programma van het zwembad. Kinderen komen daarom eerst op een wachtlijst, dan volgt een proefles en als ze het leuk vinden, kunnen ze lid worden. Dat doen de meesten ook. Als ze 12 jaar zijn, moeten ze verplicht stoppen zodat andere kinderen lid kunnen worden. Tegen die tijd gaan ze naar de middelbare school en lost dit probleem zich vanzelf op. Laco Gymics is dan niet meer zo stoer, dus het is niet zo heel erg voor de oudere kinderen dat ze moeten stoppen.”

Dit bericht is tot stand gekomen vanuit het kennisproject NL Zwemveilig.

Recente berichten

Meer Nieuws