Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Praktijkvoorbeeld: Kinderen blijven zwemmen (2)

Snorkelen, waterpolo, overlevingszwemmen, springen van de plank; nadat kinderen hun C-diploma hebben gehaald kunnen ze bij ZIB Zwemcentrum Best nóg 35 diploma’s halen, in uiteenlopende disciplines. Zo blijven kinderen zwemmen, als hobby en als sport gedurende hun hele basisschooltijd. Directeur Roel van den Oetelaar van ZIB Zwemcentrum Best: “De afwisseling houdt het spannend.”

“Als AquaRanger word je een alleskunner in water”
Het programma AquaRangers, dat kinderen elke week naar het zwembad van van ZIB Zwemcentrum Best lonkt, bestaat al ruim 30 jaar. En met succes: elke weekdag is er een groep ingeroosterd. Op woensdag zelfs twee. En nóg is er een lange wachtlijst, vertelt Van den Oetelaar. “We runnen dit zwembad zonder subsidie, daar word je inventief van. AquaRangers spreekt veel kinderen aan vanwege het afwisselende programma en de diploma’s. Ze komen hiervoor van heinde en verre naar Best.”

Lekker afwisselend
Kinderen die als AquaRanger in het zwembad duiken, krijgen gedurende een paar weken les in een bepaalde discipline. Deze lessen worden afgesloten met een examen en een officieel diploma: een Zwemvaardigheidsdiploma van de Nationale Raad Zwemveiligheid of andere zwembond. De week erop beginnen de AquaRangers aan de volgende discipline, vertelt Roel van den Oetelaar.
“Die afwisseling houdt het spannend. Om de zes tot tien weken doe je weer iets anders. Stel dat je synchroonzwemmen niet zo leuk vindt, dan hoef je dat maar een paar weken te doen. Daarna krijg je waterpolo, of wereldzwemslagen, of aquasportief – dat is bewegen op muziek. Zo worden de kinderen heel zwemvaardig, echte alleskunners in water.”
Elke AquaRanger krijgt een stickerboekje. Na ieder onderdeel – en diploma – verdienen ze een sticker om in het boekje te plakken. “Zo weten ze precies wat ze al gedaan hebben, en welke diploma’s ze nog moeten halen. De kinderen willen natuurlijk alle stickers verzamelen om hun boekje compleet te maken.”

Alle vaardigheden in huis
De AquaRangers volgen het programma in steeds dezelfde groep, met een vaste instructeur. Dat zorgt voor de sociale cohesie in de groepen, zegt Van den Oetelaar. Kinderen blijven mede daardoor lid gedurende hun basisschooltijd. Maar het stelt ook hoge eisen aan de medewerkers. Om alle onderdelen aan te kunnen bieden moeten de instructeurs alle vaardigheden in huis hebben. “Daarom verzorgen we intern hun opleiding, anders is dit niet haalbaar. Dankzij AquaRangers beschikken we over een grote, eigen kweekvijver van uitstekende zwemmers. Niet zelden zien we deelnemers terug in een bijbaantje in het zwembad.”

Recente berichten

Meer Nieuws