Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Nationale Zwemdiploma’s en Zwemcertificaten voor mensen met een beperking

De Nationale Raad Zwemveiligheid heeft als missie ‘Heel Nederland zwemveilig’. Dit geldt ook voor mensen met een (tijdelijke) beperking. Voor mensen met een beperking zijn er naast de Nationale Zwemdiploma’s ook de Nationale Zwemcertificaten. Wat houden de Nationale Zwemcertificaten in?

Wanneer is het Nationale Zwemdiploma haalbaar?

In principe wordt iedereen opgeleid voor de Nationale Zwemdiploma’s. Bij het bereiken van het Nationaal Zwemdiploma A heb je een zekere zwemveiligheid opgebouwd die je verder uitbouwt richting het C diploma. Bij de beoordeling van de uitvoeringswijze van de diverse opdrachten van de examenprogramma’s wordt rekening gehouden met kandidaten die tijdelijke of permanente beperkingen hebben. De opdrachten kunnen worden aangepast aan de mogelijkheden van deze kandidaten, mits de essentie van de opdracht of vaardigheid blijft bestaan. Zo kun je bijvoorbeeld als je een verlamming aan je benen hebt, bij de enkelvoudige rugslag de armtechniek van de samengestelde rugslag zwemmen. Zo voldoe je aan de Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s en kun je je Nationale Zwemdiploma halen. 

Wanneer is het Zwemcertificaat de beste optie?

  1. Sommige kandidaten zijn jaren bezig om het felbegeerde Zwemdiploma te halen. Het Zwemcertificaat mag dan gebruikt worden als tussenstap op weg naar het Zwemdiploma. De kandidaat kan één of meerdere keren binnen die jaren meedoen met het diplomazwemmen en krijgt het Zwemcertificaat uitgereikt dat er bijna hetzelfde uitziet als het Zwemdiploma. Omdat op de achterkant onderdelen die beheerst worden aangevinkt kunnen worden, is het meerdere keren te gebruiken en kan de vooruitgang gevierd worden.
  2. Voor kandidaten die niet in staat zijn om alle onderdelen van het examenprogramma uit te voeren. Alle onderdelen zijn verbonden aan zwemveiligheid en kunnen daarom niet worden overgeslagen. Mag een kandidaat bijvoorbeeld niet onderwater zwemmen vanwege een aandoening, dan is er helaas geen mogelijkheid om het Zwemdiploma te halen. Voor deze kandidaten zijn de Zwemcertificaten A, B en C ontwikkeld als eindresultaat om trots op te zijn.

Welke mogelijkheden zijn er?

Optie blauw: De kandidaat is niet in staat om een Zwemdiploma te behalen en volgt de Zwemcertificatenlijn.

Optie groen: De kandidaat heeft meer tijd/ inspanning nodig om een Zwemdiploma te behalen en behaalt eerst een Zwemcertificaat als tussenstap.

Optie zwart: Een kandidaat doorloopt de leerlijn van de Zwemdiploma’s.

Optie combinaties: Een kandidaat behaalt bv. Zwemcertificaat A en B en stroomt door naar Zwemdiploma C.

Hoe werkt het volgens de Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s?

Bij elk Zwemcertificaat is sprake van een verplicht deel en een open deel waar het kind al dan niet aan kan voldoen.

Het verplichte deel van Nationaal Zwemcertificaat A bestaat uit:

  1. Gekleed: naar keuze te water gaan en geheel onder water gaan, gevolgd door 12,5 meter verplaatsen met een zwemslag naar keuze
  2. In badkleding: naar keuze te water gaan en 5 seconden drijven, gevolgd door 50 meter verplaatsen met een zwemslag naar keuze en 1 minuut watertrappen

Specifieke normering bij het verplichte deel:

  • Te water gaan in diep water mag via een trapje.
  • Geheel onder water gaan mag ook met behulp van een trapje.
  • Drijven wordt, indien nodig, uitgevoerd met actief gebruik van de armen.
  • De uitvoering van de zwemslag naar keuze is vrij.
  • De uitvoering van watertrappen is vrij; de essentie is het op een bepaalde plaats in het water boven water blijven.

In het examenprogramma van het open deel komt onder andere aan bod: te water gaan, onder water zwemmen, drijven op de buik en op de rug, halve draai om de lengteas en de zwemslagen. Op het zwemcertificaat wordt aangekruist welke onderdelen zijn uitgevoerd en welke vaardigheden de kandidaat beheerst. Ook hier geldt een aangepaste normering. Zie de Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s (met name hoofdstukken 1.2 en 2.2) voor de precieze programma’s van de Nationale Zwemcertificaten A, B en C en de normering.

Erkenning en trots

Met Nationale Zwemcertificaten hebben Licentiehouders Nationale Zwemdiploma’s de mogelijkheid om bijna ieder kind met een beperking waardering te geven voor wat hij of zij heeft geleerd. Zo kan een kind trots zijn op het behalen van een eindresultaat of een stimulans krijgen om door te gaan naar een hoger zwemcertificaat of naar een zwemdiploma. Uiteindelijk hopen we dat ook zoveel mogelijk kinderen met een beperking voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid, die is gekoppeld aan de te beheersen vaardigheden bij Nationaal Zwemdiploma C. Hierdoor kunnen zij zwemveilig zijn en zelfstandig meedoen aan allerlei activiteiten in en rondom het water.

Zijn hierover nog vragen of opmerkingen? Neem vooral contact met je regioadviseur op.

Binnen ons kennisproject NL Zwemveilig, gecoördineerd vanuit ons Kenniscentrum Zwemmen, is zwemveiligheid van kinderen met een beperking een belangrijk speerpunt. Volg www.nlzwemveilig.nl en de nieuwsbrief voor onderzoek, praktijkvoorbeelden en blogs.

Recente berichten

Meer Nieuws