Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Praktijkvoorbeeld: Kinderen blijven zwemmen (deel 2)

“Hofspetters is de speelse brug tussen zwemdiploma en wedstrijdzwemmen.”

Over een ding is iedereen het wel eens: kinderen moeten op jonge leeftijd goed leren zwemmen. Zodat ze veilig zijn in de buurt van water. Toch komt het regelmatig voor dat kinderen na zwemdiploma A of B nauwelijks nog zwemmen. Zo verliezen ze snel hun pasverworven zwemvaardigheid. Reden voor stichting Hofspetters in Den Haag om speelse zwemprogramma’s te ontwikkelen. Met onder meer de Waterpoloacademie, Zwemvaardigheid en Zeemeerminzwemmen leren kinderen niet alleen béter zwemmen, ze vinden het meestal zo leuk dat ze ook blíjven zwemmen.

Zo jammer dat kinderen na hun zwemdiploma nauwelijks nog zwemmen, daar moeten we wat aan doen. Dat besloten 10 zwemsportverenigingen in Den Haag, die samen zijn verenigd in Stichting Hofspetters. “We zijn eensgezind, allemaal willen we dat heel Nederland zwemt, en zwemveilig is”, vertelt Lars Wouters van Hofspetters. “Daarom zien we kinderen na het diplomazwemmen graag terug in het zwembad. Zo houden ze hun zwemvaardigheid op peil en blijven ze lekker in beweging. De meeste kinderen vinden zwemmen heel erg leuk, dus dat komt goed uit.”

Stichting Hofspetters ontwikkelde een programma met verschillende activiteiten voor kinderen. “We weten dat kinderen graag doelen willen bereiken. Ze willen diploma’s behalen, punten verzamelen, nieuwe dingen leren, op een afwisselende, speelse manier. Daar zijn onze activiteiten op ingericht. Nu nog alleen in het Hofbad in Ypenburg, later dit jaar breiden we uit en komen er nog twee locaties bij in Den Haag.”

Doorstromen naar de zwemsport
Wat de stichting graag wil, is dat kinderen uiteindelijk doorstromen naar de zwemverenigingen. Want dat is nu lastig. “De meeste kinderen halen hun zwemdiploma’s als ze 6 tot 8 jaar oud zijn. Dan hebben we ze iedere week in ons zwembad. Maar na de zwemdiploma’s is er een gat, de kinderen zijn dan nog te jong voor wedstrijdzwemmen. Als ze de leeftijd bereiken voor wedstrijdzwemmen, doen ze vaak al een andere sport. Daarom willen we dat gat tussen zwemdiploma en wedstrijdsport vullen. Hofspetters is de speelse brug tussen zwemdiploma en wedstrijdzwemmen.”

Neem de Waterpoloacademie. Eén onderdeel van het programma is watertrappelen. Als je dat goed beheerst, haal je punten. Bij voldoende punten mag je door naar het volgende level. “Zo maken kinderen op een laagdrempelige manier kennis met waterpolo als wedstrijdsport.” In het programma van Zwemvaardigheid zitten veel survival skills. Kinderen duiken onder matten door en leren reddend zwemmen. Als ze wat groter zijn kunnen ze doorstromen naar de Reddingsbrigade.

Wouters is blij met het succes van Hofspetters. Elk jaar nemen 160 kinderen deel aan de gecombineerde programma’s. “Van de 40 kinderen die in het eerste jaar gestart zijn, zijn er 18 doorgegaan naar een zwemsportvereniging. Dat is heel veel en daar zijn de deelnemende verenigingen heel blij mee, ook al hebben ze er zelf op dit moment nog niet veel aan omdat het Hofbad in een heel ander deel van de stad ligt. We groeien door naar meerdere locaties en dan zullen meer verenigingen profiteren.

Dure sport
Wat nog wel een hobbel is, is de bereikbaarheid voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Zwemmen is een dure sport. Niet iedereen kan € 450 per jaar betalen voor het lidmaatschap van Hofspetters, weet Wouters. “We hebben in Den Haag de Ooievaarspas, waarmee kinderen uit achterstandsgezinnen hun zwemdiploma kunnen halen. Maar die pas is niet bedoeld voor de zwemsport. Zelfs met de tegemoetkoming van € 250 van het gemeentelijke Sportfonds, blijft het voor veel mensen een dure sport. Daarvoor zoeken we nog een oplossing.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Hofspetters2-1024x768.jpg

Dit bericht is tot stand gekomen vanuit het kennisproject NL Zwemveilig.

Recente berichten

Meer Nieuws