Nationale Raad Zwemveiligheid Heel Nederland zwemveilig

Persbericht: Inzicht in oorzaak verdrinking ouderen noodzakelijk

Dinsdag 8 juni organiseerde de Nationale Raad Zwemveiligheid samen met de Universiteit Leiden de kickoff van een onderzoek naar de omstandigheden waaronder mensen van 50 jaar en ouder verdrinken in open water in Nederland. Uit specifieke cijfers over fatale verdrinking komt naar voren dat het aantal verdrinkingen in de leeftijdsgroepen 50-59 jaar en 60-69 jaar het grootste is. Het doel van het nieuwe onderzoek is om inzicht te krijgen in preventieve maatregelen die het aantal verdrinkingen bij ouderen kunnen voorkomen.

Uit een recent ander onderzoek van de Nationale Raad Zwemveiligheid naar het zwemgedrag en de zwemveiligheid van mensen van 65 jaar en ouder bleek dat de meeste zich veilig voelen in water, specifieke veiligheidsmaatregelen nemen voordat ze het water ingaan dat ze van mening zijn dat je zwemmen nooit verleert. “Toch zien we in de verdrinkingsstatistieken dat er ieder jaar een relatief grote groep mensen ouder dan 50 jaar overlijdt na een verdrinking. Zou de eigen zwemvaardigheid door ouderen worden overschat?”, vraagt Jarno Hilhorst, manager Kenniscentrum Zwemmen van de Nationale Raad Zwemveiligheid, zich af. “We hebben op dit moment geen zicht op de precieze omstandigheden en de oorzaken. Dit is aanleiding voor nader onderzoek, waarbij we zo breed mogelijk insteken. We richten ons zowel op ongevallen met dodelijke afloop als op ongevallen zonder dodelijke afloop, waarbij wel inzet van hulpverleners nodig was. De eerste resultaten verwachten we in het najaar te kunnen publiceren.”

Het onderzoek maakt onderdeel uit van het Nationaal Plan Zwemveiligheid 2020-2024. Doel van het plan is om het aantal verdrinkingen in Nederland verder te reduceren en te stimuleren dat zoveel mogelijk mensen veilig kunnen genieten in, op en bij het water.

Klik hieronder om het persbericht te downloaden

Recente berichten

Meer Nieuws