Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Extra aandacht voor zwemveiligheid van asielzoekers

Vandaag lieten zwembaden en azc’s in Heerhugowaard, Kampen en Weert zien hoe asielzoekers leren zwemmen. Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Nationale Raad Zwemveiligheid ondersteunen deze aanpak om de zwemveiligheid onder asielzoekers te vergroten. Tussen 1996 en 2015 verdronken in Nederland ruim twee keer zoveel mensen van niet-westerse afkomst als autochtone Nederlanders (CBS, 2017). Het is van groot belang om asielzoekers voor te lichten over risico’s van water en dat ze vroegtijdig beginnen met leren zwemmen. In de Nationale Maand van de Zwemveiligheid lieten de zwembaden en de azc’s in Heerhugowaard, Kampen en Weert vandaag onder andere aan diverse media zien hoe zwemlessen aan asielzoekers in de praktijk gaan.  

Samenwerking zwembaden en azc’s

In zwembad de Steur in Kampen kreeg een groep volwassen vrouwen uit het azc in Dronten vandaag de wekelijkse zwemles. Sommige dames zijn inmiddels zelfs al in bezit van Zwemdiploma C. Onder andere De Stentor deed hier verslag. In Heerhugowaard zien we een samenwerking tussen zwembad de Waardergolf en azc Heerhugowaard. Een groep jongeren tussen 10 en 16 jaar krijgt hier zwemles. Een aantal van deze jongeren kreeg vandaag de eerste zwemles. Hart van Nederland en NH Nieuws maakten hier een item over. Zwembad De IJzeren Man in Weert had vandaag een groep tieners tussen de 12 en 18 jaar met diverse gradaties zwemervaring uit het azc in Weert te gast voor zwemles.

Nieuwkomers overschatten eigen zwemvaardigheid en onderschatten gevaren van water

Het is van groot belang om jonge nieuwkomers te bereiken en te informeren over veilig zwemmen. Om meer te weten te komen over hoe zij aankijken tegen zwemmen in Nederland, mogelijke risico’s en waar zij behoefte aan hebben, heeft VeiligheidNL vorig jaar onderzoek uitgevoerd onder jonge nieuwkomers. Hieruit blijkt dat zij zwemmen heel leuk vinden maar hun eigen zwemvaardigheden daarbij overschatten. Ook onderschatten zij de gevaren van het water. Hierin blijken een gebrek aan basiskennis over water, groepsdruk en cultuurverschillen een rol te spelen.

Voorlichting met vlogs

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), GGD GHOR Nederland, Nidos, Pharos, VeiligheidNL en de Nationale Raad Zwemveiligheid hebben hun kennis gebundeld om zoveel mogelijk nieuwkomers te bereiken. Samen maken zij zich hard voor het verminderen van verdrinkingsongevallen onder nieuwkomers.

In 2018 hebben het COA, GGD GHOR Nederland, Pharos, VeiligheidNL en de Nationale Raad Zwemveiligheid een vierdelige serie met vlogs ‘Yasir Hierrr’ gemaakt met Yasir uit Somalië, Muayad uit Syrië en Robiel uit Eritrea in de hoofdrol. De drie vrienden maken van alles mee in Nederland en komen op allerlei plekken in aanraking met zwemwater. Elke vlog laat zien dat zwemmen leuk is, maar dat je je bewust moet zijn van de eventuele gevaren van bijvoorbeeld een zwembad en een recreatieplas. De vlogs zijn inmiddels niet alleen meer in het Nederlands beschikbaar, maar ook met ondertiteling in het Arabisch, Engels, Farsi, Frans en Tigrinya. Ook is er een versie met voice-over in het Tigrinya. Daarnaast is er vanaf nu een gebruikersinstructie beschikbaar voor docenten, voorlichters, begeleiders en zwemkader met achtergrondinformatie en tips voor het gebruik van de vlogs in lessen, voorlichting en gesprekken met nieuwkomers. Voor een optimaal resultaat qua bewustwording bij de jongeren is het namelijk belangrijk dat zij de vlogs niet alleen bekijken, maar er ook over in gesprek gaan met elkaar en met anderen.

Handreiking voor gemeenten

Naast de vlogs hebben VeiligheidNL, Pharos en GGD GHOR Nederland een handreiking ‘Zwemveiligheid nieuwkomers’ opgesteld voor gemeenten. Deze bevat informatie en tips om de zwemveiligheid in gemeenten te vergroten en wordt naast allerlei specifieke voorlichtingsmaterialen al veel gebruikt.

Fotografie: Freddy Schinkel

Dit bericht is tot stand gekomen vanuit het kennisproject NL Zwemveilig.

Recente berichten

Meer Nieuws